Θεσσαλονίκη: μπαράζ ανακαινίσεων εν όψει επανεκκίνησης της Εστίασης

22 Μαΐου, 2020
Θεσσαλονίκη: μπαράζ ανακαινίσεων εν όψει επανεκκίνησης της Εστίασης
Τα συνεργεία έχουν πάρει φωτιά για να ανανεώσουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που ανοίγουν τη Δευτέρα ξανά μετά από 2,5 ολόκληρους μήνες!

Εντατικές είναι οι εργασίες από τη Δευτέρα σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που αναμένουν να ανοίξουν στην αρχή της νέας εβδομάδας, στη Θεσσαλονίκη.

Σχεδόν στο σύνολό τους τα καταστήματα έχουν προχωρήσει σε ανακαινίσεις, προκειμένου όχι μόνο να διαμορφώσουν τους εξωτερικούς χώρους, αλλά και να ανανεωθούν σε όλα τα επίπεδα για να υποδεχτούν τους πελάτες του καλοκαιριού.

Στα Λαδάδικα σήμερα ελάχιστα καταστήματα είχαν λουκέτο. Στα περισσότερα ιδιοκτήτες, υπάλληλοι και εργαζόμενοι σε εταιρίες ανακαινίσεων, όπως και σε διάφορα συναφή τεχνικά επαγγέλματα, έκαναν τις προετοιμασίες για το μεγάλο άνοιγμα της ερχόμενης Δευτέρας.

Όπως τόνισε ιδιοκτήτης γνωστού καφέ – μπαρ στα Λαδάδικα, «ανανεώνουμε τους χώρους, ώστε να είμαστε έτοιμοι τη Δευτέρα, που ανοίγουμε για τον κόσμο. Σε κάθε περίπτωση ένα μαγαζί που έχει μείνει για καιρό κλειστό πρέπει να ανανεωθεί. Σε περιόδους αδιάκοπης λειτουργίας, κάποια πράγματα μένουν πίσω ή γίνονται σε βάθος χρόνου. Όμως τώρα δόθηκε η ευκαιρία να κάνουμε μαζεμένες πολλές δουλειές και κυρίως να οργανωθούμε για να λειτουργήσουμε με τις νέες συνθήκες. Το κακό είναι ότι δεν περισσεύουν χρήματα για γενναίες ανακαινίσεις, όμως με προσωπική δουλειά, με τη συμμετοχή του προσωπικού και με περιορισμό των εξόδων μπορούμε να ετοιμαστούμε. Δεν περισσεύουν σε κανέναν κατ’ ελάχιστο χίλια ευρώ για να κάνει μια καλή ανακαίνιση».

Η αναδιάταξη και ο ευπρεπισμός των εξωτερικών χώρων, τα βαψίματα, τα μερεμέτια, αλλά και βαρύτερες νέες κατασκευές είναι οι κυριότερες εργασίες που γίνονται.

Σε εστιατόριο, στην ίδια περιοχή έχει γίνει απολύμανση τις προηγούμενες μέρες και πλέον όλη η κουζίνα έχει βγει εκτός καταστήματος, καθαρίζεται και θα επανατοποθετηθεί. Πολλοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να οργανωθούν για το ενδεχόμενο βροχής, ενώ έχουν γίνει φυτεύσεις σε παρτέρια και γλάστρες, έχουν αποκατασταθεί προσβάσεις και πατώματα, τόσο στους εξωτερικούς, όσο και στους εσωτερικούς χώρους.

Αυτές τις μέρες γίνονται και οι τελικές διαπραγματεύσεις στα καταστήματα εστίασης και στα καφέ ή τα μπαρ για τον αριθμό των υπαλλήλων που θα εργαστούν με την έναρξη λειτουργίας, αλλά και για τα ωράρια, την εκ περιτροπής εργασία κτλ. Διαπραγματεύσεις γίνονται και για τα ενοίκια, παρά τη δεδομένη μείωση κατά 40%, ενώ οι επιχειρηματίες επισημαίνουν ότι είναι θετική η μείωση του ΦΠΑ, όμως αφενός ζητούν περαιτέρω ελαφρύνσεις στα δημοτικά τέλη, αφετέρου ακόμη μεγαλύτερη στήριξη, είτε με αρχικό κεφάλαιο κίνησης είτε με περαιτέρω μείωση των επιβαρύνσεων στα πάγια (λογαριασμοί, ενοίκιο κ.ά.).

«Όλα εξαρτώνται από τα μέτρα της κυβέρνησης τόσο για τον τρόπο λειτουργίας (αριθμός τραπεζοκαθισμάτων κτλ.) των καταστημάτων, όσο και για την ενίσχυση επιχειρηματιών και εργαζομένων. Αυτή τη στιγμή το τοπίο είναι εξαιρετικά θολό. Διότι πέρα από τα προβλήματα στην έναρξη σκεφτείτε ότι έχουμε να κάνουμε με οικονομικά εξαντλημένες επιχειρήσεις, που όλο το διάστημα του ‘λουκέτου’ λειτουργούσαν χωρίς έσοδα και πλήρωναν τα πάγια συν το 60% του ενοικίου. Περιμένουμε από την κατανάλωση να αντιστρέψει το κλίμα, όμως οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν όλοι οι πολίτες και είναι άγνωστο κατά πόσο θα υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα στους πολίτες για να γεμίσουν τα τραπέζια που θα βγάλουμε», τόνιζε ιδιοκτήτης ταβέρνας.

Πάντως, ο «οργασμός» ανακαινίσεων παρατηρείται σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης, καθώς εκτός από το κέντρο, έχουν ήδη ετοιμαστεί τα μαγαζιά στους τουριστικούς προορισμούς (δήμοι Θερμαϊκού και Βόλβης), ενώ ανάλογες εργασίες γίνονται και στα μαγαζιά και των περιφερειακών δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος, αλλά και στην επαρχία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Λαγκαδά έχουν ανακαινιστεί σχεδόν στο σύνολό τους τα καταστήματα στην κεντρική πλατεία, όπως και στον Εύοσμο (πλατεία, πεζόδρομος), όπου τα πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ολοκληρώνουν αυτές τις μέρες τις τελευταίες εργασίες τους και έχουν ήδη αριθμήσει τους χώρους για τα τραπέζια που θα υποδεχτούν από τη Δευτέρα τους πελάτες.

Πηγή: voria.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους