Ομογενείς για τις βεβηλώσεις: «Δεν είναι αυτή η Αμερική που ξέρουμε»

8 Ιανουαρίου, 2021
omogeneis1

Ο κ. Νίκος Ανδριώτης.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τη μαύρη σελίδα που γράφτηκε στην ιστορία της Αμερικής το απόγευμα της Τετάρτης στο Καπιτώλιο και τη βεβήλωσή του σχολιάζουν ομογενείς κάνοντας λόγο για βαθύ πλήγμα της δημοκρατίας σε μια χώρα που «αγκάλιασε» όλες τις χώρες του κόσμου και τους μετανάστες της. Πλέον, ελπίζουν το κακό αυτό όνειρο που ζει η Αμερική να τελειώσει σύντομα και η χώρα να επουλώσει τις πληγές της.

Νίκος Ανδριώτης, Επίτιμος πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Αγίου Δημητρίου

«Σαν ένας μετανάστης ομογενής που ήρθε σε αυτή τη χώρα πολύ φτωχός αλλά ήρθε για ένα καλύτερο μέλλον χρωστάω πάρα πολλά στην Αμερική, όχι μόνο εγώ αλλά και πολλοί ομογενείς που ήρθαμε για ένα καλύτερο μέλλον. Μας έδωσε πολλά η χώρα, της χρωστάμε και θα είμαστε ευγνώμονες και εμείς και τα παιδιά μας που μεγαλώσαμε σε μια δημοκρατική χώρα όπως η Αμερική και προσέφερε τόσα πολλά σε εμάς τους φτωχούς μετανάστες.

Πιστεύω ότι ο Τραμπ κατά βάθος ήθελε να προσφέρει στην Αμερική. Κατά λάθος ή εσκεμμένα έδειξε υπέρμετρη αγάπη για αυτή τη χώρα όμως κατέληξε να κάνει ζημιά. Απογοητεύτηκα με την εξέλιξη της προεδρικής του θητείας.

Δεν περίμενα ότι θα έχουμε αυτά τα αποτελέσματα για μια διακυβέρνηση όπως αυτή που μας προσέφερε ο Τραμπ. Αλλαξαν τα δεδομένα όλα, η χώρα αυτή η οποία ήταν το παράδειγμα και η συνέχεια της ελληνικής ιδέας και δημοκρατίας όπως τη δίδαξε στην ανθρωπότητα η Ελλάδα.

Ο άνθρωπος αυτός στο τέλος τα ανέτρεψε με τον τρόπο που κυβέρνησε την Αμερική. Αυτή η χώρα προσέφερε τόσα στον Κόσμο ολόκληρο, όπως να υποστηρίξει τους αδυνάτους, τους φτωχούς, τους κυνηγημένους, τους πρόσφυγες, τους ασθενείς και αυτή τη στιγμή εξαιτίας της διαχειρίσεως του Τραμπ έχει μια άσχημη αντιμετώπιση από όλες τις ελεύθερες χώρες.

Η αντιμετώπιση του Τραμπ προς τους υπόλοιπους αρχηγούς κρατών και γενικότερα η αντιμετώπισή του στα εξωτερικά θέματα χωρίς να συμβουλεύεται και να ενεργεί μονομερώς σα να είναι η Αμερική είναι όχι ο ηγέτης του Κόσμου αλλά ο δυνάστης του Κόσμου. Η ελληνική δημοκρατία πάνω στην οποία βασίζονται όλες οι ελεύθερες χώρες και η διακυβέρνηση όλων των ελευθέρων δημοκρατιών δεν διδάσκει αυτά. Ο Τραμπ δεν υπολόγισε ποτέ αρχηγούς, ηγέτες, αυτοκράτορες αλλά ούτε και δικτάτορες και προσπαθούσε να επιβάλει μόνο τα δικά του σχέδια με αποτέλεσμα να γίνει η Αμερική ανεπιθύμητη ανά την υφήλιο. Η ιστορία ας τον κατατάξει εκεί που πρέπει».

Μανώλης Βεληβασάκης, πρώην πρόεδρος της Παγκρητικής Ενωσης Αμερικής και Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών

 

Ο πρώην Πρόεδρος της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής και παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Μανόλης Βεληβασάκης. Η φωτογραφία είναι παραχώρηση του ίδιου στον «Ε.Κ».

 

«Η Τετάρτη ήταν μια ντροπιαστική, τρομακτική, ενοχλητική ημέρα για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τους δημοκρατικά σκεπτόμενους πολίτες της, και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Το Καπιτώλιο των ΗΠΑ είναι το σύμβολο της Δημοκρατίας και της ελευθέριας της χώρας μας – η έδρα του Κογκρέσου, όπου οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του αμερικανικού λαού συγκεντρώνονται νόμιμα, συζητούν ειρηνικά και νομοθετούν ελεύθερα, καταπατήθηκε και βεβηλώθηκε για πρώτη φορά εκ των έσω!

Το να βλέπεις ένα πλήθος βίαιων τρομοκρατών να λεηλατούν το σύμβολο της Δημοκρατίας μας, με σκοπό να παρέμβουν στις κανονικές και δίκαιες Προεδρικές εκλογές, ήταν απίστευτο, αντιδημοκρατικό και απαράδεκτο! Την ύστατη ευθύνη για αυτή την αρρωστημένη κατάσταση την φέρει ο ίδιος ο προέδρος Τραμπ, που χωρίς αμφιβολία ενεθάρρυνε τους τυφλούς οπαδούς του να καταπατήσουν το Κάστρο της Αμερικανικής Δημοκρατίας! Κλαίω και οδύρομαι για την κατάντια μας, αλλά συνάμα ελπίζω τα μέγιστα για το μέλλον της μεγάλης χώρας μας, μια που το κακό όνειρο που ζούμε, τελειώνει σύντομα»!

Χάρης Μυλωνάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, George Washington University

 

The National Herald Archive

O Χάρης Μυλωνάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, George Washington University. Φωτογραφία: Παραχώρηση του ιδίου στον “Ε.Κ”

 

«Ο,τι συμβαίνει στην ισχυρότερη οικονομικά και στρατιωτικά χώρα του κόσμου αποκτά παραδειγματικό χαρακτήρα για μεγάλο μέρος του υπόλοιπου πλανήτη. Νομίζω αυτό εξηγεί και την άμεση παρέμβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ηγετών από αμέτρητες δημοκρατικές και μη χώρες που καταδίκασαν τα γεγονότα της Τετάρτης αλλά και τη στάση του προέδρου Τραμπ απέναντι στο αποτέλεσμα των εκλογών. Το αν η δημοκρατία θα βγει τραυματισμένη εξαρτάται από την αντίδραση των πολιτικών ηγετών των ΗΠΑ αλλά και των πολιτών της. Αν επενδύσουμε στην παιδεία, ανατρέψουμε τις κοινωνικές ανισότητες -που έχουν προέλθει τόσο από την παγκοσμιοποίηση του εμπορίου αλλά και από τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο της παραγωγής- τότε θα έχουμε δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για να ‘αναστηθεί’ μια ενιαία δημόσια σφαίρα στις ΗΠΑ. Φυσικά κεντρικό ρόλο σε όλα αυτά θα παίξουν αρχικά ο επόμενος πρόεδρος και η αντιπρόεδρος της Αμερικής, με τον λόγο που θα αρθρώσουν αλλά και τις πολιτικές που θα ακολουθήσουν».

Νίκος Λαριγκάκης, Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου

 

The National Herald

American Hellenic Institute President Nick Larigakis at an event last year. (Photo: Courtesy of the American Hellenic Institute)

 

«Ζήσαμε πολύ έντονα αυτά τα τραγικά γεγονότα. Προσωπικά έχω κλάψει δύο φορές για κάτι που συμβαίνει στις ΗΠΑ. Πρώτα ήταν το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου που ήμουν στο Πεντάγωνο και το αεροπλάνο πέρασε από δίπλα μου. Η δεύτερη φορά ήταν την Τετάρτη που είδα την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Αυτά συμβαίνουν μόνο στο Χόλυγουντ. Ηταν μια δραματική μέρα που θα γραφτεί στην Ιστορία. Η Δημοκρατία λύγισε αλλά δεν έσπασε, όσα έγιναν θα είναι η αφορμή να προχωρήσουμε πιο ενωμένοι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες άλλαζαν πάντα ηγέτη με υποδειγματικό τρόπο, ήμασταν υπερήφανοι γιατί δίναμε το καλό παράδειγμα σε όλον τον Κόσμο».

Γεώργιος Χωριάτης, Υπατος πρόεδρος ΑHEPA

 

Ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Γεώργιος Χωριάτης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡΧΕΙΟ «Ε.Κ.»

 

«Τα μέλη μας είναι υπερήφανα που οι αρχαίοι Ελληνες σφυρηλάτησαν την έννοια της Δημοκρατίας. Η βία στο Καπιτώλιο είναι τρομακτική και καταδικαστέα από όλους όσοι σέβονται τα ιδανικά της δημοκρατίας και τους θεσμούς».

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletterΕνισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους