Πόσα πρέπει να πληρώσουν οι επαγγελματίες – Μπάχαλο με τις καθυστερήσεις του ΕΦΚΑ

13 Ιουλίου, 2019
Πόσα πρέπει να πληρώσουν οι επαγγελματίες – Μπάχαλο με τις καθυστερήσεις του ΕΦΚΑ
Προθεσμία 45 ημερών έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες για να εξοφλήσουν όλα τα ασφαλιστικά «χαράτσια» τα οποία τους άφησε η πρώην κυβέρνηση για μετά τις εκλογές

Πόσα πρέπει να πληρώσουν οι επαγγελματίες – Μπάχαλο με τις καθυστερήσεις του ΕΦΚΑ

Προθεσμία 45 ημερών έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες για να εξοφλήσουν όλα τα ασφαλιστικά «χαράτσια» τα οποία τους άφησε η πρώην κυβέρνηση για μετά τις εκλογές. Για του λόγου το αληθές, δύο μέρες μετά τις κάλπες της 7ης Ιουλίου η υπό αποχώρηση (σ.σ. διορισμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση) διοίκηση του ΕΦΚΑ ανακοίνωσε τον «λογαριασμό» για τα «χαράτσια» που πρέπει να πληρώσουν 1,5 εκατομμύρια επαγγελματίες.

Με καθυστέρηση δύο μηνών ότι ολοκληρώθηκε η οριστική εκκαθάριση των εισφορών του 2018.

Μάλιστα, η εν λόγω εκκαθάριση αποκαλύπτει ότι για όσους βεβαιώθηκαν χρέη από πέρσι (είτε γιατί δεν τα εξόφλησαν όλα είτε γιατί δήλωσαν υψηλότερο εισόδημα το 2017 σε σχέση με το 2016), θα πρέπει, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΚΑ, να πληρώσουν την 1η -επί συνόλου 5- δόση έως την 30ή Αύγουστου.

Πριν, όμως, φορτωθούν με αυτό το νέο βάρος, οι επαγγελματίες θα πρέπει, κανονικά, να συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε μήνα τις τρέχουσες μηνιαίες εισφορές κύριας ασφάλισης και υγείας

Συγκεκριμένα, την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιουλίου πρέπει να καταβάλουν τις κρατήσεις του Μαΐου

Επίσης, ειδικά οι αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι παράλληλα με τις δόσεις εξόφλησης των περσινών χρεών και τις τρέχουσες κρατήσεις υπέρ ΕΦΚΑ – ΕΟΠΥΥ (και τις δόσεις της νέας ρύθμισης, όσοι ενταχθούν σε αυτή), θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν κάθε μήνα τις τρέχουσες αλλά και τις αναδρομικές εισφορές υπέρ του επικουρικού και του εφάπαξ.

Το επόμενο πακέτο των προαναφερθεισών κρατήσεων υπέρ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου

Μπάχαλο με τις πληρωμές

Ο γιγάντιος αυτός φόρτος πληρωμών-με απόλυτη ευθύνη της απερχόμενης κυβέρνησης η οποία άφησε για μετά τις εκλογές την εκκαθάριση του 2018, ενώ πιο πριν καθυστέρησε τις 120 δόσεις.

Δύσκολο θα είναι το καλοκαίρι για τους αυτοαπασχολούμενους λόγω των εκκρεμών «χαρατσιών» τα οποία άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία πρέπει πλέον να εξοφληθούν

Γι’ αυτό με εγκύκλιο την οποία εξέδωσε ο ασφαλιστικός υπερ-φορέας χωρίζει σε δύο περιόδους το «καθεστώς» το οποίο θα ισχύσει για τις πληρωμές των αυτοαπασχολούμενων και ειδικά για εκείνους που έχουν ακόμα οφειλές για το 2017.

Ό,τι ποσό καταβάλλουν οι επαγγελματίες έως την παραπάνω ημερομηνία θα καταλήξει στην εξόφληση των χρεών του 2017 (εφόσον υπάρχουν τέτοια) ή των τρεχουσών εισφορών του 2019.

Ό,τι ποσό καταβληθεί μετά την ημερομηνία αυτή θα καταλήξει αποκλειστικά και μόνο στην εξόφληση των χρεών του 2017 (Εφόσον υπάρχουν τέτοια.) Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ:

-«Καταβολές οι οποίες θα πραγματοποιηθούν έως την 31η Ιουλίου θα εξοφλήσουν κατά προτεραιότητα ληξιπρόθεσμες δόσεις εκκαθάρισης 2017 ή οφειλόμενες τρέχουσες εισφορές 2019».

Με άλλα λόγια, αν ακόμα και ένας επαγγελματίας πληρώσει, π.χ., αυτόν τον μήνα την 1 η δόση (από τις 5) εξόφλησης των χρεών που προέκυψαν από την εκκαθάριση του 2018 (σ.σ. η προθεσμία της λήγει την 30ή Αυγούστου), αυτή, αν υπάρχουν οφειλές από το 2017, θα πιστωθεί υπέρ αυτών ή υπέρ των τρεχουσών εισφορών 2019, αν τα τελευταία δεν είναι εξοφλημένα

-«Μετά την 1η Αυγούστου, τα καταβαλλόμενα ποσά θα εξοφλούν κατά προτεραιότητα την παλαιότερη δόση εκκαθάρισης»

Αυτό σημαίνει πως από τον επόμενο μήνα, π.χ., αν ένας επαγγελματίας καταβάλλει την 1 η δόση (από τις 5) των χρεών της εκκαθάρισης του 2018 (σ.σ. η προθεσμία της εκπνέει στις 30 Αυγούστου), αυτή, αν υπάρχουν ανεξόφλητες οφειλές από το 2017, θα πιστωθεί και υπέρ της εξόφλησής τους, αλλά όχι υπέρ των εισφορών του 2019.

Την ίδια ώρα που «πυκνώνουν» και πάλι οι τρέχουσες πληρωμές, λόγω του αλαλούμ που άφησε πίσω της η προηγούμενη ηγεσία του υπ. Εργασίας, δεν είναι ακόμα σαφές από πλευράς ECDKA πώς μπορεί να ενταχθούν τα τελικά εκκαθαρισμένα χρέη του ΕΦΚΑ στη ρύθμιση των 1 20 δόσεων (καθώς η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Σεπτεμβρίου).

Η διοίκησή του προανήγγειλε ότι θα εκδώσει νεότερες… οδηγίες σε σχέση με το θέμα αυτό, αν και η ηλεκτρονική πλατφόρμα της νέας ρύθμισης έχει ανοίξει εδώ και ενάμιση μήνα.

Υπενθυμίζεται πως τα προσωρινά χρέη του 2018 μπορούν να υπαχθούν στις 120 δόσεις, αλλά δεν έχει διευκρινισθεί τι θα συμβεί με τις διαφορές που θα προκύψουν από την τελική εκκαθάριση.

Για παράδειγμα, επαγγελματίας, με βάση την περσινή προσωρινή εκκαθάριση των εισφορών υπέρ της κύριας ασφάλισης-υγείας είχε οφειλές ύψους 2.1 52 ευρώ καθώς δήλωσε για το 2016 εισόδημα ύψους 8.000 ευρώ.

Έστω ότι ενέταξε τα χρέη αυτά στις 120 δόσεις, πριν από την ολοκλήρωση της τελικής εκκαθάρισης, δηλαδή προ της 9ης Ιουλίου. Μετά την τελική εκκαθάριση, προέκυψε χρέος 2.421 ευρώ, καθώς για το 2017 δήλωσε εισόδημα 9.000 ευρώ. Συνεπώς προκύπτει μία διαφορά 269 ευρώ (2.421 ευρώ-2.1 52 ευρώ).

Αυτό που δεν έχει διευκρινισθεί από τον ΕΦΚΑ σε αυτήν την περίπτωση είναι το αν και πώς η διαφορά αυτή θα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ, σε 5 δόσεις ή θα μπορεί ο οφειλέτης να «διορθώσει» την προηγούμενη ρύθμισή του εντάσσοντας σ’ αυτήν τα τελικώς εκκαθαρισμένα χρέη του 2018 αντί των προσωρινώς εκκαθαρισμένων οφειλών του ίδιου έτους. Δεν αποκλείεται, πάντως, να του δοθούν και οι τρεις παραπάνω επιλογές.

Πηγή: Εφημερίδα Κεφάλαιο

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletterΕνισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους