Δευτέρα , 6 Μάιος 2024
Home TOUR NEWS Χαλκιδική: Γαστρονομική ταυτότητα και σήμα ποιότητας αποκτά η τσιπούρα Ολυμπιάδας
TOUR NEWSΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΓΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣΕΙΔΗΣΕΙΣΕΣΤΙΑΣΗ

Χαλκιδική: Γαστρονομική ταυτότητα και σήμα ποιότητας αποκτά η τσιπούρα Ολυμπιάδας

Το σήμα ποιότητας «τοπικό προϊόν» απέσπασε πρόσφατα από την Αριστοτελική Σύμπραξη Επαγγελματιών του Δήμου Αριστοτέλη η «τσιπούρα Ολυμπιάδας», ως προϊόν πρωτογενούς παραγωγής, προερχόμενο από ήπιας μορφής ιχθυοκαλλιέργεια στο Στρυμωνικό Κόλπο, στην περιοχή Μαρμάρι του Αριστοτελικού Όρους.

«Η τσιπούρα και το λαβράκι Ολυμπιάδας» λέει ο Αλέξης Χρυσοστόμου, ένας από τους ιδιοκτήτες της μονάδας, «κολυμπά σε διαυγή και εύφορα νερά ανάμεσα στο Αριστοτελικό Όρος και τον Άθωνα, εκεί που τα ρεύματα της αθωνικής θάλασσας δημιουργούν εξαιρετικές συνθήκες καλλιέργειας. Η ποικιλότητα του βυθού δίνει τη δυνατότητα στα κοπάδια των ψαριών να σιτίζονται με καθαρή τροφή, η οποία σαφώς εμπλουτίζεται με βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, ιχθυέλαιο και ιχθυάλευρα. Δεν είναι λίγες οι φορές» συμπληρώνει ο Αλέξης, «που πελαγίσια ψάρια μπλέκονται στην καλλιέργεια, με αποτέλεσμα η γεύση του τελικού προϊόντος να είναι τόσο αυθεντική, ώστε να μην ξεχωρίζει από εκείνη των προϊόντων της ανοικτής αλιείας».

Η ιχθυοκαλλιέργεια συνθέτει πρότυπο χερσαίο και θαλάσσιο οικολογικό κτήμα, αφού βρίσκεται στους πρόποδες του προστατευμένου από την ευρωπαϊκή συνθήκη natura 2000 Αριστοτελικού Όρους – μέσα στο Στρυμωνικό Κόλπο. Το ιδιαίτερο φυσικού κάλλους τοπίο, ανάμεσα στην οργιώδη δασική βλάστηση, στις μυρωδιές των θάμνων, στην αμμώδη παραλία και στο θαλασσινό νερό συνθέτουν ανεπιτήδευτο χώρο υποδοχής επισκεπτών, οι οποίοι, αφού επιδοθούν σε ψάρεμα, απολαμβάνουν την «καλή ψαριά» στις πλατφόρμες της καλλιέργειας, μέσα στον υδάτινο χώρο, στα μπάρμπεκιου «ψαροτσιμπούσια» των ιδιοκτητών.

Τα ψάρια Ολυμπιάδας διοχετεύονται καταρχάς σε τοπικές ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς και σε επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες έχουν αποκτήσει το σήμα ποιότητας ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ. Στόχο των ιδιοκτητών αποτελεί μεταξύ άλλων η δημιουργία ταυτότητας στην εν λόγω παραγωγή, ώστε αυτή να λειτουργήσει αναγνωριστικά για τον τόπο και τη γαστρο-τουριστική υποδομή του.

Με πληροφορίες από voria.gr

Leave a comment

Kατηγορίες

Related Articles

CELEBRITIESΕΙΔΗΣΕΙΣΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Σοκ για τον θάνατο της Άννας Παναγιωτοπούλου

Ο καλλιτεχνικός κόσμος αντιμετώπισε βαθιά θλίψη με τον θάνατο της αγαπημένης ηθοποιού...

ΕΣΤΙΑΣΗΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΜΑΣ ΔΙΚΤΥΟ

Το καλλιτεχνικό Δίκτυο του ΠΑΣΚΕΔΙ

Πριν από δύο δεκαετίες, μια φλογερή ιδέα αναδείχθηκε ως ο σπόρος της...

ΕΣΤΙΑΣΗΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΜΑΣ ΔΙΚΤΥΟ

Το Παγκόσμιο Δίκτυο του ΠΑΣΚΕΔΙ

Πριν από δύο δεκαετίες, μια φλογερή ιδέα αναδείχθηκε ως ο σπόρος της...

ΕΣΤΙΑΣΗΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΜΑΣ ΔΙΚΤΥΟ

Το Επιστημονικό Δίκτυο του ΠΑΣΚΕΔΙ

Πριν από δύο δεκαετίες, μια φλογερή ιδέα έσπειρε το σπόρο της αλλαγής...