Το απόλυτο «τρικ» για ένα πετυχημένο ξαρμύρισμα μπακαλιάρου

24 Μαρτίου, 2019
Το απόλυτο «τρικ» για ένα πετυχημένο ξαρμύρισμα μπακαλιάρου
Οι περισσότερες νοικοκυρές φοβούνται το ξαρμύρισμα, παρόλο που στην πραγματικότητα είναι μια πολύ απλή διαδικασία. Όλα ωστόσο ξεκινούν από τη σωστή επιλογή του μπακαλιάρου.

Το απόλυτο «τρικ» για ένα πετυχημένο ξαρμύρισμα μπακαλιάρου

Η 25η Μαρτίου, πέρα από διπλή εθνική γιορτή, είναι η επίσημη μέρα του μπακαλιάρου σε κάθε σπίτι. Και όσο κι αν αποτελούν πειρασμό τα έτοιμα, κατεψυγμένα κομμάτια του σούπερ μάρκετ, η νοστιμιά του παχουλού, αλατισμένου μπακαλιάρου, που ξαρμυρίζουμε στο σπίτι, δεν έχει… αντίπαλο. 

Το μαγείρεμα του μπακαλιάρου

Οι περισσότερες νοικοκυρές φοβούνται το ξαρμύρισμα, παρόλο που στην πραγματικότητα είναι μια πολύ απλή διαδικασία. Όλα ωστόσο ξεκινούν από τη σωστή επιλογή του μπακαλιάρου.

Θα πρέπει να επιλέξετε χοντρά κομμάτια, που να είναι λευκά από το φρέσκο αλάτι, και όχι σκούρα ή θαμπά. Τα χοντρά κομμάτια «τραβούν» λιγότερο αλάτι ενώ είναι και πιο γευστικά, είτε πρόκειται να τηγανιστούν είτε να ψηθούν στον φούρνο.

Τι θα χρειαστείτε για το ξαρμύρισμα:

  • Λεκάνη (μεσαία)
  • Σουρωτήρι (αυτό που χρησιμοποιούμε για τα μακαρόνια)
  • Ψαλίδι κουζίνας
  • Γάλα

ü Και το μυστικό «συστατικό»: φύλλα εφημερίδας!

Η διαδικασία για το ξαρμύρισμα μπακαλιάρου βήμα προς βήμα

Το ξαρμύρισμα χρειάζεται πάνω από μια ημέρα, γι’ αυτό καλό είναι να ξεκινήσουμε νωρίς το πρωί της Κυριακής, 24 Μαρτίου, ώστε να έχουμε έτοιμα τα φιλέτα μας ανήμερα της 25ης Μαρτίου.

Τα οκτώ απλά βήματα:

1.    Με το ψαλίδι της κουζίνας αφαιρούμε πτερύγια και ουρά

Κόβουμε τον μπακαλιάρο στα κομμάτια που θα τον μαγειρέψουμε

2.    Πλένουμε σε άφθονο κρύο νερό τα κομμάτια

Απλώνουμε στον πάτο της λεκάνης 2-3 φύλλα εφημερίδας και γεμίζουμε με νερό. Τα φύλλα εφημερίδας λειτουργούν σα «παγίδες» και απορροφούν το αλάτι ταχύτερα.

3.    Στερεοποιούμε το σουρωτήρι μας εντός της γεμισμένης με νερό λεκάνης και εκεί βάζουμε τα κομμάτια μπακαλιάρου. Το σουρωτήρι δεν επιτρέπει τον μπακαλιάρο να «καθίσει» στον πάτο με το αλάτι.

4.    Αλλάζουμε νερό κάθε 4 ώρες

5.    Το επόμενο πρωί (25η Μαρτίου) στο τελευταίο άλλαγμα του νερού, βάζουμε γάλα αντί για νερό, χωρίς εφημερίδες στη λεκάνη.

6.    Το μεσημέρι βγάζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας. Είναι έτοιμα για… τηγάνισμα ή ψήσιμο!

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους