Χρεοκόπησε η Thomas Cook – Τεράστια επιχείρηση επαναπατρισμού για χιλιάδες αποκλεισμένους ταξιδιώτες

23 Σεπτεμβρίου, 2019
Χρεοκόπησε η Thomas Cook - Τεράστια επιχείρηση επαναπατρισμού για χιλιάδες αποκλεισμένους ταξιδιώτες
Χρεοκόπησε χθες τα ξημερώματα της Δευτέρας (23/9) η Thomas Cook, το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό πρακτορείο στον κόσμο. Χιλιάδες εργαζόμενοι στον δρόμο και τουρίστες αποκλεισμένοι σε όλο τον κόσμο.

Την χρεοκοπία της χθες τα ξημερώματα της Δευτέρας (23/9) ανακοίνωσε η Thomas Cook, το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό πρακτορείο στον κόσμο, αφήνοντας ξεκρέμαστους χιλιάδες εργαζόμενους και τουρίστες αποκλεισμένους σε δεκάδες αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο.

 

Η βρετανική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι η Thomas Cook έπαυσε τις εργασίες της και πως η υπηρεσία και η κυβέρνηση θα συνεργαστούν για να επαναπατριστούν πάνω από 150.000 Βρετανοί τουρίστες, πελάτες της εταιρείας, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

 

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής εταιρείας Thomas Cook, Πίτερ Φανκχάουζερ εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την πτώχευση της εταιρείας καθώς το διοικητικό συμβούλιο δεν κατόρθωσε να επιτύχει ένα πακέτο διάσωσης από τους δανειστές της εταιρείας για να αποφύγει μια χαοτική κατάρρευση.

 

«Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη στους εκατομμύρια πελάτες μας και τους χιλιάδες εργαζομένους μας, προμηθευτές και συνεργάτες μας, που μας στήριξαν επί πολλά χρόνια», είπε ο Φανκχάουζερ με ανακοίνωση που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Thomas Cook διαχειρίζεται σήμερα ξενοδοχεία και τουριστικά θέρετρα, αεροπορικές εταιρείες και κρουαζιερόπλοια, και έχει 600.000 πελάτες που βρίσκονται σε διακοπές. Επίσης απασχολεί 22.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο και από αυτούς οι 9.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι αναμένεται να βρεθούν χωρίς δουλειά…

 

Κολοσσιαία επιχείρηση επιστροφής τουριστών “Μάττερχορν”

 

Οι βρετανικές αρχές ενεργοποίησαν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με την κωδική ονομασία « Επιχείρηση Μάττερχορν» από το όνομα μιας εκστρατείας βομβαρδισμού των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

 

«Οι πελάτες που βρίσκονται στο εξωτερικό θα πρέπει να επισκεφτούν τον ιστότοπο www.thomascook.caa.co.uk και να πάνε στο αεροδρόμιο μόνο όταν έχουν επιβεβαιωμένη εναλλακτική πτήση», ανέφερε η CAA, δίνοντας τους αριθμούς των ειδικών τηλεφωνικών γραμμών για τη βοήθεια των ταξιδιωτών: 0300 303 2800 για κλήσεις από την Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, και 0044 1753 330 330 από το εξωτερικό).

 

Η CAA πρόσθεσε ότι έχει εξασφαλίσει ειδικά αεροσκάφη για αυτήν την κολοσσιαία επιχείρηση που θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, αν και μερικοί τουρίστες θα μπορέσουν να επιστρέψουν με εμπορικές πτήσεις. Υπενθυμίζει ότι οι οργανωμένες εκδρομές επωφελούνται από την εγγύηση της ATOL, η οποία απορρέει από ευρωπαϊκή οδηγία.

 

 

Χάρης Θεοχάρης: «Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τον επαναπατρισμό στη χώρα τους – Υπολογίζουμε στις 50.000 ότι είναι οι Βρετανοί τουρίστες στη χώρα μας».

 

Για τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τη χρεοκοπία του ταξιδιωτικού πρακτορείου Thomas Cook μίλησε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, στην εκπομπή του OPEN «Ώρα Ελλάδος 07:00». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «Την περασμένη εβδομάδα επικοινώνησα δύο φορές με τον διευθύνοντα σύμβουλο και παρακολουθούσαμε την κατάσταση έτσι όπως εξελισσόταν. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τον επαναπατρισμό στη χώρα τους από τη βρετανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας. Υπολογίζουμε στις 50.000 ότι είναι οι Βρετανοί τουρίστες στη χώρα μας. Όλα τα έξοδα αυτών των ανθρώπων, καθώς και οι μετακινήσεις τους καλύπτονται από αυτό το σχήμα της βρετανικής αεροπορίας».

 

Όπως εξήγησε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Θέματος», ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλαντάκης, «το 70% των τουριστικών επιχειρήσεων στην Κρήτη έχει συμβόλαια με την Thomas Cook», διευκρινίζοντας ότι μόνο φέτος η Thomas Cook έφερε στην Κρήτη 400.000 επισκέπτες, ενώ, όπως είπε, «αυτήν τη στιγμή έχουμε γύρω στους 20.00 τουρίστες (σ.σ.: από την Thomas Cook»).

 

Ένα τεράστιο οικονομικό αδιέξοδο

 

Η Thomas Cook, που αντιμετώπιζε σοβαρές δυσκολίες εξαιτίας ενός φορτίου χρέους 1,7 δισ. λιρών Αγγλίας, του ανταγωνισμού από τις ιστοσελίδες που προσφέρουν διακοπές χαμηλού κόστους, των γεωπολιτικών εξελίξεων και των ανησυχιών που εκφράζουν οι τουρίστες για την επόμενη ημέρα μετά το Brexit, καλούνταν να βρει άλλα 200 εκατομμύρια λίρες (227 εκατ. ευρώ) πρόσθετης χρηματοδότησης για να μη χρεοκοπήσει.

 

Η εταιρεία ελέγχει ξενοδοχεία, θέρετρα και αεροπορικές επιχειρήσεις, εξυπηρετώντας περισσότερους από 19 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως σε 16 χώρες και απασχολώντας 21.000 εργαζόμενους. Αυτήν τη στιγμή έχει αφήσει εκτεθειμένους 600.000 πελάτες στο εξωτερικό, αναγκάζοντας κυβερνήσεις και ασφαλιστικές εταιρείες να συνεργαστούν σε μια τεράστια επιχείρηση επαναπατρισμού.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Thomas Cook , ο όμιλος συνεισέφερε 150 εκατομμύρια ευρώ στην ελληνική οικονομία το 2018, σε επενδύσεις, λειτουργικά έξοδα, προκαταβολές ξενοδοχείων, κ.λπ., κ.λπ., φέρνοντας τρία εκατομμύρια επισκέπτες. Η Thomas Cook Hotel Investments είχε κάνει επενδύσεις και αγορές ξενοδοχείων σε Ρόδο, Κρήτη και άλλα ελληνικά νησιά. Το 2018 επένδυσε περισσότερα από 7 εκατ. ευρώ στην ξενοδοχειακή μονάδα Sunwing στην Καλλιθέα της Ρόδου.

 

Για περισσότερα από 175 χρόνια παγκοσμίως, η Thomas Cook Group είχε δραστηριότητα σε 17 βασικές αγορές, απασχολεί 22.000 άτομα προσωπικό και έχει καταγράψει συνολικά πωλήσεις 9 δισ. λιρών, για το οικονομικό έτος που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2017.

 

Η Thomas Cook απέτυχε να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για την επιβίωσή του, πυροδοτώντας μια πρωτοφανή επιχείρηση επαναπατρισμού περισσότερων από 600.000 πελατών που βρίσκονται σε διακοπές σε όλο τον κόσμο.

 

Οι πιστωτές ζητούσαν επιπλέον 200 εκατ. λίρες σε εγγυημένα κεφάλαια για να στηρίξουν την εταιρεία τη χειμερινή περίοδο όταν η δραστηριότητά της είναι συνήθως πιο υποτονική.

 

Σύμφωνα με το κανάλι Sky News, η Thomas Cook ζήτησε από τους πιστωτές να μειώσουν κατά πολύ την απαίτησή τους για εξεύρεση άλλων 200 εκατομμυρίων λιρών, εκτός από τα 900 εκατομμύρια που έχουν ήδη λάβει. Οι πιστώτριες τράπεζες (RBS, Barclays και Lloyds) υποστηρίζουν ότι η εταιρεία δεν θα επιβίωνε παρά μόνο έναν χρόνο ακόμη, χωρίς αυτήν την επιπρόσθετη χρηματοδότηση.

 

 

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους