Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού: Εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα – Η Εστίαση πρωταγωνιστεί!

27 Σεπτεμβρίου, 2019
Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού: Εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα - Η Εστίαση πρωταγωνιστεί!
Παγκόσμια ημέρα τουρισμού σήμερα 27 Σεπτεμβρίου! Το υπουργείο Τουρισμού διοργανώνει εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης 9-12 το πρωί.

Παγκόσμια ημέρα τουρισμού η σημερινή και το υπουργείο Τουρισμού διοργανώνει εκδηλώσεις ενώ η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης θα είναι ελεύθερη από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής. Επίσης, από τις 5 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ θα είναι ελεύθερη η είσοδος στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Παράλληλα, το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ, διοργανώνουν εκδήλωση από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ στην Πλατεία Συντάγματος με παρουσιαστή τον Γιώργο Λιανό.

Θα μοιραστεί ενημερωτικό υλικό, μπλουζάκια, καπελάκια και τσάντες ενώ όσοι περάσουν από το Σύνταγμα θα μπορούν να συμμετέχουν σε κλήρωση για 2 δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια εντός της Επικράτειας.

Η σύνδεση της εργασίας με τον τουριστικό κλάδο εορτάζεται στην φετινή Παγκόσμια Ημέρα του Τουρισμού 2019, αναγνωρίζοντας έτσι το ρόλο του τουρισμού στην δημιουργία θέσεων εργασίας. Με κεντρικό τίτλο, “Τουρισμός και Εργασία: Ένα καλύτερο μέλλον για όλους “, η Ινδία, όπως έχει ανακοινωθεί, θα φιλοξενήσει εφέτος τους επίσημους εορτασμούς της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, με στόχο να ανδειχθεί και το γεγονός ότι, ο τομέας του τουρισμού δεν αποτελεί μόνο κινητήριο μοχλό για την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την καταπολέμηση της φτώχειας μεταξύ των περιθωριοποιημένων τμημάτων της κοινωνίας.

Τουρισμός: μια παγκόσμια “βιομηχανία”

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού τιμάται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου, με εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO-United Nations World Tourism Organisation). Σκοπός του είναι να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα για την αξία του τουρισμού στο πεδίο της κοινωνίας, του πολιτισμού, της πολιτικής και της οικονομίας, αλλά και να αναδείξει τη συμβολή του στην επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης.

Από τη δεκαετία του ’80, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) έχει συμβάλλει τα μέγιστα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον ρόλο του τουρισμού στην παγκόσμια κοινότητα και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει τις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτιστικές αξίες παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι τουρίστες από όλο τον κόσμο έχουν αυξηθεί από 25 εκατομμύρια στη δεκαετία του 1950 σε σχεδόν 1,3 δισεκατομμύρια σήμερα. Ομοίως, τα έσοδα από τουριστικούς προορισμούς από όλο τον κόσμο αυξήθηκαν από 2 δισεκατομμύρια δολάρια στη δεκαετία του ’50 σε 1260 τρισεκατομμύρια το 2015. Ο κλάδος συνεισφέρει επίσης περίπου το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ και 1 στις 10 θέσεις εργασίας παγκοσμίως.

Στο μήνυμα του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, με αφορμή τους εορτασμούς, αναφέρει ότι “η δημιουργία και η εξασφάλιση δίκαιης απασχόλησης είναι απαραίτητη για την αύξηση της κοινωνικής ένταξης, της ειρήνης και της ασφάλειας. Πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό κάθε οικονομικού τομέα για την παροχή αξιοπρεπών θέσεων εργασίας”.

Την ίδια στιγμή αναφέρεται ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν σήμερα τους σημαντικότερους δημιουργούς θέσεων εργασίας στον τομέα του τουρισμού. Μάλιστα έρευνες του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι περίπου οι μισοί υπάλληλοι του τουρισμού εργάζονται σε επιχειρήσεις κάτω των 10 ατόμων, ενώ περίπου τα τρία τέταρτα εργάζονται σε επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερα από 50 άτομα. Οι ΜΜΕ για τον τουρισμό αποτελούν επίσης σημαντική πηγή καινοτομίας και οικονομικής διαφοροποίησης, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της κοινωνικό-οικονομικής ανάπτυξης στις χώρες προορισμού παγκοσμίως. Ωστόσο, σημειώνεται ότι η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, η απαγόρευση των επιχειρηματικών κανονισμών και οι ανεπαρκείς δεξιότητες αποτελούν σημαντικούς περιορισμούς στη δραστηριότητα τους.

Η Εστίαση πρωταγωνιστεί στον Τουρισμό

Οι επιχειρήσεις Εστίασης αποτελούν τον πυρήνα της Τουριστικής βιομηχανίας. Παρότι ο τελευταίος έχει συνδεθεί σχεδόν αποκλειστικά με τον κλάδο της Φιλοξενίας ή τις περιηγήσεις και τα tours, η Εστίαση είναι η αρχή και το τέλος κάθε ταξιδιού. Κάθε τουρίστας έχει συνδεδεμένο ένα νέο ταξίδι ή τις αναμνήσεις από ένα ταξίδι με τις γεύσεις που απόλαυσε.

Ιδιαίτερα η Ελλάδα, με την παγκοσμίως φημισμένη κουζίνα της, τα ντόπια αγνά προϊόντα, τα διάσημα κρασιά από τα βραβευμένα εστιατόριά της μέχρι τις πιο γραφικές ταβέρνες και τα fast food, τα καφέ και τα νυχτερινά μαγαζιά, αποτελεί τον απόλυτο γευστικό τουριστικό προορισμό.

Όλα αυτά είναι γνωστά όμως. Όπως είναι γνωστά και συγκεκριμένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις Εστίασης αφού προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε ένα μη φιλικό επιχειρηματικό κλίμα, που συνεχώς τους στοχοποιεί. Όταν, μάλιστα, ο κλάδος της Εστίασης ΔΕΝ αποτελεί ΑΚΟΜΑ μέρος του ΕΟΤ. Μήπως πρέπει να αναθεωρήσουμε τη θέση της Εστίασης σε σχέση με τον Τουρισμό και να αντιληφθούμε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της; Τι θα γινόταν άραγε αν αύριο όλα τα καταστήματα Εστίασης έπαυαν τη λειτουργία τους; Πόσο θα άλλαζε το τουριστικό τοπίο της Ελλάδας;

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους