ΣΔΟΕ – ΣΕΠΕ: Αλλάζουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί

22 Ιουλίου, 2019
ΣΔΟΕ - ΣΕΠΕ: Αλλάζουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί
Δημοσιεύτηκε το Π.Δ. 84/2019, το οποίο συγχωνεύει το ΣΔΟΕ (Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος) με τη νέα Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας

ΣΔΟΕ – ΣΕΠΕ: Αλλάζουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί

Δημοσιεύτηκε το Π.Δ. 84/2019, το οποίο συγχωνεύει το ΣΔΟΕ (Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος) με τη νέα Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, προκαλώντας ριζική αλλαγή στο ευρύτερο οργανόγραμμα Γραμματειών και Διευθύνσεων, καθώς είτε συγχωνεύονται είτε υπάγονται σε άλλα Υπουργεία.

Αντίστοιχα, καταργείται η θέση του Ειδικού Γραμματέα της Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και συγκροτείται Γενική Γραμματεία Εργασίας.

Αλλαγές υπάρχουν και στις Γραμματείας Ιδιωτικών και Στρατηγικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, οι οποίες συγχωνεύονται.

Όσον αφορά το ΣΔΟΕ  στο Άρθρο 1 – Σύσταση και κατάργηση Γενικών και Ειδικών Γραμματειών/Ενιαίων Διοικητικών Τομέων στο Υπουργείο Οικονομικών, αναφέρεται:

1. Συνιστάται στο Υπουργείο Οικονομικών, Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας. Στη νέα Γενική Γραμματεία μεταφέρονται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων, οι παρακάτω υπηρεσίες: (α) από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής, η Διεύθυνση Φορολογικής Πολιτικής του άρθρου 35 του π.δ. 142/2017 (Α΄ 181), (β) οι υπαγόμενες στην καταργούμενη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας υπηρεσίες των άρθρων 71 έως 78 του ιδίου π.δ., (γ) οι υπαγόμενες στην καταργούμενη Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος υπηρεσίες των άρθρων 79 έως 83 του ιδίου π.δ., (δ) η αυτοτελής Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος, που συστάθηκε με τις διατάξεις των άρθρων 381 επόμ. του ν. 4512/2018 (Α΄5).

2. Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας … και η Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος … καθώς και οι αντίστοιχες θέσεις Γενικού/Τομεακού και Ειδικού/Ειδικού Τομεακού Γραμματέα καταργούνται.

Όσον αφορά το ΣΕΠΕ στο ίδιο Π.Δ. 84/2019 και συγκεκριμένα με το Άρθρο 7 – Σύσταση και κατάργηση Γενικών και Ειδικών Γραμματειών και Ειδικών Γραμματειών/Ενιαίων Διοικητικών Τομέων στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προβλέπεται:

1. Συνιστάται στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γενική Γραμματεία Εργασίας. Στη νέα Γενική Γραμματεία μεταφέρονται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων,…(α) η Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία, (β) το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας……

2. … ο Ενιαίος Διοικητικός Τομέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας καθώς και η αντίστοιχη θέση του Ειδικού/Ειδικού Τομεακού Γραμματέα … καταργούνται.

Να θυμίσουμε ότι έχει προηγηθεί η μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων από το YΠΟΙΚ στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης. Και ας μην ξεχνάμε ότι η ΓΓΠΣ είναι η βάση του taxisnet και βρισκόμαστε -και μετά από παράταση- σε περίοδο υποβολής φορολογικών δηλώσεων, αλλά και αναμονής για την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ.

Για το θέμα ο Υφυπουργός Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, δήλωσε:

«Το ΣΔΟΕ και το ΣΕΠΕ όχι μόνο δεν καταργούνται αλλά ενισχύονται και αποκομματικοποιούνται.

Η αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης είναι απαίτηση των Ελλήνων πολιτών. Επειδή αυτό δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό από τον κ. Αλεξιάδη, την κ. Αχτσιόγλου και τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνουμε τα εξής:

1. Το ΣΔΟΕ και τα λοιπά ελεγκτικά σώματα (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας -Επιθεωρητές Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας) όχι μόνο δεν καταργούνται, αλλά ενισχύονται και αποκομματικοποιούνται. Αυτό θα γίνει με την κατάργηση της θέσης του μετακλητού προϊσταμένου γενικού ή ειδικού γραμματέα, προκειμένου να αποκτήσουν αυτά τα σώματα επιτέλους πλήρη ανεξαρτησία.

2. Στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που θα εισαχθεί στη Βουλή αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, θεσμοθετούνται θέσεις Γενικών Διευθυντών που θα επιλέγονται με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία και θα προΐστανται των εν λόγω υπηρεσιών.

3. Θα ηγούνται του ΣΔΟΕ και των λοιπών ελεγκτικών υπηρεσιών μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι από την ιεραρχία της δημόσιας διοίκησης, οι οποίοι θα λειτουργούν με πλήρη ανεξαρτησία και αμεροληψία στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Όσον αφορά στο λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή, ας κάνουν λίγη υπομονή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα αντιληφθούν τη διαφορά μεταξύ των δικών μας συγκεκριμένων δεσμεύσεων και των δικών τους ανεδαφικών, απραγματοποίητων υποσχέσεων».

 

 


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους