Αυξάνεται η λίστα των επιχειρήσεων που πρέπει να εγκαταστήσουν POS

7 Ιανουαρίου, 2019
Αυξάνεται η λίστα των επιχειρήσεων που πρέπει να εγκαταστήσουν POS
Επέκταση σε περισσότερους επαγγελματικούς κλάδους της υποχρέωσης να χρησιμοποιούν POS στις συναλλαγές με τους πελάτες τους προβλέπει η νέα υπουργική απόφαση

Αυξάνεται η λίστα των επιχειρήσεων που πρέπει να εγκαταστήσουν POS

Επέκταση σε περισσότερους επαγγελματικούς κλάδους της υποχρέωσης να χρησιμοποιούν POS στις συναλλαγές με τους πελάτες τους προβλέπει η νέα υπουργική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, η δημοσίευση της οποίας αναμένεται να γίνει στο ΦΕΚ εντός των ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το insider.gr, στη νέα λίστα περιλαμβάνoνται ακόμα και επιχειρήσεις του κλάδου της προσχολικής εκπαίδευσης όπως οι παιδικοί σταθμοί, οι επιχειρήσεις επισκευής και συντήρησης σκαφών, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ταχυδρομικές και ταχυμεταφορικές δραστηριότητες, δραστηριότητες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, δραστηριότητες μετάφρασης και διερμηνείας, επισκευή ειδών προσωπικής και οικιακής χρήσης.

Σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση, οι επιχειρήσεις αυτές θα έχουν περιθώριο τριών μηνών για να συμμορφωθούν και να αποκτήσουν μηχανήματα αυτόματων πληρωμών για τις συναλλαγές.

Όσες επιχειρήσεις ή επαγγελματίες προχωρήσουν σε έναρξη δραστηριότητας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ημερών προ της παρέλευσης του τρίμηνου, οφείλουν και αυτές να συμμορφωθούν μέσα σε διάστημα 4 μηνών από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης. Όσοι προβούν σε έναρξη δραστηριότητας ή στη σχετική μεταβολή μετά την παρέλευση της συγκεκριμένης προθεσμίας, οφείλουν να συμμορφωθούν εντός ενός μηνός από την έναρξη, ή τη μεταβολή. Για τους παραβάτες προβλέπεται ότι επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.

Λήγει η προθεσμία για επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό

Επιπλέον την Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019 λήγει η παράταση που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών για τη δήλωση στο Taxisnet του επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού από τις επιχειρήσεις, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να αποδέχονται πληρωμές με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές με μετρητά.

Οι επαγγελματίες που είναι υπόχρεοι σε POS και δέχονται πληρωμές με ηλεκτρονικό χρήμα θα πρέπει να δηλώνουν ηλεκτρονικά τον επαγγελματικό λογαριασμό στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr), εντός μηνός από την έναρξη άσκησης δραστηριότητας που υπάγεται στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας.

Για τη μη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ, επιβάλλεται στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ. Επιπλέον στην περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ θα επιβάλλεται στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αρκετοί από τους 130.000 επαγγελματίες, που έχουν εγκαταστήσει μηχανάκια POS τα έχουν ανενεργά, με βάση τα στοιχεία του περασμένου Οκτωβρίου από τις τράπεζες. Όπως προκύπτει, το ποσοστό τους φτάνει στο 20% γεγονός που οδήγησε το υπουργείο Οικονομικών να ξεκινήσει προληπτικούς ελέγχους. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι στις ομάδες των επαγγελματιών που αποφεύγουν να κάνουν χρήση των POS συγκαταλέγονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες κατ’ οίκον, όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, συνεργεία αυτοκινήτων, μικρές επιχειρήσεις και καταστήματα στην επαρχία, καθώς και γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί σε όλη την Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου σε περισσότερους από 2.127 ελέγχους ανά την επικράτεια που διενέργησαν έως τις 20.09.2018 τα κλιμάκια ελεγκτών της, για την κατοχή και χρήση του συστήματος POS, επέβαλε συνολικά πρόστιμα ύψους 208.500 ευρώ σε επιχειρήσεις που αφορούν τους εξής κλάδους: εστίαση-αναψυχή (631), εμπορικές επιχειρήσεις (1025), επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, όπως συνεργεία, κομμωτήρια, σχολές οδηγών, γυμναστήρια κλπ (249),αρτοποιεία-ζαχαροπλαστεία (144) και παντοπωλεία (78).

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletterΕνισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους