Δώρο Χριστουγέννων στην Εστίαση: 30% των εργαζομένων δεν το έλαβαν ακόμα

Δεκέμβριος 27, 2019
Δώρο Χριστουγέννων στην Εστίαση: 30% των εργαζομένων δεν το έλαβαν ακόμα
Δώρο Χριστουγέννων: Με άδεια χέρια το 30% των εργαζομένων σε εστίαση και τουρισμό - Μέχρι την 21η Δεκεμβρίου έπρεπε να καταβληθεί το δώρο στους εργαζόμενους

«Βροχή» πέφτουν οι καταγγελίες εργαζόμενων στην εστίαση και τον τουρισμό ότι δεν καταβλήθηκε το δώρο Χριστουγέννων, με τα στοιχεία να αναφέρουν ότι μόνο το 7 στους 10 εργαζόμενους έλαβαν έως τώρα το Δώρο.

 

Το επίδομα έπρεπε να καταβληθεί σύμφωνα με τον νόμο μέχρι την 21η Δεκεμβρίου και αφορά το χρονικό διάστημα από 01/05-31/12 κάθε έτους. Ο εργοδότης δικαιούται να παρακρατήσει το τμήμα του επιδόματος Χριστουγέννων που αναλογεί στο 10ήμερο από την 21 Δεκεμβρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου και να καταβάλει το παρακρατηθέν ποσό –μόνο όμως για το εν λόγω 10ήμερο– την 31η Δεκεμβρίου.

 

Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται το Δώρο Χριστουγέννων να καταβληθεί σε είδος αλλά μόνο σε χρήμα. Η μη καταβολή του εμπρόθεσμα συνεπάγεται διαδικασία αυτοφώρου. Ο εργοδότης τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή κατόπιν μηνύσεως των ενδιαφερομένων ή των οργάνων του υπουργείου Εργασίας (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) ή της Αστυνομικής Αρχής ή της επαγγελματικής οργάνωσης των εργαζομένων.

 

Το ΠΑΣΚΕΔΙ καλεί τους εργοδότες να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την εξόφληση του Δώρου. Είμαστε κάθετοι σε θέματα που αφορούν την εργασία και των μόχθο των ανθρώπων της Εστίασης. Ωστόσο, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι “άνθρωποι” της εστίασης λογίζονται και οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι διανύουν μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της επιχειρηματικής τους παρουσίας. Στόχος είναι να επιτρέψουμε σε έναν κλάδο που αποτελεί μια από τις κορυφαίες πηγές της ελληνικής οικονομίας, να δουλέψει σωστά και ακόμα πιο παραγωγικά και όχι να του φέρνουμε εμπόδια. Με την απότομη πτώση του τζίρου λόγω της καθολικής εφαρμογής του αντικαπνιστικού, οι αλυσιδωτές συνέπειες είναι πολλές. Ας το συνυπολογίσουμε ΚΑΙ αυτό στην κριτική μας…


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους