«Πόσους followers έχει το εστιατόριό σας στο Instagram;» – Πώς το Instagram αλλάζει τα δεδομένα στην εστίαση

30 Αυγούστου, 2018
«Πόσους followers έχει το εστιατόριό σας στο Instagram;» - Πώς το Instagram αλλάζει τα δεδομένα στην εστίαση
Το Instagram εξελίσσεται στο απόλυτο social δίκτυο για κάθε επιχείρηση που επιχειρεί να αναπτύξει τη φήμη της και το κοινό της.

 «Πόσους followers έχει το εστιατόριό σας στο Instagram;» – Πώς το Instagram αλλάζει τα δεδομένα στην εστίαση

Το Instagram εξελίσσεται στο απόλυτο social δίκτυο για κάθε επιχείρηση που επιχειρεί να αναπτύξει τη φήμη της και το κοινό της. Γι’ αυτό τον λόγο, βρίσκεται στο επίκεντρο των τάσεων που αφορούν τον χώρο της εστίασης. Τα πολύχρωμα και περίπλοκα σχέδια των φαγητών συχνά σχεδιάζονται απλά και μόνο για να δημοσιευθούν στο Instagram, προσελκύοντας το κοινό να τα λατρέψει με μια «καρδούλα». Δεν υπάρχει επομένως, καμία αντίρρηση ότι το Instagram αλλάζει την μορφή και την έννοια του σύγχρονου εστιατορίου.

Τα εστιατόρια και τα μπαρ, σε ένα τέτοιο κλίμα, δίνουν όλο και περισσότερες «θέσεις» στους influencers του Instagram, ώστε να διαφημιστούν με τον πλέον κατάλληλο και αποτελεσματικό digital τρόπο. Αυτός ο τρόπος φυσικά και υπερτερεί έναντι των παραδοσιακών, όπως οι κριτικές στα παραδοσιακά μέσα. Η επιρροή αυτών των influencers αυξάνεται όλο και περισσότερο μέρα με την ημέρα, με αποτέλεσμα να θεωρείται το βασικότερο όπλο του διαδικτυακού marketing κάθε νέου και παλιού εστιατορίου.

Αλλαγή στις τακτικές διαφήμισης, αλλαγές και στη μορφή των εστιατορίων

Πέρα φυσικά από την αλλαγή στις διαφημιστικές στρατηγικές, αλλάζει και η μορφή του χώρου ενός εστιατορίου. Πολλά εστιατόρια αυτή τη στιγμή σχεδιάζουν από την αρχή τον χώρο και τη διακόσμηση, στοχεύοντας στην πρόκληση του ενδιαφέροντος του πελάτη, του ενθουσιασμού και κατ’ επέκταση, τις όσο το δυνατόν περισσότερες φωτογραφίες που θα ανεβάσει εκείνος στο Instagram. 

Οι εστιάτορες κάνουν τα πάντα για να δείχνει η επιχείρησή τους πιο ελκυστική από ποτέ στο διαδίκτυο. Στην εποχή, ωστόσο, πριν τα social media αυτό ήταν κάτι το δευτερεύον, ενώ η σημασία δινόταν στη χρησιμότητα. Συν τοις άλλοις, προ social media, η φήμη από στόμα σε στόμα είχε μεγαλύτερη σημασία. Αυτός ο τύπος διάδοσης ωστόσο έχει δώσει τη θέση του στα check in, τα hashtag και τα Instagram stories! 

Τα παλιά εστιατόρια, που αποφεύγουν όλη αυτή τη διαδικασία προσαρμογής με την νέα πραγματικότητα, χαρακτηρίστηκαν ως κιτς, με το ανάλογο αποτέλεσμα στα έσοδά τους.

Φαγητό γαρνιρισμένο με… selfie!

Για πολλά εστιατόρια, επομένως, η επιβίωση και η ανάπτυξη έρχεται με το Instagram. Αυτό σημαίνει τέλειες φωτογραφίες σε όλη τη διάρκεια της παραμονής του πελάτη στο εστιατόριο. Συγκεκριμένα, υπάρχουν πλέον εστιατόρια τα οποία, για την προώθηση του εστιατορίου τους, υιοθετούν αυτήν την τάση και παρέχουν «ειδικά πακέτα βοήθειας» προς τους πελάτες τους έτσι ώστε να βγάλουν την τέλεια φωτογραφία. Πολύ πιθανό πλέον, μαζί με το γεύμα που παραγγέλνει ο πελάτης, μπορεί πλέον να έχει στη διάθεσή του και ένα σετ ειδικού φωτισμού, φωτογραφικής μηχανής, τρίποδο, φορτιστή για το κινητό του και αρκετά ακόμη πράγματα, που θα τον βοηθήσουν να βγάλει την τέλεια φωτογραφία και να την ανεβάσει στο Instagram!

Food styling και υψηλή αισθητική!

Αξίζει να σημειώσουμε βέβαια ότι το Instagram δεν έχει αλλάξει μόνο τη διακόσμηση ή την στρατηγική διαφήμισης στη βιομηχανία της εστίασης, αλλά και τα προϊόντα. Τα εστιατόρια, στις μέρες μας έχουν αλλάξει ριζικά την εικόνα των πιάτων τους, τα υλικά, αλλά και την ίδια την φιλοσοφία πίσω από το μενού τους. Όταν επισκέπτεσαι πλέον, ένα εστιατόριο και αντικρίζεις τα πιάτα του, συνειδητοποιείς ότι βρίσκεσαι ίσως σε έναν διαγωνισμό ομορφιάς στον οποίο το μοσχαρίσιο φιλέτο ανταγωνίζεται το ψάρι, το σπαράγγι προσπαθεί να εντυπωσιάσει περισσότερο από το αβοκάντο και η παπάγια έχει κεντρικό ρόλο σε έναν κόσμο, που για πολλά χρόνια την περιφρονούσαμε. Κι όλα αυτά συνδέονται κάτω από μια φιλοσοφία σε μια συγκεκριμένη κουζίνα. Πού θα έβρισκες κάτι τέτοιο πριν από λίγα χρόνια;

Όλα γίνονται για έναν στόχο: το Instagram. Αυτό είναι πλέον, που καθορίζει αν το εστιατόριο θα επιβιώσει σε μια εποχή τεράστιου ανταγωνισμού για τον χώρο της εστίασης. Είναι το μέσο που δείχνει στο πιο απαιτητικό πλέον κοινό της εποχής μας, ότι το εστιατόριό σας δεν προσφέρει απλώς καλό φαγητό, αλλά μια ζεστή, φιλική εξυπηρέτηση που βάζει πάνω απ’ όλα εσάς και την παρέα σας! Η εικόνα του χώρου, ο φωτισμός, η εικόνα του πιάτου, και φυσικά η πρωτοπορία, είναι τα στοιχεία που εμπνέουν πολύ περισσότερο κάνοντας ακόμα και τη γεύση να ξεχωρίζει για τους πελάτες. Μια συνολική αλλαγή που αναγκάζει κάθε εστιατόριο ή μπαρ να ανεβάσει το επίπεδό του από την αρχή έως το τέλος!

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους