Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου, στις 4 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία, Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι περιπτώσεις καρκίνου που ενδεχομένως δεν έχουν διαγνωστεί υπολογίζονται σε 1 εκατομμύριο. «Αυτό σημαίνει ένα εκατομμύριο άτομα που θα λάβουν τη διάγνωσή τους με καθυστέρηση, μειώνοντας την πιθανότητα να λάβουν θεραπεία», σημείωσε.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, έως και 1 στα 2 άτομα με πιθανά συμπτώματα καρκίνου δεν παραπέμφθηκε επειγόντως για διάγνωση και 1 στους 5 καρκινοπαθείς στην Ευρώπη εξακολουθεί να μη λαμβάνει τη χειρουργική ή χημειοθεραπευτική θεραπεία που χρειάζεται.

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και στην Ελλάδα, όπως επιβεβαιώνει στο tvxs.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, Ευάγγελος Φιλόπουλος, τονίζοντας παράλληλα πως κάθε στρατηγική για την καταπολέμηση του καρκίνου πρέπει να ενσωματώσει τα διδάγματα της πανδημίας, με σημαντικότερο την ανάγκη για ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας. Από την πλευρά της η Παρασκευή Μιχαλοπούλου, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», τονίζει πως η εναρμόνιση της χώρας με το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Κατά του Καρκίνου πρέπει να υλοποιηθεί χωρίς αναβολές.

Οι εξαγγελίες της Κομισιόν

Θορυβημένοι από τα στοιχεία, οι Ευρωπαίοι Επίτροποι ανακοίνωσαν τέσσερις νέες δράσεις για την καταπολέμηση του καρκίνου.

► Πρώτη δράση, η δημιουργία μητρώου ανισοτήτων για τον καρκίνο που θα εντοπίζει τις τάσεις και ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών και των περιφερειών. Το μητρώο θα κατευθύνει τις επενδύσεις και τις παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

► Δεύτερη δράση, η συγκέντρωση στοιχείων για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου. Στόχος είναι έως το 2025, το 90% του πληθυσμού της ΕΕ που πληροί τις προϋποθέσεις για προσυμπτωματικούς ελέγχους καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου, να έχει την απαραίτητη πρόσβαση.

► Η τρίτη αφορά στον εμβολιασμό κατά του ιού HPV για την καταπολέμηση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Στόχος είναι να εμβολιαστεί το 90% των κοριτσιών και να επιτευχθεί μια σημαντική αύξηση του εμβολιασμού των αγοριών έως το 2030.

► Επίσης, θα δημιουργηθεί το δίκτυο της ΕΕ για τους νεαρούς επιζώντες καρκίνου.

Τί ισχύει στην Ελλάδα

Με ένα εκατομμύριο περιπτώσεις καρκίνου ενδεχομένως αδιάγνωστες στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το πρόβλημα δεν μπορεί παρά να αφορά και την χώρας μας. «Δεν έχουμε ακόμα στη διάθεσή μας ακριβή ποσοστά όμως είναι σίγουρο πως υπάρχει πρόβλημα. Αυτό αφορά κυρίως καθυστερήσεις για εξετάσεις έγκαιρης διάγνωσης αλλά και καθυστερημένη προσέλευση ασθενών που έχουν συμπτώματα αλλά φοβούνται να πλησιάσουν τα νοσοκομεία», λέει στο tvxs.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, Ευάγγελος Φιλόπουλος.

Όπως μας ενημερώνει ο κ. Φιλόπουλος, σχετική μελέτη έχει γίνει στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη. Σημειώνει ωστόσο ότι «η επίπτωση της πανδημίας στα εξειδικευμένα αντικαρκινικά νοσοκομεία είναι πολύ μικρότερη από αυτή που έχουν υποστεί κάποια γενικά και επαρχιακά νοσοκομεία, πολλά από τα οποία έφτασαν ανά περιόδους να είναι μονοθεματικά, να περιθάλπτουν δηλαδή μόνο ασθενείς με covid».

«Η μονομέρεια της απασχόλησης του κοινού με την πανδημία δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε ότι ο καρκίνος έχει πολλαπλάσια “κρούσματα” κάθε χρόνο και περίπου τριπλάσιους θανάτους», υπογραμμίζει.

«Δυστυχώς οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Σύμφωνα με την παγκόσμια πλατφόρμα Globocan οι θάνατοι από καρκίνο μόνο στην Ελλάδα το 2020 ήταν 33.166. Αυτό σημαίνει 90 θάνατοι την ημέρα. Παγκόσμια οι θάνατοι είναι 10.000.000. Την πανδημία του καρκίνου τη ζούμε όλοι», τονίζει η πρόεδρος πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», Παρασκευή Μιχαλοπούλου.

Μάλιστα η κα. Μιχαλοπούλου θεωρεί ότι τα επόμενα χρόνια οι αριθμοί θα είναι ακόμη πιο σκληροί. «Αν δε, συνυπολογίσουμε τη μεγάλη αποχή από προληπτικές εξετάσεις, τις καθυστερήσεις στη θεραπεία και τη μεγάλη αναβολή των επανελέγχων, οι νέες περιπτώσεις καρκίνων σε προχωρημένο στάδιο λόγω του Covid 19, άρα και οι θάνατοι τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ περισσότεροι», εξηγεί.

Τα διδάγματα της πανδημίας για την αντιμετώπιση του καρκίνου

«Πρέπει να ακολουθήσουμε γρήγορα βήματα στην αντιμετώπιση του καρκίνου, έχοντας όμως διδαχθεί από την πανδημία, η οποία ανέδειξε τα προβλήματα του συστήματος υγείας όσον αφορά στην περίθαλψη», υποστηρίζει ο κ. Φιλόπουλος, πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρίας.

Το πρώτο δίδαγμα έχει να κάνει με την συνύπαρξη ασθενών με διαφορετικές ασθένειες: «Η πρακτική του να βρίσκονται στον ίδιο χώρο ασθενείς με διαφορετικές παθήσεις, κάποιοι κρυωμένοι, κάποιοι με λοιμώξεις και άλλοι με καρκίνο, είναι λανθασμένη. Θα πρέπει να υπάρξει ένας σχεδιασμός που να επιτρέπει σε ασθενείς είναι υπό θεραπεία, και άρα ανοσοκατεσταλμένοι, να βρίσκονται σε ξεχωριστό χώρο», σημειώνει.

«Δεύτερο πράγμα που πρέπει να έχουμε εμπεδώσει από την πανδημία είναι ότι η ελλιπής τήρηση των κανόνων υγιεινής σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό αλλά και σε συγγενείς-επισκέπτες, αποτελεί πηγή ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, στις οποίες η Ελλάδα δυστυχώς πρωταγωνιστεί. Το ίδιο ισχύει και για τον συνωστισμό συγγενών και επισκεπτών, ιδίως σε χημειοθεραπευόμενους ή ακτινοθεραπευόμενους ασθενείς», προσθέτει.

«Το τρίτο δίδαγμα είναι φυσικά ότι χωρίς ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας δεν μπορεί να υπάρξει ογκολογική περίθαλψη και περίθαλψη γενικά ασθενειών που αφορούν στη δημόσια υγεία. Ανεξάρτητα από τις πολιτικές προτεραιότητες της εκάστοτε κυβέρνησης, μόνο ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να εγγυηθεί έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση καθώς και ισότιμη πρόσβαση σε θεραπείες», επισημαίνει ο κ. Φιλόπουλος.

Σε ανακοίνωσή της για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, η ΕΑΕ αναφέρει το εξής: «Όμως, πέρα από την πρόοδο της επιστήμης και την επάρκεια γνώσεων και ικανοτήτων των υγειονομικών μας, εξακολουθεί να είναι ζητούμενο στη χώρα μας, η βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας, για να μπορούν όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα του τόπου κατοικίας, της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης, ή των πεποιθήσεων τους, να έχουν ίσες δυνατότητες πρόσβασης σε έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση καθώς και θεραπεία, σε αξιοπρεπείς συνθήκες». Ρωτήσαμε λοιπόν τον κο. Φιλόπουλο, ποιοι άνθρωποι δεν έχουν την αρμόζουσα πρόσβαση στις δομές υγείας σχετικά με τον καρκίνο.

«Ο κάτοικος των νησιών, ο κάτοικος ορεινών χωριών με δύσκολη πρόσβαση, περιοχών όπου δεν είναι ανεπτυγμένες οι υγειονομικές μονάδες ή και συνοικιών σε μεγάλες πόλεις που χαρακτηρίζονται από οικονομική ή κοινωνική υποβάθμιση. Ξέρετε, συχνά η φτώχεια συνοδεύεται από χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτό συνδέεται, όπως προκύπτει από μελέτες στις ΗΠΑ, με μειωμένο ποσοστό έγκαιρων διαγνώσεων, ακόμα και προσέλευσης για θεραπεία», λέει ο πρόεδρος της ΕΑΕ.

«Είναι χρέος μας να σταθούμε δίπλα στον αδύναμο συμπολίτη μας, ειδικά όταν αυτός βάλεται από τον καρκίνο. Ο καρκίνος είναι ένας σεισμός για το άτομο και το πώς αντιλαμβάνεται τον εαυτό του μέσα στην οικογένεια, τον κοινωνικό περίγυρο, το κράτος. Ο καρκινος δεν είναι άλλη μια ασθένεια, αλλά ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα», συμπληρώνει.

«Η ισότιμη και καθολική πρόσβαση στη διάγνωση, τη θεραπεία και τη φροντίδα του καρκίνου, για όλους τους συνανθρώπους μας χωρίς ανισότητες και διακρίσεις θα πρέπει να είναι η αδιαπραγμάτευτη αξία για την κοινότητα των εμπλεκομένων στη διαχείριση της ασθένειας», λέει στο ίδιο μήκος κύματος η κα. Μιχαλοπούλου.

Τα επόμενα βήματα και τα ευρωπαϊκά κονδύλια

«Το Εθνικό Μητρώο Καρκίνου και ο προσυμπτωματικός έλεγχος είναι το θεμέλιο και το εργαλείο αντίστοιχα για την αντιμετώπισή του», τονίζει η πρόεδρος του συλλόγου «Άλμα Ζωής» και φέρνει το παράδειγμα της γρήγορης προόδου που σημειώθηκε για την καταγραφή των κρουσμάτων της πανδημίας.
«Το Μητρώο καταγραφής κρουσμάτων Covid που έγινε ταχύτατα και η ψηφιακή μετάβαση της χώρας σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν δικαιολογούν επιπλέον καθυστερήσεις. Ο καρκίνος επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, δεν επιτρέπονται άλλες αναβολές. Η εναρμόνιση της χώρας με το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Κατά του Καρκίνου είναι η απαραίτητη συνθήκη που απαιτείται να υλοποιηθεί», λέει η κα. Μιχαλοπούλου.

«Τα σχέδια που εξήγγειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι μεγαλεπίβολα. Παρόμοια σχέδια έχει εξαγγείλει και ο αμερικανός Πρόεδρος, ο κ. Μπάιντεν. Θυμίζω ότι τον πρώτο “πόλεμο” κατά του καρκίνου είχε κηρύξει ο πρόεδρος Ρίγκαν τη δεκαετία του 80, προβλέποντας μάλιστα ότι στις αρχές του 2000 θα είχε εξαλειφθεί ο καρκίνος, πρόβλεψη που προφανώς δεν επαληθεύτηκε. Περιμένουμε λοιπόν πράξεις. Υπάρχουν πολλά κονδύλια διαθέσιμα που πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά, να πάνε σε έργα. Υπάρχει κακή εμπειρία πάνω σε τέτοια ζητήματα και δεν πρέπει να επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος», παρατηρεί ο κ. Φιλόπουλος.

ΠΗΓΗ