Οι ‘Λέσχες Καπνιστών’ φεύγουν – Τα ‘Smoking Lounge’ έρχονται !

13 Νοεμβρίου, 2018
Οι ‘Λέσχες Καπνιστών’ φεύγουν – Τα ‘Smoking Lounge’ έρχονται !
Τα “SL’s” (στα οποία αναφερόμαστε, κατά κύριο λόγο, εδώ) ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων PRIVATE Smoking Lounges. Δηλαδή, ιδιωτικών κλειστών χώρων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΑΛΕΣΜΑ:

Ομαδική προσφυγή στο ΣτΕ για τον αντικαπνιστικό νόμο

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

       Το τμήμα ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων-Καταναλωτών Εστίασης & Διασκέδασης ‘ΠΑΣΚΕΔΙ’ – σε συνεργασία με την Κοινότητα (και Ομάδα στο Facebook) “Smokers’ Rights-GR” ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ όσους καπνιστές καταναλωτές ενδιαφέρονται να πληροφορούνται έγκυρα, σε ποιά ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ & ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ στην περιοχή τους επιτρέπεται νόμιμα το κάπνισμα στους εσωτερικούς χώρους τους, να επικοινωνούν μαζί μας για ΔΩΡΕΑΝ εξυπηρέτησή τους αναφορικά με ζητούμενες από τους ίδιους σχετικές πληροφορίες. 

● Στοιχεία επικοινωνίας :

1. ΠΑΣΚΕΔΙ – Γραμματεία

Τηλ. 2310/932420, 932473, 932481

e-mail: paskedi@paskedi.gr

 

           ! Αναγκαία επισήμανση βάσει του Νόμου: H παρούσα δημόσια πρόσκληση ΔΕΝ αποτελεί προώθηση πώλησης καπνικών προϊόντων & παρεμφερών ειδών, ούτε επιδίωξη διάδοσης της χρήσης τους, αλλά μόνο προώθηση επικοινωνίας καπνιστών καταναλωτών με «κοινά ενδιαφέροντα για προϊόντα καπνού».

Οι ‘Λέσχες Καπνιστών’ φεύγουν – Τα ‘Smoking Lounge’ έρχονται !

Άνοιξέ το

με τη σιγουριά του δικού μας Know-How! 

Παρουσίαση των νέων λύσεων του Σωματείου μας, προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη του

(Δημιουργία αυτοτελούς αίθουσας / 

Χαρακτηρισμός ολόκληρου του καταστήματος ως “SMOKING LOUNG”)

1. Τα Smoking Lounges και ο αντικαπνιστικός Νόμος

Τα “SL’s” (στα οποία αναφερόμαστε, κατά κύριο λόγο, εδώ) ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων PRIVATE Smoking Lounges. Δηλαδή, ιδιωτικών κλειστών χώρων – μη χρησιμοποιούμενων για την παροχή εργασίας – οι οποίοι δηλώνονται ΕΓΚΥΡΑ για χρήση ΜΗ αποτελούσα «Κατάστημα (ούτε Επιχείρηση παροχής υπηρεσιών) Υγειονομικού Ενδιαφέροντος», οπότε μέσα σε αυτούς τους ιδιωτικούς χώρους ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ – κατ’ εξαίρεση – η χρήση καπνού, σύμφωνα με την ισχύουσα στη Χώρα μας αντικαπνιστική Νομοθεσία (Εν σχέσει μόνο με νομίμως κυκλοφορούντα προϊόντα καπνού, εννοείται). Κατ΄αυτόν το νόμιμο τρόπο, επομένως, καλύπτονται και τα αντίστοιχα δικαιώματα των καπνιστών πολιτών – να καπνίζουν δηλ. μαζί με άλλους καπνιστές μόνο, αποκτώντας έτσι στοιχειώδη πρόσβαση στην «κοινωνική ζωή του τόπου» (όπως απαιτεί και το Σύνταγμά μας)!

Προς πληρέστερη ενημέρωσή σας, εκτός των παραπάνω υπάρχουν και τα “PUBLIC Smoking Lounges” που μπορεί μεν να ανήκουν κι’ αυτά σε ιδιώτες, πλην όμως θεωρούνται ως «δημόσιας πρόσβασης» – δηλ. μπορούν να  εισέρχονται σε αυτούς τους χώρους πρόσωπα με την ιδιότητα του απλού εξυπηρετούμενου πελάτη. Γι’ αυτόν, ακριβώς, τον λόγο εν προκειμένω ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ η αντικαπνιστική Νομοθεσία, βάσει της οποίας τέτοιες «δημόσιες» αίθουσες-σήμερα επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο σε μεγάλου εμβαδού ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ / στα ΚΑΖΙΝΟ – ΟΠΑΠ Play & στα ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ της Χώρας (Σημειωτέον, το Σωματείο μας αναλαμβάνει, μέσω του ειδικού Νομικού τμήματος, την ίδρυση και των δύο πιο πάνω κατηγοριών Smoking Lounges).

Όσον αφορά στο θέμα έλλειψης προσωπικής εξυπηρέτησης μέσα στις πρώτες από τις παραπάνω (ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ) αίθουσες καπνιστών, μπορείτε να διαβάσετε πιο κάτω – ενότητα Νο 6 της Παρουσίασης αυτής – όλους τους νόμιμους τρόπους εξασφάλισης, στους χρήστες κάθε τέτοιας αίθουσας-χρήσης, βασικών προσωπικών υπηρεσιών (από την παροχή ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗΣ εργασίας στον απαιτούμενο «άκαπνο» προθάλαμο τέτοιων κύριων χώρων μέχρι και την εξυπηρέτηση εντός αυτών εκ μέρους των ίδιων των ΑΥΤΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ιδιοκτητών Επιχειρήσεων SL).

2. Τύποι Smoking Lounges

(PHOTO GALLERY)

3. Λειτουργία Smoking Lounge μέσα σε αυτοτελή χώρο ΑΛΛΩΝ Επιχειρήσεων (όπως, καταστημάτων ΚΑΦΕΣΤΙΑΣΗΣ / Ξενοδοχείων/ Κινηματογράφων κ.α.)

Ξεκινάμε την παρουσίαση της εδώ ΝΕΑΣ Business Opportunity με την αμέσως πιο πάνω κατηγορία εν λειτουργία Επιχειρήσεων, επειδή – ακριβώς – αυτές δεν χρειάζεται να ξεκινήσουν ‘από μηδενική βάση’ την εν λόγω επιχειρηματική δραστηριότητα. Κι’ αυτό, γιατί αρκετές από τις προκείμενες Επιχ/σεις διαθέτουν ήδη σχεδόν έτοιμη αυτοτελή αίθουσα για μετατροπή της σε ‘Smoking Lounge’, καθώς επίσης αυτές είναι εκείνες που πλήττονται περισσότερο από την επιβεβλημένη ‘καθολική’ καπνοαπαγόρευση (με την έννοια, κυρίως, ότι κάθε φορά που οι αντικαπνιστικοί έλεγχοι εντατικοποιούνται, είναι ήδη διαπιστωμένη η διαρροή πελατείας – σε πολλές από αυτές τις Επιχ/σεις – ακριβώς για τον υπόψη λόγο). Γι’ αυτό, άλλωστε, από τους εν λόγω επιχειρηματικούς κλάδους προέρχεται πρωτίστως η αθρόα εκδήλωση ενδιαφέροντος προς το Σωματείο μας για τους υπάρχοντες νόμιμους τρόπους επίλυσης του πιο πάνω σοβαρού προβλήματός τους.

Συνοπτικά, μοναδική – κατά βάση – προϋπόθεση έγκυρης δήλωσης ως ‘Smoking Lounge’ μιας διαθέσιμης αυτοτελούς αίθουσας μέσα στον όλο επαγγελματικό χώρο τους αποτελεί εν προκειμένω ο προηγούμενος ‘αποχαρακτηρισμός’ της από «Κατάστημα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος», οπότε αυτό το τελευταίο θα περιοριστεί – προφανώς – στον υπολειπόμενο απομένοντα επαγγελματικό χώρο της αντίστοιχης Επιχ/σης 

4. Βασικός εξοπλισμός των Smoking Lounges και γκάμα παροχών τους

Συνηθέστερα, οι ‘Αίθουσες-χρήσης καπνού’ έχουν το στυλ Καφετέριας (Επειδή όμως τα SL’s δεν είναι «Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος», τα διατιθέμενα από τα Κ.Υ.Ε. είδη εν προκειμένω μπορεί να είναι διαθέσιμα μόνο – είτε μέσω μηχανημάτων ‘αυτόματων πωλητών’, είτε με εξωτερική παραγγελία ‘delivery’).

Ασφαλώς, αυτές οι αίθουσες θα πρέπει να διαθέτουν – για ευνόητους λόγους – και ειδικές εγκαταστάσεις εξαερισμού.

Όσον αφορά στις δυνητικές παροχές των SL’s προς τους χρήστες τους (και οι οποίες αυτές παροχές ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ στο καταβαλλόμενο από κάθε χρήστη της αίθουσας αντίτιμο), οι ιδιοκτήτες των υπόψη Επιχειρήσεων είναι αυτοί που τις επιλέγουν, όπως –μεταξύ άλλων-:

√ Δωρεάν σύνδεση στο Internet (μέσω Wi-Fi)

√ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ κάλυψη (με προγράμματα συνδρομητικά, ή μη)

√ Προσφορά ΜΟΥΣΙΚΗΣ (με ή χωρίς χρήση ακουστικών)

και οποιεσδήποτε άλλες (συμβατές με τέτοιες αίθουσες) παροχές, οι οποίες – προφανώς – συγκαθορίζουν και το ύψος του αντιτίμου που ζητείται από τους χρήστες των αντίστοιχων SL’s. 

Εξ άλλου, εν προκειμένω είναι δυνατό να διατίθενται – έναντι extra χρέωσης – διάφορα προϊόντα δυνητικής ζήτησης από τους χρήστες της αίθουσας, καθώς και να παρέχονται προς αυτούς πρόσθετες υπηρεσίες της προτίμησής τους, υπό τους όρους όμως και «προσαρμογές» που απαριθμούνται ενδεικτικά πιο κάτω – ενότητα Νο 7 της Παρουσίασης αυτής.

5. Ύψος αντιτίμου που καταβάλλουν οι χρήστες αιθουσών-χρήσεων καπνού

  Όπως επισημάνθηκε αμέσως πιο πάνω, η γκάμα των παροχών προς τους εν λόγω πελάτες αποτελεί ουσιώδες κριτήριο για τον καθορισμό (από τους αντίστοιχους ιδιοκτήτες Επιχειρήσεων S.L.) του πληρωτέου αντιτίμου χρήσης τέτοιας αίθουσας.

Εξ άλλου, το ύψος του υπόψη αντιτίμου επηρεάζουν – ίσως και αποφασιστικότερα, μάλιστα – το εν γένει ‘πολυτελές’ του S.L. (συμπεριλαμβανομένου και του όλου κτιρίου έδρας του), καθώς επίσης και η ευρύτερη ΠΕΡΙΟΧΗ που βρίσκεται η διεύθυνσή του.

Αλλά και η ΔΙΑΡΚΕΙΑ της προσυμφωνούμενης χρήσης επιδρά, συνήθως, στην τιμολόγηση του πληρωτέου αντιτίμου (Άλλο είναι, για παράδειγμα, το προκαταβαλλόμενο ποσό για ΗΜΕΡΗΣΙΑ σύγ-χρηση της αίθουσας και άλλο για αντίστοιχη ενός ΜΗΝΑ, ή και ακόμα εκτενέστερου. 

Μάλιστα, αυτή η ‘ποικιλία’ βραχυχρόνιων χρήσεων εν προκειμένω επιτρέπει και την ανάπτυξη από τις Επιχειρήσεις S.L. «χρονικών πακέτων χρήσης», κατ’ αναλογία των συνδρομητικών προγραμμάτων που καταρτίζουν, συνήθως, οι σε MEMBERSHIP βάση λειτουργούσες Επιχ/σεις παρεμφερών κλάδων δραστηριότητας (Άλλωστε, είναι υποχρεωτική εν προκειμένω η λήψη των βασικών ατομικών στοιχείων κάθε χρήστη της αίθουσας, για λόγους – μεταξύ άλλων – επιβεβαίωσης ότι κανένας από αυτούς δεν είναι ΑΝΗΛΙΚΟΣ). 

6. Eπιτρεπτό παροχής ΜΗ εξαρτημένης εργασίας μέσα στις αίθουσες των SL’s

Όπως εξ αρχής αυτής της παρουσίασης επισημάναμε, βασική νομική προϋπόθεση για το επιτρεπτό της χρήσης καπνού, μέσα σε κλειστούς ιδιωτικούς χώρους είναι – να ΜΗ χρησιμοποιούνται αυτοί «για την παροχή εργασίας».

Προφανώς, αυτή η νομοθετική επιταγή επιβλήθηκε προς προστασία της υγείας των μισθωτών και προς αποφυγή αμφιβόλων συναινέσεων εκ μέρους αυτών, του τύπου «είμαι καπνιστής, οπότε συναινώ να εργάζομαι σε χώρο με καπνίζοντες». Με άλλα λόγια, η υπόψη απαγόρευση ισχύει επί παροχής – μόνο – ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗΣ εργασίας και όχι προκειμένου για την εξυπηρέτηση των καπνιστών πελατών από (λόγου χάρη) τους ίδιους τους ΑΥΤΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ιδιοκτήτες Επιχειρήσεων S.L. Ομοίως, είναι επιτρεπτή η προσωπική εξυπηρέτηση εντός αιθουσών-καπνιστηρίων στις περιπτώσεις που η διαχείρισή τους έχει ανατεθεί σε εξωτερικούς ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ και την εν λόγω εξυπηρέτηση παρέχουν οι ίδιοι ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΩΣ. 

7. Άλλα (πλην τoυ «αντιτίμου χρήσης») ΕΣΟΔΑ που μπορούν να έχουν οι Επιχ/σεις Smoking Lounge

Εν προκειμένω, πράγματι υπάρχουν διάφορα ΠΡΟΪΟΝΤΑ & ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ που – είτε προορίζονται αποκλειστικά για καπνιστές (όπως, λόγου χάρη, ΤΣΙΓΑΡΑ κλπ προϊόντα καπνού), είτε έχουν ζήτηση και από καταναλωτές αυτής της κατηγορίας στα πλαίσια του διαθέσιμου για την ‘αναψυχή’ τους χρόνου μέσα σε ένα Smoking Lounge (πχ, ενασχόλησή τους με trendy παιχνίδια – ηλεκτρονικά & μη – που είναι επιτρεπτά έναντι χρέωσης).

Με βάση τα αμέσως πιο πάνω, οποιοσδήποτε υποψήφιος ιδιοκτήτης Επιχ/σης S.L. βάσιμα μπορεί να υπολογίζει σε ροή (εκτιμήσιμη, εκ των προτέρων, για τη συγκεκριμένη ‘δυναμική’ της) EXTRA ΕΣΟΔΩΝ που θα προέρχονται, από την πώληση – ζητήσιμων από καπνιστές – προϊόντων ή από την παροχή ελκυστικών σε αυτούς πρόσθετων υπηρεσιών έναντι αυτοτελούς χρέωσης. Λόγω δε της ισχύουσας απαγόρευσης παροχής ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗΣ εργασίας μέσα σε αίθουσα-καπνιστήριο, πωλητής ή πάροχος των παραπάνω ΔΕΝ θα είναι προφανώς κάποιος μισθωτός της Επιχ/σης, αλλά – είτε διάφορα μηχανικά / ηλεκτρονικά συστήματα ‘αυτόματης’ εξυπηρέτησης (όπως, ενδεικτικά, αυτόματοι πωλητές τσιγάρων/καφέδων-ποτών-σνακς ή ‘ηλεκτρονικοί πάροχοι’ διαφόρων online υπηρεσιών), είτε ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΩΣ οι όποιοι ιδιοκτήτες των αντίστοιχων Επιχ/σεων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο βασικότερος περιορισμός εν προκειμένω είναι αυτός της αποφυγής μετατροπής, με προσθήκη τέτοιων δραστηριοτήτων, της αίθουσας-καπνιστηρίου σε κατάστημα (ή επιχ/ση παροχής υπηρεσιών) «υγειονομικού ενδιαφέροντος», όπου ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ το κάπνισμα!

Εξ άλλου, άλλα – μη προερχόμενα από τους καπνιστές πελάτες – ΕΣΟΔΑ οποιασδήποτε Επιχ/σης Smoking Lounge, που αξίζει να επισημανθούν με την παρούσα Παρουσίαση (χωρίς να αποκλείονται, δηλ κ.α. πηγές συμβατών εσόδων από τρίτους), είναι αυτά της υποδοχής ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΩΝ στους χώρους του S.L. Πράγματι, οι ισχύοντες εκτεταμένοι περιορισμοί στην προβολή των ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ (συμπεριλαμβανόμενων και των Εταιρειών ηλεκτρονικών τσιγάρων), καθιστούν τα Smoking Lounges περιζήτητα σημεία προβολής τέτοιων διαφημιζομένων, έστω και με τις υφιστάμενες πολλαπλές προϋποθέσεις για τον τρόπο & το περιεχόμενο των σχετικών διαφημιστικών μηνυμάτων προς τους καπνίζοντες (ή … ατμίζοντες) καταναλωτές.

8. Η «χαλαρότητα» των αντικαπνιστικών ελέγχων ως αντικίνητρο επένδυσης στην ίδρυση Επιχ/σεων Smoking Lounge

  Εν προκειμένω, αρκούμαστε να υπενθυμίσουμε στους … λιγότερο διορατικούς επιχειρηματίες ότι ήδη αυτοί οι έλεγχοι επανεντατικοποιούνται, ασχέτως του γεγονότος έναρξής τους από την Περιφέρεια (επί μέρους πόλεις της Χώρας) και «δυναμικής» κατάληξής τους στην Αθήνα το αμέσως προσεχές διάστημα!

Άλλωστε, ας μη ξεχνάμε εδώ ότι – εκτός της «από την κορυφή» βούλησης για επάνοδο των υπόψη μαζικών ελέγχων του παρελθόντος – υπάρχει πλέον και η λεγόμενη «από τη βάση» πίεση για πραγματική εφαρμογή της ισχύουσας αντικαπνιστικής Νομοθεσίας (Εννοούμε, προφανώς, τη νέα «μόδα» ίδρυσης – ανά τη Χώρα – πολυάριθμων ‘συλλογικοτήτων’ αντικαπνιστών πολιτών, με αποκλειστικό σκοπό την «αυτοδύναμη» προάσπιση των αντίστοιχων δικαιωμάτων τους …).

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε

–     ΣΗΜΕΡΑ κιόλας –

√ με τη Γραμματεία του ΠΑΣΚΕΔΙ

Εγγραφή Μέλους – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς  τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

 

 

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 40.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!

Ελάτε σε επαφή μαζί μας

Είμαστε στη διάθεσή σας 24/24 για κάθε ζήτημα που αφορά την επιχείρησή σας.

Θεσσαλονίκη

Μαυροκορδάτου 24 με Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 151, 1ος όροφος – 546 45 Θεσσαλονίκη 2310 932420 – 932473 – 932481

Αθήνα

Λεωφ. Συγγρού 196 2ος όροφος 176 71 Καλλιθέα Αθήνα (Κέντρο) 210 22 41 227

paskedi@paskedi.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Άμεσο μήνυμα    Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

    ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους