Πώς αντέδρασαν οι ομογενείς βουλευτές μετά τα επεισόδια

8 Ιανουαρίου, 2021
voyleytesomogeneia

Ανω κάτω τα έδρανα την επόμενη των γεγονότων της 6ης Ιανουαρίου, 2021, στο Καπιτώλιο. (AP Photo/Andrew Harnik)

 Του Χριστόδουλου Αθανασάτου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Παρόντες στο Καπιτώλιο ήταν οι ομογενείς ομοσπονδιακοί βουλευτές -εκτός από τον Κωνσταντίνο Μπιλιράκη, που διαγνώστηκε με κορωνοϊό- οι οποίοι έζησαν τις εφιαλτικές στιγμές και, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, έσπευσαν άμεσα να καταδικάσουν τα γεγονότα, ενώ οι Δημοκρατικοί βουλευτές απαίτησαν να τεθεί προ των ευθυνών του ο απερχόμενος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

O Δημοκρατικός βουλευτής Κρις Πάππας, ο οποίος είχε αναρτήσει την ώρα των επεισοδίων ότι απομακρύνθηκε με ασφάλεια υπό τις οδηγίες της Αστυνομίας του Καπιτωλίου, επανήλθε την Πέμπτη, επιρρίπτοντας ευθύνες στον κ. Τραμπ για όσα έλαβαν χώρα στην Ουάσιγκτον.

«Απέτυχε στο πιο θεμελιώδες κομμάτι της δουλειάς του: Να υποστηρίξει και να υπερασπιστεί το Σύνταγμα των ΗΠΑ. Για αυτό υποστηρίζω το εντεινόμενο διακομματικό κάλεσμα για την άμεση απομάκρυνσή του από τον προεδρικό θώκο με τη δυνατότητα της 25ης Τροπολογίας ή της διαδικασίας παραπομπής, οτιδήποτε που μπορεί να διασφαλίσει το πιο άμεσο τέλος σε αυτήν την επικίνδυνη Προεδρία», τόνισε ο Πάππας.

 

Αssociated Press

Ο ομογενής Ομοσπονδιακός Βουλευτής, Κρις Πάππας (Chris Pappas). (AP Photo/ Cheryl Senter, File)

 

Από την πλευρά της, η Νικόλ Μαλλιωτάκη καταδίκασε τα γεγονότα του Καπιτωλίου και τόνισε ότι οι δράστες θα πρέπει να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Εξ αρχής είχε τονίσει ότι ήταν ασφαλής μαζί με το προσωπικό της, ενώ υπεραμύνθηκε της στάσης της να ψηφίσει ενάντια στην πιστοποίηση του αποτελέσματος σε δυο Πολιτείες.

«Ψήφισα ενάντια στην πιστοποίηση σε δυο υπό κρίση Πολιτείες όχι για να γυρίσω το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά για υπερτονίσω την ανάγκη να γίνει ακρόαση σε αντισυνταγματικές αλλαγές στους κανόνες, παρατυπίες και πιθανή απάτη. Ορκίστηκα στο Σύνταγμα και αρνούμαι να το παραβλέψω αυτό», είπε η κ. Μαλλιωτάκη.

 

The National Herald

Republican New York Mayoral candidate, New York State Assemblywoman Nicole Malliotakis. Photo: https://nicolemalliotakis.com/

 

Ο Γκας Μπιλιράκης, ο οποίος απουσίαζε από το Κογκρέσο, τόνισε πως «παρότι υποστηρίζει το συνταγματικώς καθιερωμένο δικαίωμα της ειρηνικής διαμαρτυρίας, οι εικόνες που έβλεπε στις ειδήσεις δεν συνάδουν με ειρηνική διαμαρτυρία», καταδικάζοντας την επίθεση στο Καπιτώλιο.

Σε πιο οξύ ύφος ήταν η τοποθέτηση της Δημοκρατικής βουλευτού, Ντίνας Τάιτους, η οποία κατηγόρησε τον Τραμπ ότι ουσιαστικά εξώθησε «εσωτερικούς τρομοκράτες οι οποίοι αποπειράθηκαν να αναταράξουν την ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας και να καταστρέψουν την δημοκρατία μας», τονίζοντας ότι θα ψηφίσει υπέρ της καθαίρεσής του, εάν τεθεί τέτοιο θέμα.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζον Σαρμπάνης επεσήμανε πως ο Τραμπ επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι «είναι ακατάλληλος για την προεδρία», τονίζοντας και αυτός ότι είναι υπέρ της καθαίρεσής του, είτε μέσω παραπομπής, είτε μέσω ενεργοποίησης της 25ης Τροπολογίας.

 

The National Herald Archive

Η βουλευτής Ντίνα Τάιτους, Δημοκρατική από την Νεβάδα. Photo: Public domain

 

«Είναι σε τραγικό βαθμό ξεκάθαρο ότι η παραμονή του στον προεδρικό θώκο, ακόμη και για μεγάλο χρονικό διάστημα τώρα έως τις 20 Ιανουαρίου, αποτελεί απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ. Θα πρέπει να απομακρυνθεί, είτε με ενεργοποίηση της 25ης Τροπολογίας είτε με παραπομπή για καθαίρεση», είπε ο κ. Σαρμπάνης.

Την καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε και ο ομογενής βουλευτής από τη Φλόριδα, Τσάρλι Κριστ, σε δική του δήλωση.

«Είναι ώρα να απομακρύνουμε τον Πρόεδρο – για την Δημοκρατία και την ειρήνη», είπε χαρακτηριστικά.

 

Αssociated Press

Ο Τσάρλι Κριστ.

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletterΕνισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους