Ο Λαός της Εστίασης δεν έχει ανάγκη από πληρωμένο συνδικαλισμό. Μακρυά από μας.

13 Φεβρουαρίου, 2021
kavvathas1

Γνωρίζω το κλασικό αντεπιχείρημα: δεν είναι όλοι ίδιοι.

Όμως στον χώρο των συνδικαλιστών όλοι είναι ίδιοι. Ταλαιπωρούν την οικονομία και την κοινωνία τουλάχιστον σαράντα χρόνια, ενώ δούλεψαν στη ζωή τους 2-3 χρόνια, το πολύ. Μετά, το επάγγελμα τους ήταν συνδικαλιστής. Πολλά προνόμια, μεγάλη εξουσία, καθόλου δουλειά. Και όσοι μπήκαν στις τριτοβάθμιες οργανώσεις έβαλαν πλώρη για το κοινοβούλιο στην συνέχεια, όπως π.χ. ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς, που ταυτόχρονα είναι και Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας ΠΟΕΣΕ. Φήμες αναφέρουν πως είναι έτοιμος να πολιτευθεί με το ΣΥΡΙΖΑ

Δεν κάνω πολιτικές διακρίσεις. Αν ακούσεις συνδικαλιστή της ΠΟΕΣΕ δεν μπορείς να τον ξεχωρίσεις από κάποιον Παλαιοπασόκο που έχει μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Και γι’ αυτό είναι μάταιο να ρωτήσεις για κάποιον συνδικαλιστή σε ποια παράταξη ανήκει. Δεν έχει νόημα η ερώτηση, καθώς αυτός ανήκει στην μεγάλη παράταξη των συνδικαλιστών.

Η ΓΣΕΒΕΕ είναι τριτοβάθμια πανελλαδική οργάνωση εργοδοτών και ένας από τους βασικούς κοινωνικούς εταίρους, που συνυπογράφουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ). Αποτελεί το ανώτατο και μαζικότερο συνδικαλιστικό όργανο των Επαγγελματιών,  Βιοτεχνών και Εμπόρων όλης της χώρας.
Δραστηριοποιείται στην προαγωγή και κατοχύρωση των επαγγελματικών, οικονομικών,  πολιτιστικών και κοινωνικών γενικότερα συμφερόντων των μικρομεσαίων επιχειρηματιών (ΜΜΕ).

Συντηρεί, με Κρατικό χρήμα, 87 Ομοσπονδίες και 1.100 Σωματεία. Όλο αυτό το Συνδικαλιστικό συνοθύλευμα, το πληρώνει ο Ελληνικός Λαός, προκειμένου να γίνεται ΄΄Γέφυρα΄΄ εκλεκτόρων για την μαμά ΓΣΕΒΕΕ, η οποία δημιουργώντας την ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (μελέτες-έρευνες) και τα ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ (Εκπαίδευση Δια βίου μάθηση – Σεμινάρια), επιχορηγείται από τον Κρατικό κορβανά με 4 – 5 εκατομμύρια κάθε χρόνο και οι έρευνές της αποτελούν πολύτιμα όπλα των εκάστοτε Κυβερνήσεων.

Η ΠΟΕΣΕ, με 20 – 25 ενεργά Σωματεία κι όχι 150, όπως ψευδώς αναφέρει παντού, ακόμη και στα Υπουργεία, ιδρύθηκε το 1992 και αποτελεί δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των επαγγελματιών του χώρου της μαζικής εστίασης και αναψυχής και είναι μέλος της ΓΣΕΒΕΕ. Τα έσοδά της προέρχονται από κονδύλια του Κράτους, μέσω της ΓΣΕΒΕΕ. Από αυτά τα κονδύλια με την σειρά της χρηματοδοτεί (Συνδικαλιστικός πόρος), όλα τα Σωματεία που την απαρτίζουν, προκειμένου να υπάρχει ζωντανή η ΄΄γέφυρα΄΄ των εκλεκτόρων, που οι ψήφοι τους ανοίγουν την κεντρική κερκόπορτα της ΓΣΕΒΕΕ, που οδηγεί σε χρήμα, δόξα κι αξιώματα. Το Κράτος φυσικά κάνει τέλεια τη δουλειά του, διότι έχει καλοπληρωμένη όλη αυτή τη ΄΄στρατιά΄΄ των συνδικαλιστών και ετοιμοπόλεμη για οποιαδήποτε αποστολή τους ζητήσει. Φυσικά ότι και να τους ζητήσει, είναι υποχρεωμένοι να το εκτελέσουν και πάντα επιζήμιο για τον κλάδο που εκπροσωπούν. Έχουν πείσει το Κράτος πως μόνο αυτοί εκπροσωπούν τον κλάδο της Εστίασης, αλλά και το Κράτος κάνει τα ΄΄στραβά μάτια΄΄ και τους πιστεύει, γιατί έτσι το βολεύει. Με αυτό τον τρόπο ΄΄καπελώνονται΄΄ όσα Σωματεία δεν ανήκουν σε αυτή τη Συνδικαλιστική κλίκα, όπως είναι και το ΠΑΣΚΚΕΔΙ, που με τη σειρά του και με την δύναμη των μελών του, προσπαθεί να τους ξεσκεπάσει. Μόνο η συσπύρωση του κλάδου μπορεί να νικήσει και να εξαφανίσει αυτό το συνδικαλιστικό μόρφωμα. 

Ας μας πει κάποιος παλιός επιχειρηματίας της Εστίασης, από το 1993 και μετά, εάν θυμάται κάτι καλό από τους συνδικαλιστές της ΠΟΕΣΕ. Μόνο λαμογές. Συμβάσεις με GEA, πούλημα του κλάδου και μίζες, μίζες από τα Εγχειρίδια του ΕΦΕΤμίζες από το Σήμα ποιότητας Ελληνικής Κουζίνας, ΄΄ομερτά΄΄ για συγκάλυψη υπεξαίρεσης από Πρόεδρό της και πολλά άλλα θεατρινίστικα show, όπως ΄΄άδειες καρέκλες΄΄, ΄΄μάζεμα κλειδιών΄΄, που κι από δω κοίταξαν και τα άρπαξαν από Επιμελητήρια

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι καιρός να ασχοληθεί και με το φαινόμενο των συνδικαλιστών και του νόμου που τους έχει εξαχρειώσει. Τον νόμο του 1982, που τότε έφερνε μιαν αλλαγή στον χώρο του συνδικαλισμού, στην συνέχεια καμιά κυβέρνηση δεν θέλησε να τον αλλάξει κι ας είχαν μεσολαβήσει, εν τω μεταξύ, ακραίες συνδικαλιστικές πρακτικές που συνετέλεσαν και αυτές στην αποβιομηχάνιση της πατρίδας μας και στην χρεοκοπία σχεδόν όλων των κρατικών επιχειρήσεων, τις οποίες ουσιαστικά οι συνδικαλιστές συνδιοικούσαν.

Το καθοριστικό σημείο που συντηρεί αυτήν την συνομοταξία των συνδικαλιστών, είναι οι αμοιβές των μελών της, μέσω των κρατικών επιχορηγήσεων στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις. Δηλαδή βρισκόμαστε μπροστά σε μια κραυγαλέα περίπτωση κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού. Μάλιστα, μέχρι πρότινος και οι εργοδότες, μέσω των ασφαλιστικών εισφορών τους, ενίσχυαν το εισόδημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Είναι αυτονόητο νομίζω πως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα πρέπει να στηρίζονται αποκλειστικά στις εθελοντικές συνδρομές των μελών τους. Οτιδήποτε άλλο είναι παρά φύση. Και είναι πρόκληση να συντηρούνται, και οι εκπρόσωποι τους να διάγουν βίον ανέμελο, με τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων. Να δούμε, αν εκλείψει η κρατική επιχορήγηση πόσοι θα εξακολουθήσουν να ασχολούνται με το επάγγελμα του συνδικαλιστή.

Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση θα πρέπει να απαγορεύσει στους συνδικαλιστές τριτοβάθμιων οργανώσεων να είναι υποψήφιοι σε βουλευτικές εκλογές πριν περάσουν π.χ. τέσσερα χρόνια από την τελευταία συνδικαλιστική θητεία τους. Να υπάρξει δηλαδή ένα ασυμβίβαστο.

Αυτή η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν είναι κυβέρνηση απλής διαχείρισης «εξερχομένων-εισερχομένων». Τολμά και κάνει μεταρρυθμίσεις. Ας βάλει το νυστέρι βαθιά και στον χώρο του συνδικαλισμού για να θεραπεύσει παθογένειες που ταλαιπωρούν την κοινωνία και την οικονομία πολλές δεκαετίες.

 


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους