∆ιαχειριστικός έλεγχος με ορκωτούς λογιστές στην «Αυτοδιαχείριση»

12 Νοεμβρίου, 2018
∆ιαχειριστικός έλεγχος με ορκωτούς λογιστές στην «Αυτοδιαχείριση»
Βασικό σκοπό να διορθώσει όλα τα κακώς κείμενα στον πολύπαθο χώρο των πνευµατικών δικαιωµάτων έχει η νέα ηγεσία του υπουργείου Πολιτισµού και Αθλητισµού.

∆ιαχειριστικός έλεγχος με ορκωτούς λογιστές στην «Αυτοδιαχείριση»

Βασικό σκοπό να διορθώσει όλα τα κακώς κείμενα στον πολύπαθο χώρο των πνευµατικών δικαιωµάτων έχει η νέα ηγεσία του υπουργείου Πολιτισµού και Αθλητισµού. Με την κατάργηση της Ανώνυµης Εταιρείας Πνευµατικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ), η διοίκηση κατηγορείται για σωρεία οικονομικών ατασθαλιών και παραβιάσεων στις πλάτες των δηµιουργών, η Μυρσίνη Ζορµπά, σύµφωνα µε πληροφορίες του «Έθνους», διέταξε οικονοµικό έλεγχο και στην «Αυτοδιαχείριση» (Autodia), τον δεύτερο µεγάλο οργανισµό συλλογικής διαχείρισης, ο οποίος δραστηριοποιείται από το 2003.

Καταγγελίες εκ των έσω

Ομάδα ορκωτών λογιστών αναµένεται να ερευνήσει εξονυχιστικά τα οικονοµικά του Οργανισµού, προκειµένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν οικονοµικές και διαχειριστικές ατασθαλίες, οι οποίες παραβιάζουν τους νόµους που ισχύουν για τα πνευµατικά δικαιώµατα. Ο διαχειριστικός έλεγχος διατάχθηκε ύστερα από σοβαρές καταγγελίες που έγιναν από πέντε µέλη της «Αυτοδιαχείρισης», τα οποία αναφέρονται σε παραβιάσεις συµβάσεων, παράνοµες αµοιβές, υπέρογκες προµήθειες και έλλειψη διαφάνειας στα οικονοµικά στοιχεία της.

Ανάµεσα στις καταγγελίες που έχουν γίνει και θα ελεγχθούν από την εταιρεία, η οποία θα αναλάβει σύντοµα τον διαχειριστικό έλεγχο του Οργανισµού, συµπεριλαµβάνονται και αυτές που σχετίζονται µε προµήθειες-διαχειριστικά έξοδα που άγγιξαν το 80% και παράνοµες κρατήσεις ύψους περί του 65% για το έτος 2016, αλλά και µε την εξασφάλιση ελάχιστης εγγυηµένης ετήσιας αµοιβής (συµβάσεις minimum guarantee) σε συγκεκριµένους δηµιουργούς -ανάµεσά τους και µέλη παλαιότερων ∆Σ-, οι οποίες βαφτίζονταν «προκαταβολές», ενώ την ίδια στιγµή σε άλλους οφείλονταν διανοµές ετών!

Παράλληλα, καταγγέλλεται η µη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης για τον έλεγχο και την έγκριση των οικονοµικών καταστάσεων του 2017, µε τη συνακόλουθη δηµοσίευσή τους, η επί σειρά ετών απουσία έκδοσης εκκαθαρίσεων πνευµατικών δικαιωµάτων αλλά και η εµφάνιση κερδών στους ισολογισµούς της παρότι πρόκειται για µη κερδοσκοπική εταιρεία.

Η δικαίωση που άργησε… πολλές μέρες!

Τα δραστικά μέτρα που λαμβάνονται εν προκειμένω για την απόδοση δικαιοσύνης έρχονται με καθυστέρηση, αφού για τον συγκεκριµένο διαχειριστικό έλεγχο, οι καταγγελίες δεν είναι καινούργιες. Κάποιοι δηµιουργοί, µεταξύ των οποίων και ο µουσικοσυνθέτης Μάριος Στρόφαλης, είχαν προσφύγει εδώ και µήνες στον αρµόδιο Οργανισµό Πνευµατικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), ζητώντας να ελεγχθεί η «Αυτοδιαχείριση». Ωστόσο, «φωνή βοώντας εν τη ερήμω»…

Αναφερόµενη στη µεγάλη αυτή καθυστέρηση, η τέως διευθύντρια του ΟΠΙ, Ειρήνη Σταµατούδη, είχε ισχυριστεί ότι ο Οργανισµός δεν είναι αρµόδιος να εξετάσει τις περισσότερες από τις καταγγελίες, κάτι που δεν ισχύει, καθώς ήταν ο ίδιος Οργανισµός που διαχειρίστηκε τις καταγγελίες εναντίον της ΑΕΠΙ. Δηλαδή ο πλέον αρμόδιος οργανισμός δεν ήταν ο «αρμόδιος»…

Η αρχική απόφαση

Πάντως, στην πρώτη σχετική απόφαση που βγήκε από τον ΟΠΙ, τον περασµένο Ιούνιο, αναφερόταν ότι δεν διαπιστώθηκε παράβαση κατά του ΟΣ∆ «Αυτοδιαχείριση» και γι’ αυτό δεν του επιβλήθηκε κάποιο πρόστιµο.

Παρότι ο Μ. Στρόφαλης επανήλθε τον περασµένο Ιούλιο ζητώντας την επανεξέταση των καταγγελιών του από την τότε υπουργό Πολιτισµού, κα Λυδία Κονιόρδου, καταγγέλλοντας επιπροσθέτως ότι η σχετική εισήγηση της διευθύντριας του ΟΠΙ και του νοµικού τµήµατός του δεν βασίστηκαν σε ορθό νοµικό πλαίσιο και συνιστούσε ευνοϊκή µεταχείριση προς τον πρόεδρο της «Αυτοδιαχείρισης», Γιάννη Γλέζο, δεν διατάχθηκε, όπως θα ήταν λογικό, διαχειριστικός έλεγχος.

Με πληροφορίες από το «Έθνος»

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους