Οι 12 κανόνες που πρέπει να γνωρίζει κάθε μαγαζάτορας όταν δέχεται έλεγχο για πνευματικά δικαιώματα μουσικής

8 Ιουλίου, 2020
Οι 12 κανόνες που πρέπει να γνωρίζει κάθε μαγαζάτορας όταν δέχεται έλεγχο για πνευματικά δικαιώματα μουσικής

Το θολό τοπίο στα πνευματικά δικαιώματα μουσικής για όσους μαγαζάτορες στην Εστίαση ΔΕΝ διαθέτουν την άδεια δημόσιας εκτέλεσης μουσικής της Soundreef από το ΠΑΣΚΕΔΙ συνεχίζεται. Οι έλεγχοι παραμένουν αμείωτοι και συχνά οι ιδιοκτήτες βρίσκονται προ μεγάλων εκπλήξεων που δεν γνωρίζουν με ποιο τρόπο να χειριστούν, ενώ και οι μέθοδοι που κατά καιρούς χρησιμοποιούνται από τα ελεγκτικά όργανα είναι αρκετά επιθετικοί έως και προκλητικοί. Για να είστε προετοιμασμένοι σε κάθε ξαφνικό έλεγχο για τα πνευματικά δικαιώματα της μουσικής που παίζετε στο κατάστημά σας, αυτοί είναι οι 12 “χρυσοί” κανόνες που πρέπει να έχετε υπόψιν:

1) Νομική υποχρέωση στο αρχείο της επιχείρησης να υπάρχει: α) Το σώμα γνωστοποίηση χρήσης μουσικής. Επιβάλλεται αυστηρό πρόστιμο από την αστυνομία η οποία είναι στα πρώτα στοιχεία του ελέγχου της. Νόμος 4442/7-12-2016/ άρθρα 28,29 β) Παραστατικό, δηλαδή, Βεβαίωση ή Άδεια της εταιρείας ή του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης που χρησιμοποιείται η μουσική, γ) Ανανεωμένη Άδεια Δημόσιας Εκτέλεσης Μουσικής – Παρότι ο κλάδος της Εστίασης βρίσκεται σε αναστολή στο σύνολό της, τα καταστήματα που λειτουργούν ως delivery και take away μπορούν κανονικά να δεχθούν επίσκεψη από τους οργανισμούς για έλεγχο ακόμα και στο μέσο της καραντίνας. Επίσης, η επανεκκίνηση της Εστίασης σε κανονική λειτουργία ΔΕΝ απαλλάσσει τα μαγαζιά από τους οργανισμούς, με αποτέλεσμα όσοι δεν ανανεώσουν τις άδειές τους να είναι ευάλωτοι σε ΑΓΩΓΕΣ και μηνύσεις, που επισύρουν και αυτόφωρη διαδικασία. Φροντίστε λοιπόν έγκαιρα την ανανέωσή σας από το ΠΑΣΚΕΔΙ, χωρίς να περιμένετε να λήξει η καραντίνα, προκειμένου να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις με το άνοιγμα 2310 932420 κ. Λαμπρόπουλο ή Μπάδρα.

2) Έχει νόμιμο δικαίωμα ο οποιοσδήποτε χρήστης να χρησιμοποιεί στην επιχείρησή του εκπροσωπούμενο ή μη εκπροσωπούμενο ρεπερτόριο. Νόμοι 2121/1993-4481/7/2017 – κοινοτική οδηγία 26/2014.

3) Στην περίπτωση χρήσης εκπροσωπούμενου ρεπερτορίου, υποχρεούται ο χρήστης στην καταβολή αμοιβολογίου στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης ΕΔΕΜ-ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ-GEA, Νόμοι 2121/1993-4481/7/2017.

4) Στην περίπτωση χρήσης μη εκπροσωπούμενου ρεπερτορίου, ο χρήστης υποχρεούται να χρησιμοποιεί μόνο το συγκεκριμένο ρεπερτόριο. Στην περίπτωση αυτή δεν υποχρεούται να πληρώσει κανέναν οργανισμό διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων. Νόμος 4481/κοιν. οδηγία 26/2014 – Με αριθμό πρωτ. 35610-11/2018 εγκύκλιος Υπουργείου πολιτισμού.

5) Ο χρήστης μουσικής ή ο καταστηματάρχης δεν είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει οποιοδήποτε στοιχείο σε περίπτωση που του ζητηθεί από τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων παρά μόνο στα ελεγκτικά δημόσια όργανα.

6) Οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης είναι ιδιωτικές εταιρείες και όχι δημόσιες ή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και δεν έχουν δικαίωμα ελέγχου. Ο έλεγχος πηγάζει μόνο από δημόσια όργανα ή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

7) Υπερβολική πίεση – άμεσες ή έμμεσες απειλές ή αν προκύπτουν στοιχεία ότι ελέγχουν οι αντιπρόσωποι της ΕΔΕΜ – GEA – ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ, να το καταγγείλετε άμεσα στην αστυνομία ή στο δικηγόρο σας ή στο ΠΑ.Σ.Κ.Κ.Ε.ΔΙ. Οι ανωτέρω ενέργειες τιμωρούνται με το άρθρο 175/ ποινικού κώδικα περί αντιποίησης αρχής.

8) Δέχεται ο χρήστης την ενημέρωση (μόνο αυτό δικαιούνται να κάνουν) από τις εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων για λίγα λεπτά και στη συνέχεια τους ζητά ευγενικά να αποχωρήσουν.

9) Κάθε Δήλωση – Βεβαίωση – Πρόστιμο που επικαλείται αντιπρόσωπος της ΕΔΕΜ – ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ – GEA για το είδος της μουσικής που χρησιμοποιεί ο χρήστης, δεν είναι έγκυρηούτε νόμιμη εάν δεν έχει βεβαιωθεί με την παρουσία ένστολου αστυνομικού Νόμου 2121/1993 – άρθρο 64.

10) Έχει δικαίωμα ο καταστηματάρχης να χρησιμοποιεί τηλεόραση στην επιχείρησή του για ενημέρωση, αθλητικά γεγονότα και αγώνες, για να μην υποχρεούνται στην πληρωμή αμοιβών έναντι των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης, Νόμος 2121/1993. Το κατάλληλο έγγραφο της χρήσης του νόμου, το ζητάτε από το ΠΑΣΚΚΕΔΙ.

11) Να ζητά ο χρήστης ή ο καταστηματάρχης τα οποιαδήποτε στοιχεία ενημέρωσης και απαιτήσεις αμοιβών να του τα κοινοποιούν εγγράφως από την ΕΔΕΜ – ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ – GEA, Νόμος 4481/7-2017, άρθρο 22 και 23. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Σας λένε παράδειγμα οι Οργανισμοί πως η μουσική της Soundreef, που εκπροσωπείται από το ΠΑΣΚΚΕΔΙ, δεν σας καλύπτει και πρέπει να πληρώνετε κι αυτούς ή ότι θα σας στείλουν στα Δικαστήρια. Αυτό τους το ζητάτε ΕΓΓΡΑΦΩΣ!!!

12) Απαγορεύεται αυστηρότατα να δίνονται από τον χρήστη στοιχεία προσωπικών δεδομένων σε οποιονδήποτε, για οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο ή επιχείρηση. Κοινοτική οδηγία 26/2014.

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 40.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!

Ελάτε σε επαφή μαζί μας

Είμαστε στη διάθεσή σας 24/24 για κάθε ζήτημα που αφορά την επιχείρησή σας.

Θεσσαλονίκη

Μαυροκορδάτου 24 με Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 151, 1ος όροφος – 546 45 Θεσσαλονίκη 2310 932420 – 932473 – 932481

Αθήνα

Λεωφ. Συγγρού 196 2ος όροφος 176 71 Καλλιθέα Αθήνα (Κέντρο) 210 22 41 227

paskedi@paskedi.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Άμεσο μήνυμα    Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

    ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους