Εστίαση: Μείωση ΦΠΑ στο 13% για μη αλκοολούχα ποτά, χυμούς, ροφήματα

27 Μαΐου, 2020
Εστίαση: Μείωση ΦΠΑ στο 13% για μη αλκοολούχα ποτά, χυμούς, ροφήματα
Μείωση ΦΠΑ 13% από την προσεχή Δευτέρα σε μη αλκοολούχα ποτά, χυμούς, ροφήματα - Παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας με δυνατότητα παραχωρήσεων χωρίς δημοπρασία.

Μείωση του ΦΠΑ στο 13% έρχεται από την προσεχή Δευτέρα μη αλκοολούχα ποτά, χυμούς και ροφήματα, τα εισιτήρια των κινηματογράφων αλλά και τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς καθώς και της υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων και των αποσκευών τους.

Δείτε ολόκληρη την τροπολογία εδώ

Με τις προτεινόμενες διατάξεις εφαρμόζεται μειωμένος ΦΠΑ 13% από την 1η Ιουνίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2020 στα μη αλκοολούχα ποτά, τον καφέ, το τσάι κ.λπ. καθώς και στα εισιτήρια κινηματογράφων και τις μεταφορές προσώπων και των αποσκευών τους (τρένο, μετρό και τραμ, αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπλάνο, πλοίο και συνδυαστικές μεταφορές). Μείωση ΦΠΑ προβλέπεται και στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10.

Ακόμη αναφέρεται πως τα οριζόμενα πρόσωπα, εφόσον εισέπραξαν μειωμένο μίσθωμα κατά τουλάχιστον 40% έχουν δικαίωμα έκπτωσης ποσού ίσου με ποσοστό 20% επί του 60% των μισθωμάτων των μηνών αυτών, λογιζομένων πριν την ως άνω μείωση, από οφειλές με καταληκτική ημερομηνία καταβολής προς τη φορολογική αρχή από 31-7-2020 και μετά, πλην των οφειλών από ρυθμίσεις/διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής, οφειλών υπέρ αλλοδαπού δημοσίου και από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων.

Επίσης επεκτείνεται χρονικά η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του μισθώματος για επαγγελματικές επιχειρήσεις για τις οποίες ελήφθησαν ειδικά μέτρα αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας λόγω της πανδημίας για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, αλλά και Ιούνιο.

Η απαλλαγή από τον ΦΠΑ

Απαλλάσσονται επίσης από τον ΦΠΑ εργασίες παραγωγής αντισηπτικών από βιομηχανίες και βιοτεχνίες για λογαριασμό του υπ. Υγείας, ενώ προβλέπεται έκπτωση 40% στο οικονομικό αντάλλαγμα παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού παραλίας. Ειδικά για την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας προβλέπεται η δυνατότητα παραχωρήσεων χωρίς δημοπρασία μέχρι 31 Οκτωβρίου 2020.


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους