Κυκλάδες: αύξηση στην αγορά εξοχικών – Στην κορυφή η Σαντορίνη

13 Ιουλίου, 2019
Κυκλάδες: αύξηση στην αγορά εξοχικών – Στην κορυφή η Σαντορίνη
Ραγδαία αύξηση κατά 54% εμφάνισαν κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο οι αγοραπωλησίες εξοχικών κατοικιών σε επιλεγμένα νησιά των Κυκλάδων, όπως προκύπτει από την ανάλυση

Κυκλάδες: αύξηση στην αγορά εξοχικών – Στην κορυφή η Σαντορίνη

Ραγδαία αύξηση κατά 54% εμφάνισαν κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο οι αγοραπωλησίες εξοχικών κατοικιών σε επιλεγμένα νησιά των Κυκλάδων, όπως προκύπτει από την ανάλυση των σχετικών στοιχείων του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Η πλειονότητα των αγοραστών προέρχεται από χώρες του εξωτερικού. Μέρος εξ αυτών μάλιστα κινείται στην αγορά όχι μόνο για την απόκτηση εξοχικής κατοικίας, αλλά και για τη λήψη της άδειας παραμονής για πολίτες εκτός Ε.Ε., στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου, οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για την απόκτηση ακινήτων έχουν αυξηθεί κατά 130% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, καθώς καταδεικνύει τη διάρκεια που έχει η πορεία προσέλκυσης σημαντικών κεφαλαίων από ξένους επενδυτές, δεδομένου ότι το 2018 η σχετική αύξηση είχε ξεπεράσει το 172%.

Μεγαλύτερη αύξηση φέτος στη Σαντορίνη

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή πώλησης διαμορφώνεται σε 1.820 ευρώ/τ.μ. (η τιμή δεν αφορά τα ακίνητα μοναδικής αρχιτεκτονικής στην Καλντέρα του νησιού ή πολυτελείς κατασκευές), σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 2,45%. Στην Κέα, η άνοδος των τιμών φέτος ξεπερνάει το 2% και διαμορφώνεται σε 1.665 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο.

Αντίστοιχα, στη Μύκονο, η μέση τιμή πώλησης συμβατικών κατασκευών εξοχικών κατοικιών διαμορφώνεται σε 2.200 ευρώ/τ.μ., ενισχυμένη κατά 2% σε σχέση με πέρυσι, ενώ στην Πάρο το μέσο κόστος διαμορφώνεται σε 1.800 ευρώ/τ.μ., σημειώνοντας ετήσια άνοδο της τάξεως του 1,35%. Στην Κύθνο, το κόστος μιας μέσης εξοχικής κατοικίας ανέρχεται φέτος σε 1.340 ευρώ/τ.μ., αυξημένο κατά 1,15% σε σχέση με το 2018.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 10%-15% της αγοράς αφορά πολυτελείς κατοικίες, το κόστος των οποίων κινείται σαφώς υψηλότερα, ενώ παράλληλα υψηλότερο είναι και το ποσοστό της ετήσιας αύξησης των τιμών. Άλλωστε, στην περίπτωση των συμβατικών εξοχικών κατοικιών, οι τιμές ξεκίνησαν να αυξάνονται και μάλιστα οριακά μόλις πέρυσι, έπειτα από μία δεκαετία συνεχούς μείωσης.

Στον αντίποδα, η αγορά των πολυτελών εξοχικών κατοικιών είχε ξεκινήσει να σταθεροποιείται ήδη από το 2016, σημειώνοντας τις πρώτες αυξήσεις τιμών (κυρίως σε Μύκονο και Σαντορίνη και λιγότερο σε άλλα νησιά) ήδη από το 2017.

Με πληροφορίες από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους