Η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να εκδίδει το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό από την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, καθώς η χώρα μας έχει ήδη περάσει με επιτυχία το τεστ προσομοίωσης.

Αυτό το πιστοποιητικό είναι ουσιαστικά η ψηφιακή απόδειξη ότι κάποιος είτε έχει εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό, είτε έχει κάνει τεστ για τον ιό με αρνητικό αποτέλεσμα, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.

Από την 1η Ιουνίου- σύμφωνα με το ΑΠΕ- οι πολίτες θα μπορούν να μπουν στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr και να εκδίδουν αυτό το ψηφιακό πιστοποιητικόχρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, εκτίμησε ότι το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα τεθεί σε εφαρμογή στην ΕΕ περίπου στις 20 Ιουνίου. Υπενθύμισε παράλληλα ότι οι Έλληνες μπορούν ήδη να εκδίδουν το πιστοποιητικό εμβολιασμό.

«Ήδη, εντός της χώρας, όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως μπορούν και εκδίδουν βεβαίωση εμβολιασμού, από το gov.gr ή από τα ΚΕΠ. Ήδη περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες έχουν εκδώσει τη βεβαίωση», δήλωσε στον ΣΚΑΪ.

Τα ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά θα ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα περιέχουν έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση, ενώ η Κομισιόν θα δημιουργήσει μια πύλη, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν παντού στην ΕΕ.

Τα κωδικοποιημένα προσωπικά δεδομένα που περιέχει το πιστοποιητικό δεν μεταβιβάζονται μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ηλεκτρονικής υπογραφής. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη να αναπτύξουν λογισμικό, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι αρχές για τον έλεγχο των κωδικών QR.

Τα δεδομένα που θα περιέχει το πιστοποιητικό είναι τα απαραίτητα βασικά στοιχεία, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο, τη διαγνωστική εξέταση ή την ανάρρωση και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό.

Οι πληροφορίες αυτές δεν θα μπορούν να διατηρούνται από τις χώρες που επισκέπτεται ο ταξιδιώτης. Για σκοπούς επαλήθευσης, ελέγχεται μόνο η εγκυρότητα και η γνησιότητα του πιστοποιητικού, μέσω της επαλήθευσης της αρχής έκδοσης και της υπογραφής. Όλα τα δεδομένα σχετικά με την υγεία παραμένουν στην αρμοδιότητα του κράτους μέλους που εξέδωσε το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό.

Τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν από πλευρές ΕΕ είναι να δημιουργήσει η Κομισιόν την ψηφιακή υποδομή που θα διευκολύνει την επαλήθευση της γνησιότητας των ψηφιακών πράσινων πιστοποιητικών, ενώ τα κράτη μέλη θα πρέπει να προχωρήσουν την εισαγωγή των αναγκαίων αλλαγών στα εθνικά συστήματα μητρώων υγείας.

ΠΗΓΗ