Τρίτη , 7 Μάιος 2024
Home PREMIUM ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ Αντικατάσταση τεχνητών χρωμάτων από φυσικές πηγές χρωστικών – Μία νέα σελίδα στην παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων
PREMIUM ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΑΦΙΕΡΩΜΑΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΕΣΤΙΑΣΗΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣΝΕΑΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ

Αντικατάσταση τεχνητών χρωμάτων από φυσικές πηγές χρωστικών – Μία νέα σελίδα στην παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων

Επιστημονική ανασκόπηση συνοψίζει την έρευνα των τελευταίων 15 ετών και αποδεικνύει την πολλά υποσχόμενη πορεία για πλήρη αντικατάσταση των τεχνητών χρωστικών από φυσικά χρώματα.

Οι χρωστικές προστίθενται στα τρόφιμα για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, όπως για την αποκατάσταση του αρχικού χρώματος που χάθηκε λόγω της επίδρασης της έκθεσης στο φως, των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας, της υγρασίας ή των συνθηκών αποθήκευσης, ενίσχυση του φυσικού χρώματος, προσθήκη χρώματος σε άχρωμα προϊόντα ή ακόμα και για τον πιο απλό λόγο, να γίνει το προϊόν πιο έντονο και πιο ελκυστικό, ειδικά εάν απευθύνεται σε παιδιά. Επί του παρόντος, οι τεχνητές χρωστικές τροφίμων χρησιμοποιούνται ευρέως από τη βιομηχανία τροφίμων, μεταξύ άλλων, σε παιδικά προϊόντα, καθώς έχουν υψηλή ένταση, σταθερότητα, ομοιομορφία χρώματος και είναι φθηνά.

Ωστόσο, η χρήση τεχνητών χρωμάτων τροφίμων (AFC)  είναι αμφιλεγόμενη καθώς έχει συνδεθεί με αυξημένα συμπτώματα υπερκινητικότητας, απροσεξίας και παρορμητικότητας σε παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής (ΔΕΠΥ) και όχι μόνο. Επιπλέον πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα τεχνητά χρώματα μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της ισταμίνης, στον οργανισμό και, αλλεργικές αντιδράσεις στον γενικό πληθυσμό.

Όσον αφορά στις αξιολογήσεις επίσημων φορέων για τα τεχνητά χρώματα, το 2009 η EFSA στην Ευρώπη, μείωσε την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη για κίτρινο κινολίνης, E104, κίτρινο ηλιοβασίλεμα, FCF, E110, και Ponceau 4R, και E124, ενώ ο FDA στις ΗΠΑ το 2011 αποφάνθηκε ότι δεν είχε τεκμηριωθεί σχέση μεταξύ της κατανάλωσης AFC από τα παιδιά και των επιπτώσεων στη συμπεριφορά.

Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα συνέχισε να εργάζεται για τη διαπίστωση των πιθανών επιβλαβών επιπτώσεων των AFC, έχοντας μέχρι στιγμής αποδείξει τη δυνατότητα της αζωχρωστικής να μεταβάλλει την κανονική λειτουργία των νεφρών και του ήπατος, τη δημιουργία ενεργών ειδών οξυγόνου, την πρόκληση υπερευαισθησίας, προφλεγμονώδεις αποκρίσεις και, κυρίως, μια επίδραση στη ΔΕΠΥ. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, η χρήση των AFC στη βιομηχανία τροφίμων έχει αυξηθεί εκθετικά, σε σημείο που σε ορισμένες κατηγορίες, κυρίως σε παιδικά προϊόντα όπως κέικ, πατατάκια, σοκολάτες, παγωτά, ροφήματα κ.λπ. και όλα αυτά τα προϊόντα περιέχουν τουλάχιστον ένα AFC Πρέπει δε να σημεωθεί, ότι υπήρξαν ακόμη και περιπτώσεις όπου το προϊόν υπερέβη το επιτρεπόμενο επίπεδο, ενώ είναι πολύ πιθανό, πολλά παιδιά να καταναλώνουν υψηλότερες ποσότητες AFC από τη γενική εκτίμηση.

Εξαιτίας όλων των παραπάνω και επειδή οι καταναλωτές είναι πλέον πιο ενημερωμένοι και αναζητούν υγιεινότερα τρόφιμα, οι επιστήμονες τροφίμων προσπαθούν να αναπτύξουν φυσικές χρωστικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί των AFC και να έχουν τα ίδια ή ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στο τελικό προϊόν. Οι πιο αντιπροσωπευτικές ενώσεις που παρουσιάζουν χρωστική ικανότητα που βρίσκονται στη φύση είναι οι ανθοκυανίνες, οι ανθρακινόνες, οι βεταλαΐνες, τα καροτενοειδή και οι χλωροφύλλες.

Επιστημονική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods του Mdpi στο Ειδικό Τεύχος Οι φυσικές ενώσεις που εξάγονται από τα τρόφιμα και τα οφέλη τους για την υγεία, συνοψίζει την έρευνα που δημοσιεύτηκε τα τελευταία 15 χρόνια (2008–2023) σε διαφορετικές βάσεις δεδομένων (PubMed, Scopus, Web of Science και ScienceDirect) που περιλαμβάνει διάφορες φυσικές πηγές αυτών των χρωστικών ενώσεων, παραπέμποντας στην απόκτησή τους, την ταυτοποίησή τους, τις προσπάθειες που έγιναν για βελτιώσεις στη σταθερότητά τους και ποιες φυσικές χρωστικές έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα από την EFSA και τον FDA. Με αυτόν τον τρόπο, αυτή η ανασκόπηση αποδεικνύει την πολλά υποσχόμενη πορεία ανάπτυξης φυσικών χρωστικών για την αντικατάσταση των τεχνητών αντίστοιχων ουσιών.

Μεταξύ των ενώσεων που υπάρχουν στα φυτά και παρουσιάζουν χρωστικές ιδιότητες, υπάρχουν τέσσερις κύριες ομάδες:

Οι ανθοκυανίνες, (πχ από μπανάνα, μελιτζάνα, κόκκινο κρεμμύδι, κόκκινο λάχανο, μύρτιλλο, βατόμουραClitoria Ternatea L, Άνθη Centaurea cyanus L ή σπιρουλίνα) οι οποίες έχουν το μεγαλύτερο φάσμα χρωμάτων που παρουσιάζουν αποχρώσεις από μπλε έως κόκκινο,

οι betalains, για τις οποίες το χρώμα θα μπορούσε να είναι κόκκινο-ιώδες, κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα και κυρίως ροζ, (πχ από παντζάρια, φραγκόσυκο, φρούτο κάκτου)

τα καροτενοειδή, (πχ από ντομάτα, καρπούζι, κόκκινο μήλο κάσιους, δέντρο φράουλας, πεπόνι, μάνγκο  ή φλούδες φρούτων) τα οποία μπορεί να κυμαίνονται από κόκκινο έως κίτρινο και

οι χλωροφύλλες, (πχ από μπρόκολo και σπανάκι) οι οποίες είναι ως επί το πλείστον πράσινες αλλά μπορούν επίσης να παρουσιάζουν μπλε τόνους.

Όλες αυτές οι ενώσεις, εκτός από τη χρωστική τους ικανότητα, παρουσιάζουν διαφορετικές βιοδραστικές ιδιότητες που αποδεικνύουν οφέλη για την υγεία με την κατανάλωσή τους.

Στη μελέτη, -μεταξύ πολλών άλλων πληροφοριών- αναφέρονται και  πρόσφατες μελέτες φυσικών χρωστικών τροφίμων που ενσωματώνονται σε διαφορετικές μήτρες τροφίμων όπως

  • ανθοκυανίνες σε γιαούρτι, προϊόντα αρτοποιίας, μαρμελάδα, ρύζι και κόκκινη μπύρα,
  • καροτενοειδή σε βούτυρο, μπισκότα μακαρόνια, μαγιονέζα και παγωτό,
  • betalains σε μπισκότα καραμέλες γιαούρτι παγωτό, ταλιατέλες και μπισκότα μαρέγκας και
  • χλωροφύλλες σε σιρόπι, ψωμί λευκή σοκολάτα τσίχλες και γιαούρτι.

Μέσω αυτής της ανασκόπησης, αποδεικνύεται η ποικιλία των πηγών φυσικών χρωστικών που είναι διαθέσιμες μέχρι σήμερα, καθώς και η ύπαρξη διαφορετικών μεθόδων για την εκχύλιση των χρωστικών τους ενώσεων. Αυτό το ευρύ φάσμα δυνατοτήτων, καθώς και οι πολυάριθμες φυσικές πηγές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εξαγωγή χρωστικών και η διαφορά μεταξύ των ίδιων μητρών λόγω διαφορετικών τοποθεσιών ή χρόνου ανάπτυξης και καλλιέργειας, μεταξύ άλλων, καθιστά δύσκολη την απόκτηση ομοιογενών αποτελεσμάτων, της συγκέντρωσης χρωστικής ή των χρωματικών χαρακτηριστικών του εκχυλίσματος. Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναφερθεί η χαμηλή σταθερότητα που παρουσιάζουν οι φυσικές χρωστικές έναντι του φωτός, του pH, της θερμοκρασίας και του οξυγόνου, μεταξύ άλλων, που ήταν ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα αυτών των χρωστικών. Με τον ίδιο τρόπο, είναι σημαντικό να επισημανθούν οι μεγάλες εξελίξεις που έχουν σημειωθεί για την επίλυση αυτών των προβλημάτων σταθερότητας. Τέλος, αυτή η ανασκόπηση εμβαθύνει επίσης τις γνώσεις σχετικά με την εφαρμογή φυσικών χρωστικών τροφίμων, δείχνοντας ότι μπορούν να ενσωματωθούν σε διαφορετικά προϊόντα διατροφής, όπως γιαούρτι, προϊόντα αρτοποιίας, κολλώδεις καραμέλες, παγωτό ή ζυμαρικά. Συμπερασματικά, τα προαναφερθέντα δείχνουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα προκειμένου να βελτιωθεί η απόκτηση και η σταθερότητα των φυσικών χρωστικών, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευρύτερα και πιο εύκολα.

Φυσικές χρωστικές τροφίμων με εγκεκριμένη χρήση στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, από την EFSA και την FDA, αντίστοιχα.

Χρώμα Προέλευση Επιστημονικό όνομα Χημική ένωση Απομόνωση Αριθμός Ε Τμήμα CFR
Μπλε Εκχύλισμα λουλουδιών μπιζελιού πεταλούδας Clitoria ternatea L. Ανθοκυανίνες Υδατική εκχύλιση ΝΑ 73,69
Μπλε πράσινο Εκχύλισμα σπιρουλίνας Arthrospira platensis Φυκοκυανίνες ΝΑ 73.530
Πράσινος Βρώσιμο φυτικό υλικό, εκχύλισμα χόρτου, μηδικής και τσουκνίδας Gramineae ,
Medicago sativa L., Urtica dioica L.
Χλωροφύλλες Εκχύλιση με διαλύτη E140i
Cl φυσικό πράσινο 3; χλωροφύλλη μαγνησίου; φαιοφυτίνη μαγνησίου
Πράσινο μπλε Βρώσιμο φυτικό υλικό, εκχύλισμα χόρτου, μηδικής και τσουκνίδας Gramineae,
Medicago sativa L., Urtica dioica L.
Χλωροφυλλίνες Εκχύλισμα διαλύτη και σαπωνοποίηση E140ii
Cl φυσικό πράσινο 5; χλωροφυλλίνη νατρίου; χλωροφυλλίνη καλίου
Πράσινο μπλε Βρώσιμο φυτικό υλικό, εκχύλισμα χόρτου, μηδικής και τσουκνίδας Gramineae,
Medicago sativa L., Urtica dioica L.
Σύμπλεγμα χαλκού χλωροφύλλων Εκχύλιση με διαλύτη και προσθήκη άλατος χαλκού E141i
Cl φυσικό πράσινο 3; χλωροφύλλη χαλκού; φαιοφυτίνη χαλκού
Πράσινο μπλε ΕΕ: Βρώσιμο φυτικό υλικό, γρασίδι, μηδική και τσουκνίδα.
ΗΠΑ: εκχύλισμα μηδικής
ΗΠΑ: Medicago sativa L. Σύμπλεγμα χαλκού χλωροφύλλων Εκχύλισμα διαλύτη, σαπωνοποίηση και προσθήκη άλατος χαλκού E141 (ii)
CI Natural Green 5; Νατριούχος Χαλκός Χλωροφυλλίνη; Χλωροφυλλίνη Καλίου Χαλκού
73.125
Κίτρινος Εκχύλισμα κουρκουμά Curcuma longa L. Κουρκουμίνη Εκχύλιση με διαλύτη E100
Cl φυσικό κίτρινο 3, κίτρινο κουρκουμά, διφεροϋλομεθάνιο
73.600
Ελαιορητίνη κουρκουμά Curcuma longa L. Κουρκουμίνη Εκχύλιση με ακριβείς διαλύτες ΝΑ 73.615
Κιτρινοπορτοκαλί Βρώσιμα φυτά, καρότα, φυτικά έλαια, γρασίδι, μηδική και εκχύλισμα τσουκνίδας Daucus carota L. Καροτενοειδή-Βήτα-καροτίνη Εκχύλιση με διαλύτη E160a (ii)
Cl πορτοκάλι τροφίμων 5
73,95
Κιτρινοπορτοκαλί Εκχύλισμα φυκιών Dunaliella salina Teod. Καροτενοειδή-Βήτα-καροτίνη Εκχύλιση αιθέριων ελαίων E160a (iv)
Cl Food πορτοκάλι 5
Κιτρινοκαφέ Βρώσιμα φρούτα και φυτά, γρασίδι, μηδική και εκχύλισμα αφρικανικού κατιφέ Αφρικανικός κατιφές: Tagetes erecta L. Καροτενοειδή-Λουτεΐνη Εκχύλιση με διαλύτη E161b
Λουτεΐνη; μικτά καροτενοειδή? ξανθοφύλλες
ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΦΕ Εκχύλισμα εξωτερικής επικάλυψης σπόρων δέντρων Annatto Bixa orellana L. Καροτενοειδές-μπιξίνη Εκχύλιση με διαλύτη E160b (i)
Annatto; μπιξίνη; νορβιξίνη; Cl φυσικό πορτοκάλι 4
73.30
Εκχύλισμα εξωτερικής επικάλυψης σπόρων δέντρων Annatto Bixa orellana L. Καροτενοειδές-μπιξίνη Εξαγωγή αλκαλίων E160b (ii)
Cl φυσικό πορτοκάλι 4
Εκχύλισμα εξωτερικής επικάλυψης σπόρων δέντρων Annatto Bixa orellana L. Καροτενοειδές-μπιξίνη Εκχύλιση φυτικών ελαίων E160b (ii)
Cl φυσικό πορτοκάλι 4
Κιτρινοπορτοκαλί Καροτέλαιο Daucus carota L. Καροτενοειδές Εκχύλιση με διαλύτη ΝΑ 73.300
Κιτρινοπορτοκαλί Αποξηραμένη σκόνη στίγματος Crocus sativus L. Καροτενοειδές-κροκίνη Ξηρή λείανση ΝΑ 73.500
το κόκκινο Αλεσμένη αποξηραμένη πάπρικα Capsicum annuum L. Καροτενοειδή-καψανθίνη και καψορουβίνη Ξηρή λείανση ΝΑ 73.340
το κόκκινο Ελαιορητίνη πάπρικας Capsicum annuum L. Καροτενοειδή-καψανθίνη και καψορουβίνη Εκχύλιση με διαλύτη E160c 73.345
το κόκκινο Εκχύλισμα κόκκινης ντομάτας Lycopersicon esculentum L. Λυκοπένιο Εκχύλιση με διαλύτη E160d (ii)
Φυσικό κίτρινο 27
73.585
Εκχύλισμα ριζών κόκκινων παντζαριών Beta vulgaris L. var. Ρούμπρα Betalaine Πρεσάρισμα, υδατική εκχύλιση ή αφυδάτωση E162
Ερυθρό παντζάρι
73,40
Κόκκινο-μωβ Εκχύλισμα σταφυλιού ή μαύρου καρότου Vitis vinifera L.,
Daucus carota L.
Ανθοκυανίνη Υδατική εκχύλιση 163 73.169
Εκχύλισμα από δέρμα σταφυλιού Vitis vinifera L. Ανθοκυανίνη–ενοκιανίνα Υδατική εκχύλιση 163 73.170

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ

Αναφορά Vega, EN; Ciudad-Mulero, Μ.; Fernández-Ruiz, V.; Barros, L.; Morales, P. Natural Sources of Food Colorants as Potential Substitutes for Artificial Additives. Foods 2023 , 12 , 4102. https://doi.org/10.3390/foods12224102

cibum.gr Συνεργάτης ΠΑΣΚΕΔΙ

Leave a comment

Kατηγορίες

Related Articles

TOUR NEWSΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΓΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣΕΙΔΗΣΕΙΣΕΣΤΙΑΣΗ

Στην Αντίπαρο οι γεύσεις συναντούν την ιστορία

Η Αντίπαρος, αυτό το μικρό κοσμοπολίτικο νησί στο Νότιο Αιγαίο, με την...

ΕΣΤΙΑΣΗΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΜΑΣ ΔΙΚΤΥΟ

Το καλλιτεχνικό Δίκτυο του ΠΑΣΚΕΔΙ

Πριν από δύο δεκαετίες, μια φλογερή ιδέα αναδείχθηκε ως ο σπόρος της...

ΕΣΤΙΑΣΗΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΜΑΣ ΔΙΚΤΥΟ

Το Παγκόσμιο Δίκτυο του ΠΑΣΚΕΔΙ

Πριν από δύο δεκαετίες, μια φλογερή ιδέα αναδείχθηκε ως ο σπόρος της...

ΕΣΤΙΑΣΗΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΜΑΣ ΔΙΚΤΥΟ

Το Επιστημονικό Δίκτυο του ΠΑΣΚΕΔΙ

Πριν από δύο δεκαετίες, μια φλογερή ιδέα έσπειρε το σπόρο της αλλαγής...