Υπεράριθμοι τουρίστες: από «ευχή»… σε «κατάρα» για τους κατοίκους Σαντορίνης και Βαρκελώνης

Σεπ 8, 2018
Υπεράριθμοι τουρίστες: από «ευχή»… σε «κατάρα» για τους κατοίκους Σαντορίνης και Βαρκελώνης
Τα πολλά θετικά οφέλη που έχει ο τουρισμός για την οικονομία χωρών όπως η Ελλάδα, τα πράγματα δεν είναι πάντα ρόδινα αν η προσέλευση κόσμου ξεπεράσει κάποια φυσιολογικά δεδομένα.

Υπεράριθμοι τουρίστες: από «ευχή»… σε «κατάρα» για τους κατοίκους Σαντορίνης και Βαρκελώνης

Τα πολλά θετικά οφέλη που έχει ο τουρισμός για την οικονομία χωρών όπως η Ελλάδα, τα πράγματα δεν είναι πάντα ρόδινα αν η προσέλευση κόσμου ξεπεράσει κάποια φυσιολογικά δεδομένα. Ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός τουριστών που επισκέπτονται ειδικά τις πιο τουριστικές περιοχές, σε συνδυασμό με τη φήμη που αποκτούν αυτές οι περιοχές, προκαλούν αρκετά προβλήματα σε πολλαπλά επίπεδα. Τέτοιες περιπτώσεις που βιώνουν μια τέτοια κατάσταση υπερ-τουρισμού είναι η Σαντορίνη και η Βαρκελώνη…

Δεν αντέχει άλλους η Σαντορίνη

Ξεκινώντας από τα εγχώρια, η Σαντορίνη αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς τόσο καλοκαίρι, όσο και περιόδους Φθινοπώρου-Άνοιξης, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι τουρίστες να την επισκέπτονται κάθε χρόνο. Ωστόσο, λόγω της αυξανόμενης προσέλευσης τουριστών, οι κάτοικοι του νησιού έχουν αρχίσει να διαπιστώνουν προβλήματα συμφόρησης στους δρόμους, αναδεικνύοντας γενικότερα προβλήματα στις υποδομές και στη διαχείριση αυτού του μεγάλου αριθμού τουριστών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία, η ανάπτυξη υποδομών προκειμένου να ικανοποιηθούν οι τουριστικές ανάγκες, είχε ως αποτέλεσμα το 11% του νησιού να οικοδομηθεί, ενώ παρουσιάστηκε αύξηση 46% στην κατανάλωση νερού! Για να προλάβουν χειρότερες συνέπειες, οι αρχές της Σαντορίνης αποφάσισαν φέτος να μειώσουν τον επιτρεπόμενο αριθμό επισκεπτών κρουαζιέρας που αποβιβάζονται ημερησίως σε 8.000 από 18.000 που ήταν πέρσι. Συνολικά φέτος η Σαντορίνη δέχθηκε περισσότερους από 600.000 τουρίστες!

Αλλάζει χαρακτήρα η Βαρκελώνη…

Σε μια παρόμοια κατάσταση βρίσκεται μία από τις πλέον τουριστικές πόλεις της Ευρώπης, η Βαρκελώνη, ο κλασσικός χαρακτήρας της οποίας έχει αρχίσει να υποχωρεί λόγω του αυξημένου τουρισμού. Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, το 2016 η πόλη υποδέχθηκε περίπου 4,6 εκατομμύρια τουρίστες, αποτελώντας τη δημοφιλέστερη ευρωπαϊκή πόλη. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, παλαιότερα ο ναός του Gaudi, αποτελούσε σημείο αναφορά για την πόλη. Σήμερα, αποτελεί βάσανο για τους κατοίκους, καθώς χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται καθημερινά τον ναό, κάνοντας ουρές για να αγοράσουν εισιτήριο… Παράλληλα, τα καταστήματα με σουβενίρ ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο, κάτι που, σύμφωνα με τους κατοίκους, δεν συνάδει με την εικόνα και το πολιτιστικό υπόβαθρο της πόλης.

Τελευταίο ισχυρό «χτύπημα» για τους κατοίκους της Βαρκελώνης, ήταν αυτό της Λα Ράμπλα, η οποία ανέκαθεν αποτελούσε χώρο διασκέδασης για τους πλούσιους και για τους φτωχούς. Σήμερα η Λα Ράμπλα «πνίγεται» από τουρίστες, αποτρέποντας έτσι τους μόνιμους κατοίκους από το να την επισκεφθούν, αφού η ατμόσφαιρά της έχει πλέον προσαρμοστεί στις διαθέσεις των υπεράριθμων τουριστών. Συν τοις άλλοις, η Βαρκελώνη αποτελεί μία από τις πλέον πυκνοκατοικημένες πόλεις της Ευρώπης. Για τον λόγο αυτό, όταν το 1992 άνοιξε το παραλιακό μέτωπο της Μπαρσελονέτα, έγινε αμέσως το «place to be» για τους κατοίκους. Σήμερα, η παραλία κατακλύζεται αποκλειστικά από τουρίστες, αφήνοντας ξανά «στην απ’ έξω» τους κατοίκους της Βαρκελώνης.

Όλα αυτά απλώς προειδοποιούν ότι τουρισμός δεν είναι μόνο η εξυπηρέτηση των επισκεπτών από τα καταστήματα. Η «βιομηχανία» του τουρισμού είναι τεράστια και επικερδής, γι’ αυτό έλκει διαρκώς επιχειρηματίες να ασχοληθούν μαζί της. Ωστόσο, δεν πρέπει μπροστά στον βωμό του κέρδους να θίγεται το αυθεντικό «προϊόν» που είναι οι φυσικές ομορφιές, ο πολιτισμικός χαρακτήρας και η ντόπια ατμόσφαιρα μιας περιοχής… Γι’ αυτό τον λόγο απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στις συνεργασίες κράτους-επιχειρήσεων για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της τουριστικής δραστηριότητας.

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη

 Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους