Υγειονομική «βόμβα» έσκασε σε σούπερ μάρκετ στην Αττική – Δέκα τόνοι τρόφιμα επικίνδυνοι για την δημόσια υγεία

27 Αυγούστου, 2018
Υγειονομική «βόμβα» έσκασε σε σούπερ μάρκετ στην Αττική – Δέκα τόνοι τρόφιμα επικίνδυνοι για την δημόσια υγεία
Αυτό είναι το περιβόητο Super Market στη Λεωφόρο Μαραθώνος 41, που ήταν έτοιμο να μας προσφέρει τον αργό θάνατο, με τα επικίνδυνα τρόφιμα, που συσκεύαζε στις αποθήκες του.

Υγειονομική «βόμβα» έσκασε σε σούπερ μάρκετ στην Αττική – Δέκα τόνοι τρόφιμα επικίνδυνοι για την δημόσια υγεία

Δεν έχουν τον Θεό τους! Η μεγάλη οικονομική απάτη που αποκάλυψε την υγειονομική «βόμβα» που κρυβόταν από κάτω, εντοπίστηκε και εξαρθρώθηκε από το ΣΔΟΕ Αττικής σε σούπερ μάρκετ, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΕΦΕΤ, σε επιχείρηση με είδη τροφίμων σε περιοχή της Αττικής.

Με ελέγχους που διενήργησαν στις 21-22/08/2018 σε επιχείρηση λιανικού εμπορίου τροφίμων με την επωνυμία «Αγροτική Σοδειά – Αποστολόπουλος Αθανάσιος του Δημητρίου» επί της Λεωφ. Μαραθώνος 41, καθώς και σε αδήλωτη αποθήκη τροφίμων επί της οδού Καρυωτάκη 26, στον Γέρακα Αττικής διαπίστωσαν, μεταξύ άλλων, κατοχή τροφίμων μη ασφαλών/ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση, τροφίμων παρελθούσης ημερομηνίας ανάλωσης ή/και αγνώστου προέλευσης, συνολικού βάρους περίπου δέκα (10) τόνων, τα οποία και κατασχέθηκαν.

Οι πληροφορίες που βγαίνουν στο «φως» από την εκτεταμένη έρευνα στην έδρα της επιχείρησης, αλλά και σε αδήλωτο αποθηκευτικό χώρο της, έδειξε ακόμα παραβάσεις οικονομικής φύσεως, παραποίησης σημάτων, παράνομης συσκευασίας.

Με λίγα λόγια, προκειμένου να πετύχουν το επιθυμητό κέρδος, ήταν ικανοί να δηλητηριάσουν κανονικά τον κόσμο, ρισκάροντας με ανθρώπινες ζωές.

Παράνομος… από παντού!

Αναλυτικότερα, όπως ανακοίνωσε το ΣΔΟΕ, στις 21 Αυγούστου στον Γέρακα Αττικής, κλιμάκια ελέγχου της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ Αττικής διενήργησαν έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων του Ν.4177/2013 και Ν.4155/2013, σε επιχείρηση λιανικού εμπορίου ειδών διατροφής, τύπου σούπερ μάρκετ.

Μετά από εκτεταμένη έρευνα στην έδρα της επιχείρησης επί της Λεωφόρου Μαραθώνος, καθώς και σε αδήλωτο αποθηκευτικό χώρο αυτής σε άλλη διεύθυνση, διαπιστώθηκαν παραβάσεις οικονομικής φύσεως, παραποίησης σημάτων, παράνομης συσκευασίας χύμα ανώνυμου προϊόντος, καθώς και σημαντικές παραβάσεις που σχετίζονταν με την ασφάλεια των τροφίμων.

Για να φανταστεί κανείς το μέγεθος του ρίσκου που έπαιρναν απέναντι στους υποψήφιους καταναλωτές, αρκεί να ακούσει ότι στην έδρα της επιχείρησης εντοπίστηκαν χύμα ανώνυμα και άγνωστης προέλευσης τρόφιμα και αλκοολούχα ποτά, χωρίς παραστατικά αγοράς! Δηλαδή εντελώς άγνωστης προέλευσης!

Η επεξεργασία, συσκευασία και αποθήκευση των κατασχεμένων προϊόντων πραγματοποιούνταν σε ακατάλληλες συνθήκες για την ανθρώπινη υγεία, εφόσον δεν τηρούνταν οι απαραίτητες προδιαγραφές. Σε πολλές περιπτώσεις έφεραν κατασκευασμένα- πλαστά σήματα…

Τα συγκεκριμένα τρόφιμα αφορούσαν σε τυροκομικά προϊόντα, επιτραπέζιες ελιές, μαρμελάδες, καφέ και αλκοολούχα ποτά. Πέραν αυτών, πραγματοποιήθηκε δέσμευση περίπου πεντακοσίων (500) κιλών μελιού, καθώς και ποσότητας ελαιολάδου, αγνώστου προέλευσης ή/και ελλιπούς επισήμανσης. Επίσης, ελήφθησαν δείγματα τροφίμων για περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο.

Από τον επιτόπιο έλεγχο διαπιστώθηκε η ύπαρξη εξοπλισμού εμφιάλωσης και εξοπλισμού συσκευασίας τροφίμων χωρίς τις απαραίτητες γνωστοποιήσεις στις Αρμόδιες Αρχές, καθώς και σημαντικές ελλείψεις σε επίπεδο υποδομών και συνθηκών αποθήκευσης των τροφίμων.

Ακόμα, στον αδήλωτο αποθηκευτικό χώρο εντοπίστηκαν, επιπλέον, είδη συσκευασίας, όπως σακούλες και αυτοκόλλητες ετικέτες, καθώς και ένα ειδικό μηχάνημα επικόλλησης ετικετών.

Τα κλιμάκια ελέγχου του ΣΔΟΕ και του ΕΦΕΤ κατέσχεσαν :

– Το ειδικό μηχάνημα επικόλλησης ετικετών.

– Περίπου 400 συσκευασίες τροφίμων, κυρίως καφέ, με πλαστές ετικέτες γνωστών εταιρειών και 50 φιάλες αλκοολούχων ποτών, που εντοπίστηκαν σε ακατάλληλο χώρο φύλαξης (μέσα σε container στην έδρα της επιχείρησης).

– Πεντακόσια τεμάχια υλικών συσκευασίας.

– Επίσημα και ανεπίσημα φορολογικά στοιχεία της επιχείρησης.

Επί πλέον δεσμεύτηκαν περίπου 10 τόνοι ακατάλληλων τροφίμων, άγνωστης προέλευσης. Όλα αυτά, αναμενόταν να διοχετευθούν στην αγορά, δηλαδή προς κατανάλωση από ανυποψίαστους καταναλωτές-θύματα με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία ή ακόμα και για τη ζωή τους…

Τα κατασχεμένα τρόφιμα μεταφέρθηκαν σε χώρους της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΟΕ. Ο ΕΦΕΤ έλαβε δείγματα τροφίμων για περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο. Παράλληλα, το ΣΔΟΕ ενημέρωσε την αρμόδια υγειονομική υπηρεσία για τις κατά νόμο ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της. Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να εντοπισθεί η προέλευση των ακατάλληλων τροφίμων, οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις καθώς και η τυχόν διάπραξη λαθρεμπορικών παραβάσεων.

Αναμένονται πλέον η εξέλιξη της συλλογής στοιχείων και στη συνέχεια οι κυρώσεις. Ο Νόμος οφείλει να είναι αμείλικτος σε ανάλογες περιπτώσεις, αφού δεν μιλάμε πλέον για ένα οικονομικό σκάνδαλο, αλλά για ξεκάθαρη απειλή για τις ζωές αθώων ανθρώπων συμπολιτών μας. Η παρέμβαση αρμόδιου Εισαγγελέα σε ανάλογες περιπτώσεις είναι επιβεβλημένη προκειμένου να «λύνονται» τα χέρια των ΜΜΕ με στόχο την άμεση ενημέρωση του κοινού, η υγεία και ασφάλεια του οποίου τίθεται σε κίνδυνο από ορισμένους επιτήδειους όπως της επιχείρησης λιανικού εμπορίου τροφίμων «Αγροτική Σοδειά – Αποστολόπουλος Αθανάσιος του Δημητρίου».

Είναι χρέος όλων όσοι προασπιζόμαστε το συμφέρον και την υγεία των καταναλωτών να παρέχουμε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση στους καταναλωτές ώστε να γνωρίζουν πριν να είναι πολύ αργά…

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους