Τρίκαλα: μια πόλη-πρότυπο για τον ελληνικό τουρισμό

7 Σεπτεμβρίου, 2018
Τρίκαλα: μια πόλη-πρότυπο για τον ελληνικό τουρισμό
Τα Τρίκαλα, μια μικρή πόλη στην καρδιά της Ελλάδας, έχουν προξενήσει το ενδιαφέρον του εγχώριου αλλά κυρίως του διεθνούς κοινού με τις καινοτόμες πρακτικές τους.

Τρίκαλα: μια πόλη-πρότυπο για τον ελληνικό τουρισμό

Τα Τρίκαλα, μια μικρή πόλη στην καρδιά της Ελλάδας, έχουν προξενήσει το ενδιαφέρον του εγχώριου αλλά κυρίως του διεθνούς κοινού με τις καινοτόμες πρακτικές τους. Πρόσφατα μάλιστα έγιναν θέμα στη βρετανική εφημερίδα The Guardian κερδίζοντας διθυραμβικά σχόλια για τα σπουδαία έργα που έχουν γίνει στην πόλη αυτή.

Θα μπορούσε κανείς να φανταστεί πως μια μεγαλούπολη, όπως η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη, θα είχε περισσότερες πιθανότητες να αποτελεί υποψήφια «έξυπνη πόλη». Κι όμως! Η επαρχία έκανε τη διαφορά αποκτώντας επάξια αυτόν τον τίτλο, καθώς με τις καινοτομίες της βελτιώθηκε η ζωή των κατοίκων παρά την οικονομική κρίση.

«Στο παρελθόν, οι κάτοικοι έπρεπε να καλέσουν τον αντιδήμαρχο ακόμη και για να αλλάξουν μία λάμπα σε στύλο της ΔΕΗ» λέει η Σόνια Σοφού, αστυνομικός που έγινε δημόσιος υπάλληλος. «Τώρα, δεν χρειάζεται να ξέρεις έναν πολιτικό για να γίνει κάτι».

Η 37χρονη εργάζεται σκληρά στην αίθουσα ελέγχου των Τρικάλων, την πρώτη «έξυπνη πόλη» της Ελλάδας. Στον τοίχο, 9 οθόνες με πολύχρωμους χάρτες και γραφήματα παρακολουθούν τη διαθεσιμότητα των χώρων στάθμευσης, την κατάσταση των φανών και των αγωγών ύδρευσης, τη θέση των φορτηγών σκουπιδιών και τον μηνιαίο προϋπολογισμό του Δήμου.

Η αίθουσα ελέγχου στο δήμο

Η κυρία Σοφού δέχεται τηλεφωνήματα, καταγράφει προβλήματα που της αναφέρουν σχετικά με τη μη συλλογή σκουπιδιών και πεσμένων κλαδιών δέντρων, στο σύστημα ηλεκτρονικών καταγγελιών που διαθέτει ο Δήμος. Καθώς εργάζεται, οι πληροφορίες εμφανίζονται σε μία από τις οθόνες πάνω της.

Ποια πόλη όμως χαρακτηρίζεται ως «έξυπνη»; Συνήθως ορίζονται αυτές που χρησιμοποιούν τεχνολογία για τη βελτίωση των υπηρεσιών, την αύξηση της διαφάνειας και την αποτελεσματικότητά τους. Οι έξυπνες πόλεις σταδιακά πολλαπλασιάζονται σε όλο τον κόσμο. Ξεκίνησαν από την Ευρώπη και επεκτάθηκαν ως την Ινδία και την Κορέα. Στατιστικά δεδομένα αναφέρουν πως τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού αναμένεται να ζήσουν στις πόλεις μέχρι το 2050. Με αυτό το δεδομένο η εξεύρεση τρόπων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πόλεων για τους κατοίκους τους έχει καταστεί προτεραιότητα. Σημαντικές εταιρείες όπως η Intel, η Cisco Systems και η IBM συμμετέχουν στην έρευνα νέων εφαρμογών σε αυτόν τον αναπτυσσόμενο τομέα.

Ο δήμαρχος της πόλης παρακολουθεί στις 9 οθόνες στο κέντρο ελέγχου

Το 2014 εκλέχθηκε δήμαρχος στα Τρίκαλα ο Δημήτρης Παπαστεργίου. Η Ελλάδα βρισκόταν στο μέσο μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και ο δήμος χρωστούσε ήδη περίπου 45εκατομμύρια ευρώ. Δεν υπήρχε καθόλου προϋπολογισμός για τα μεγάλα, τεχνολογικά σχέδιά του.

Ωστόσο, το «μαγικό κλειδί» του ήταν η συνεργασία με εταίρους, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία χρηματοδότησε το πρώτο λεωφορείο χωρίς οδηγό, καθώς επίσης και ελληνικές εταιρείες όπως οι Sieben και Parkguru. Με αυτόν τον τρόπο βρήκε τους πόρους που χρειαζόταν και μετέτρεψε τα Τρίκαλα από μια μικρή αγροτική πόλη σε μια καινοτόμα και πρωτοπόρα περιοχή. Ήδη από το 2004, το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας την είχε ονομάσει «πρώτη ψηφιακή πόλη του κράτους». Λίγο αργότερα, ορίστηκε ως μία από τις 21 πιο «έξυπνες πόλεις» στον κόσμο. Συμμετέχοντας σε έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και προσφέροντας θέση στις τοπικές τεχνολογικές εταιρείες για δοκιμές, η πόλη έχει μειώσει το χρέος της κατά 20 εκατομμύρια ευρώ.

Το λεωφορείο χωρίς οδηγό στην πόλη των Τρικάλων

Αυτό που έκανε τη μεγάλη διαφορά στη ζωή των κατοίκων ήταν το σύστημα ηλεκτρονικών καταγγελιών. Περίπου το 10% προέρχεται σύμφωνα με τον Δήμο από μια εφαρμογή smartphone που κυκλοφόρησε πέρυσι και έτσι τα ζητήματα επιλύονται ταχύτερα (κατά μέσο όρο οκτώ ημέρες αντί για ένα μήνα)!

Άλλες διευκολύνσεις του Δήμου αποτελούν το πείραμα με τους αισθητήρες στα φώτα των δρόμων που μείωσε τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 70%, αλλά και τα «λεωφορεία χωρίς οδηγό» που λειτούργησαν για 6 μήνες. Παρόλο που κράτησαν την οπτική ίνα για τον πιλότο, ο κύριος Παπαστεργίου παραδέχεται πως αυτό το τελευταίο έργο ήταν περισσότερο για να εμπνεύσει τους πολίτες παρά να βελτιώσει τη ζωή τους. «Το κύριο επίτευγμα ήταν να πείσουμε την κοινότητα ότι υπάρχει μια αλλαγή μπροστά μας και πως πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτήν».

Από τις καινοτομίες των Τρικάλων δεν θα ξέφευγε η παιδεία. Έτσι, είναι η μόνη πόλη στην Ελλάδα που έχει προμηθεύσει με Lego και ρομποτικά κιτ Raspberry Pi και τα 120 δημόσια σχολεία της! Πρόκειται για μια κίνηση, την οποία χρηματοδότησε το e-Trikala, μια εταιρεία που δημιουργήθηκε το 2008 για να στηρίξει οικονομικά την τοπική καινοτομία και που ανήκει κατά πλειοψηφία στο Δήμο. Στο 7ο Γυμνάσιο Τρικάλων, δημιουργήθηκε μάλιστα το 2015 το πρώτο ρομποτικό εργαστήριο που υπάρχει σε ελληνικό δημόσιο σχολείο, με επιχορήγηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο καθηγητής Βασίλειος Σπάχος αναφέρει με ενθουσιασμό: «Έχει ανοίξει το μυαλό των μαθητών και έχουν βρει θέσεις εργασίας που δεν μπορούσαν καν να φανταστούν ότι υπάρχουν. Για παράδειγμα, όταν ρώτησα έναν μαθητή τι θα κάνει μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς, μου είπε ότι θα γίνει γιατρός, αλλά γιατρός ρομποτικής».

Για όσους δεν το γνωρίζουν, τα Τρίκαλα ήταν επίσης η πρώτη πόλη που εφάρμοσε στην πράξη την εθνική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους το 2008, συνεργαζόμενη με τους ιδιοκτήτες τοπικών επιχειρήσεων και χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αξιοποιήσει τα οφέλη από το κόψιμο του καπνίσματος (αν και τα μπαρ και τα εστιατόρια αρχικά γκρίνιαζαν για την καταστολή). Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με ένα άριστο σύστημα ποδηλατόδρομου που διαθέτει, την καθιστούν μια εξαιρετικά όμορφη πόλη ευρωπαϊκών προδιαγραφών που προσφέρει ποιότητα ζωής στους 82.000 κατοίκους της!

Ακόμη και οι ηλικιωμένοι κάτοικοι χαίρονται με αυτές τις αλλαγές: «Υπάρχουν κάποιοι που σκέφτονται ότι δεν τα χρειαζόμαστε όλα αυτά» λέει ο 79χρονος συνταξιούχος Γιώργος Κυριακούλης, που έκανε μια βόλτα με το λεωφορείο χωρίς οδηγό, από περιέργεια. «Αλλά οι περισσότεροι από τους φίλους μου, είναι θετικοί σε αυτά τα νέα πράγματα».

«Αυτή η αλλαγή στάσης είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα των Τρικάλων», τονίζει ο Παντολέων Σκαγιάννης, καθηγητής ειδικευμένος στην καινοτομία στο Τμήμα Σχεδιασμού και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Μπορεί να μην είναι τεχνολογία Nasa, αλλά δημιουργούν ένα περιβάλλον στο οποίο οι πολίτες βαθμιαία εισέρχονται και συνηθίζουν στην πληροφορική».

Η πόλη των Τρικάλων έχει μεγαλόπνοα σχέδια. Θέλει να ενταχθεί στο πρόγραμμα Activage της ΕΕ, το οποίο δοκιμάζει έξυπνα σπίτια που παρακολουθούν την υγεία των ηλικιωμένων κατοίκων ανιχνεύοντας την κίνηση και την κατανάλωση τροφίμων! Στους στόχους επίσης βρίσκεται η ανάπτυξη γεωργικού έργου, το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία για την καλλιέργεια αρχαίων φαρμακευτικών φυτών για την φαρμακευτική βιομηχανία.

Το μεγαλύτερο στοίχημα του Δήμου είναι πως με το πρόγραμμα τεχνολογικής γεωργίας θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ειδικά για τους νέους επιστήμονες που τα τελευταία χρόνια έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα και ζουν μόνιμα στο εξωτερικό λόγω της οικονομικής κρίσης. «Μένουμε Ελλάδα, μένουμε Τρίκαλα», θα μπορούσε να είναι το σλόγκαν του Δήμου. Όπως αναφέρει και ο καθηγητής Βασίλης Σπάχος «εάν η χώρα μας μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα αυτού του Δήμου, ίσως θα μπορούσαμε να βγούμε από αυτή την κρίση». 

Παράδειγμα προς μίμηση, λοιπόν, τα Τρίκαλα για όλη τη χώρα. Τίποτε δεν είναι ανέφικτο, αν πραγματικά θέλουμε να βγούμε από την κρίση και να βελτιώσουμε τη ζωή μας, αρκεί βέβαια να υπάρχουν και οι σωστοί «καπετάνιοι» στην εκάστοτε διοίκηση. 

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους