«Πάρτι» με τη σίτιση των προσφύγων – Στο στόχαστρο της OLAF ελληνικές εταιρείες catering

8 Οκτωβρίου, 2018
«Πάρτι» με τη σίτιση των προσφύγων – Στο στόχαστρο της OLAF ελληνικές εταιρείες catering
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, δύο εταιρείες catering είναι αυτές που βρίσκονται στο στόχαστρο, καθώς αυτές διαχειρίζονται τη σίτιση στα κέντρα υποδοχής.

 «Πάρτι» με τη σίτιση των προσφύγων – Στο στόχαστρο της OLAF ελληνικές εταιρείες catering

Δύο εταιρείες catering που διαχειρίζονται τη σίτιση στα κέντρα υποδοχής βρίσκονται στο στόχαστρο της έρευνας της OLAF, με καταγγελίες εναντίον τους να κάνουν λόγο για υπερτιμολογήσεις ή για ακατάλληλο φαγητό.

Οι εταιρείες που έχουν αναλάβει τη σίτιση χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, καθώς  ορισμένα «σκοτεινά» σημεία επιβεβαιώνουν όσους πιστεύουν ότι κάποιοι έχουν κάνει πάρτι με τα κονδύλια της ΕΕ, εκμεταλλευόμενοι τις πολεμικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Η έρευνα της Αρχής Καταπολέμησης της Απάτης και της διαφθοράς (OLAF) δεν μπορεί να σταματήσει από κανέναν, όμως, πρέπει να υπάρξει και παρέμβαση της δικαιοσύνης ώστε να αρχίσουν να ανοίγουν στόματα.

Το σκάνδαλο

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, δύο εταιρείες catering είναι αυτές που βρίσκονται στο στόχαστρο, καθώς αυτές διαχειρίζονται τη σίτιση στα κέντρα υποδοχής. Με βάση τις καταγγελίες που έχουν γίνει, οι δύο εταιρείες εμφανίζονται να είναι σε όλους τους διαγωνισμούς παρούσες. Πρόκειται για τις εταιρείες Catering Pot & Pan food servises, συμφερόντων Γιάννη Τουτζιαρίδη, με έδρα την Κόρινθο και την «Πιέτρης Εστίαση Α.Ε»., συμφερόντων Γιώργου Πιέτρη, ο οποίος παλιότερα ήταν ο ανάδοχος του κυλικείου της Βουλής.

Οι εταιρείες αυτές έπαιρναν μέρος στους διαγωνισμούς για όλα τα κέντρα φιλοξενίας. Να σημειωθεί ότι τα χρήματα για τη σίτιση μεταναστών που δόθηκαν στην Ελλάδα για την περίοδο Αυγούστου 2016 έως τον Αύγουστο 2018 προέρχονται από έκτακτα ευρωπαϊκά κονδύλια που χορηγήθηκαν για τον συγκεκριμένο σκοπό. Η Ελλάδα από το 2015 έχει λάβει 456 εκατομμύρια ευρώ σε έκτακτη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, αλλά από αυτά μόνο τα κονδύλια που δόθηκαν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ύψους 48 εκατομμυρίων ευρώ, τίθενται υπό εξέταση και κυρίως για το κατά πόσον συγκεκριμένες εταιρείες catering που ανέλαβαν το έργο, αποκόμισαν δυσανάλογα κέρδη.

Βέβαια, παρότι η έρευνα είναι σε γνώση των αρμοδίων ελληνικών αρχών, οι έκτακτοι διαγωνισμοί συνεχίζονται κανονικά, ενώ έχουν προηγηθεί εργολαβίες και σε άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα στη Χίο, όπου η ανεξάρτητη αρχή καταπολέμησης της απάτης έχει πραγματοποιήσει έρευνα!

Παρέμβαση της OLAF με εντολή Κομισιόν

Η Αρχή Καταπολέμησης της Απάτης έχει τη δυνατότητα να ερευνά όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να διεξάγει ανακρίσεις ακόμη και να ελέγχει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εμπλεκομένων εταιρειών και προσώπων στις καταγγελίες.

Οι επισκέψεις στην Ελλάδα από υπηρεσίες της Επιτροπής, ήταν δύο, με την πρώτη στο τέλος του 2016 με σκοπό να ελέγξει κατά πόσον τα αρχικά 30 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν για σίτιση μεταναστών, χρησιμοποιήθηκαν για τον συγκεκριμένο σκοπό, ποια εταιρεία προσλήφθηκε και αν το φαγητό έφτανε στα κέντρα φιλοξενίας. Αναλυτικός έλεγχος λογαριασμών δεν έγινε, αλλά εφόσον στον πρώτο έλεγχο επιβεβαιώθηκε ότι τα χρήματα πήγαιναν για σίτιση μεταναστών, εγκρίθηκε και δεύτερο κονδύλι ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ για το επόμενο διάστημα.

Η Επιτροπή επέστρεψε για δεύτερο έλεγχο στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2017, όταν ήδη υπήρχαν δημοσιεύματα που μιλούσαν για κακοδιαχείριση των συγκεκριμένων κονδυλίων. Τότε ήταν που η Κομισιόν επικοινώνησε με την OLAF για να ξεκινήσει την έρευνά της, κάτι που και η ίδια η υπηρεσία είχε αρχίσει να κάνει με συλλογή στοιχείων από τον Σεπτέμβριο του 2017. Το πόρισμα της OLAF είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί, ενώ κατά την πάγια τακτική που διέπει τις έρευνες οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η OLAF δεν μπορούν να σχολιάσουν περαιτέρω την υπόθεση.

Οι επίμαχοι διαγωνισμοί

Στη Χίο εξελίσσεται κανονικά η σίτιση με προκήρυξη διαγωνισμού από την 96 ΑΔΤΕ (Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής), ή από Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού που απαρτίζεται από στρατιωτικούς, με την διαδικασία της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να επιτευχθεί η πλέον συμφέρουσα προσφερόμενη τιμή. Πολλές φορές μπαίνει πλαφόν ανώτατης τιμής (5,87 ευρώ με ΦΠΑ) ημερησίως ανά άτομο και η τελική σύμβαση ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, καθώς οι μετανάστες είναι χιλιάδες και η σίτιση καθημερινή.

Η Pot & Pan food servises με έδρα την Αυλίδα εκτός της Χίου, έχει λάβει μέρος στη σίτιση προσφύγων-μεταναστών στα Οινόφυτα, στην Λαμία, στη Ριτσώνα, στην Μόρια Λέσβου κ.α. Για το 2017 ήταν η μοναδική εταιρεία που είχε πάρει τους διαγωνισμούς σίτισης στη Χίο, με συνολικό τζίρο 3.076.515€, σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια. Οι τιμές που διαμορφώθηκαν ανά άτομο ήταν μόλις δύο λεπτά κάτω από το πλαφόν της ανώτατης τιμής δηλαδή 5,85€! Στις συμβάσεις που δεν υπήρχε πλαφόν η τιμή σίτισης ανά μετανάστη ημερησίως έφθασε ακόμα και τα 7,20€.

Όσον αφορά την εταιρεία «Πιετρής», το 2017 είχε έρθει ερώτηση στη Βουλή σχετικά με δημοσιεύματα που εμφάνιζαν αποκλίσεις των αριθμών που φιλοξενούνταν σε hot spots και των συμβάσεων της εταιρείας για τις μερίδες φαγητού. Συγκεκριμένα, για το Κέντρο Φιλοξενίας Ιωαννίνων κατοχυρώνονται διαγωνισμοί για παροχή φαγητού σε 600 άτομα (27/1/2017) και για 550 άτομα (24/2/2017), τη στιγμή που, σύμφωνα με δελτίο τύπου του ΓΕΕΘΑ, το Κέντρο Φιλοξενίας Δολιανών είχε αντίστοιχα 138 και 118 διαμένοντες.

Τη σίτιση είχαν αναλάβει δύο εταιρίες catering ως ένωση («Πιέτρης – Άνοστρον»). Η σίτιση των προσφύγων στα Κέντρα Φιλοξενίας του Νομού Ιωαννίνων είχε ανατεθεί στην εταιρία «Πιέτρης Εστίαση Α.Ε.», με τιμή, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ, στα 4,68€ / άτομο. Ένα μήνα μετά, στις αρχές του περασμένου Ιουλίου, τη σίτιση των 1.450 πλέον προσφύγων των Δολιανών και του Κατσικά αναλαμβάνει μετά από προσφυγή η «Άνοστρον», με τιμή στα 4,51€ / άτομο μαζί με τον ΦΠΑ. Στις αρχές Σεπτεμβρίου στην εταιρία «Πιέτρης» κατακυρώνεται η σίτιση 1.700 προσφύγων για 30 ημέρες με τιμή 5,86€ μαζί με τον ΦΠΑ. Ωστόσο, λίγους μήνες μετά οι δυο εταιρείες φέρονται να έχουν λάβει μέρος στον σχετικό διαγωνισμό ως «ένωση εταιριών» και σ’ αυτήν την ένωση ανατίθεται η σίτιση 1.300 ατόμων σε Δολιανά, Κατσικά και Τσεπέλοβο προς 4,72€ δίχως ΦΠΑ. Η ένωση των δύο εταιρειών παίρνει πάλι τη σίτιση 600 προσφύγων σε Δολιανά και Κατσικά έναντι 4,73€ / άτομο χωρίς ΦΠΑ. Τα ίδια γεγονότα έχουν εμφανιστεί και στη Μόρια…

Τι λέει το ρεπορτάζ για τις ύποπτες εταιρίες catering

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Παραπολιτικών», μόνιμοι ανάδοχοι µε μηδενική έκπτωση στην προϋπολογισμένη τιμή είναι συγκεκριμένες εταιρείες, οι οποίες έλαβαν συνολικά 26,9 εκατ. ευρώ για την τροφοδοσία των hot spots σε Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο. Η μία εταιρεία ήταν η «Pot & Pan Food Services», εκ των κορυφαίων του κλάδου εστίασης, που ανήκει στον Γιάννη Τουτζιαρίδη, οικείο πρόσωπο του υπουργού Άµυνας Π. Καµµένου. Η άλλη είναι η «Πιέτρης Εστίαση Α.Ε.», συμφερόντων του Γιώργου Πιέτρη, παλαιού αναδόχου του κυλικείου της Βουλής, ο οποίος κυκλοφορούσε µε Ferrari αλλά άφηνε τους υπαλλήλους του απλήρωτους, µε συνέπεια εκείνοι να προβούν σε επίσχεση εργασίας.

Στους καταυλισμούς της Χίου έχουν ανατεθεί και εκτελεστεί συµβάσεις ύψους 4,9 εκατ. ευρώ. Η πρώτη διήρκεσε 11 ημέρες, ήταν συνολικού ποσού 120.000 ευρώ και ανατέθηκε σε κοινοπραξία εταιρειών. Στη συνέχεια και για το χρονικό διάστημα από 25 Μαρτίου 2016 έως 31 Δεκεμβρίου 2017 μόνιμος ανάδοχος ήταν η «Pot & Pan» του κ. Τουτζιαρίδη και από το 2018 η «Salas Intergroup Εκδηλώσεις Α.Ε».

Στη Σάμο το αντίστοιχο κονδύλι σίτισης ανέρχεται στα 5,1 εκατ. ευρώ, το οποίο λαµβάνει ανελλιπώς για περισσότερο από 1 έτος (από 3/3/2017) η «Πιέτρης Εστίαση Α.Ε.».

Ομοίως στην Κω, έχουν διατεθεί 2,2 εκατ. ευρώ στην «Πιέτρης Εστίαση Α.Ε.» και στην «Μιχαήλ Παστρικός», η οποία αρχικώς ανέλαβε μόνη της την παρασκευή και διανομή τροφίμων και ακολούθως συνεργάστηκε µε τον κ. Πιέτρη.

Σύμπραξη της «Πιέτρης Εστίαση Α.Ε.» µε άλλη ομοειδή υπάρχει και στη Λέρο. Εν προκειμένω µε τη «Σκορδάλης Αθανάσιος Θεολόγος». Η τελευταία εταιρεία τον Μάρτιο έως τα τέλη του 2016 ήταν ανάδοχος των συµβάσεων και από 1/1/2017 συνεχίζει µε το γκρουπ του κ. Πιέτρη, λαμβάνοντας αμφότεροι συνολικώς 1,8 εκατ. ευρώ.

Στη Μυτιλήνη έχουν δοθεί 12,96 εκατ. ευρώ στις «Pot & Pan Food Services», τη συνεργαζόµενη µε αυτή «Τζανέτος Εµµανουήλ και ΣΙΑ ΕΕ» και την υπεργολάβο «Μάρκος Καράµπελας».

Το ρεπορτάζ υποστήριζε ακόμα ότι, όπως προκύπτει από το περιεχόµενο των εκατοντάδων προκηρύξεων, οι «Pot & Pan», «Πιέτρης», «Τζανέτος», «Καράµπελας» και «Salas» διασυνδέονται µεταξύ τους µε διάφορα σχήµατα, ώστε να αναλαµβάνουν τα συσσίτια των χιλιάδων προσφύγων και µεταναστών.

Μάλιστα είχε καταγγελθεί ότι οι προκηρύξεις για τις συμβάσεις αυτές δημοσιεύονταν συχνά την προηγουμένη της καταληκτικής ημερομηνίας με αποτέλεσμα να μην μπορούν εύκολα άλλες εταιρείες να διεκδικήσουν συμμετοχή. Ήταν προκηρύξεις για τη σίτιση για βραχεία διαστήματα, ακόμη και για 11 ή 13 μέρες, η ανάρτηση των οποίων γινόταν ακόμη και μισή ώρα πριν από την αποσφράγιση των προσφορών.

Το κράτος θα φωνάξει «παρών»;

Ο κλάδος της εστίασης και εν γένει της ελληνικής επιχειρηματικότητας πρέπει επιτέλους να «καθαρίσει» από τη βρωμιά που συσσωρεύουν τις αθέμιτες τακτικές, που σε πολλές περιπτώσεις γίνονται με τις «ευλογίες» στελεχών της εκάστοτε κυβέρνησης. Απαιτούμε το κράτος, που τόσο πολύ έχει κουνήσει το δάχτυλο συνολικά στις επιχειρήσεις εστίασης, να συντελέσει με τον τρόπο και τα μέσα που διαθέτει στην έρευνα για τους περίεργους διαγωνισμούς και τα συσσίτια στα γεύματα των προσφύγων, αποδίδοντας τις ευθύνες σε όποιον κατεργάρη πήγε να κάνει τον έξυπνο! 

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους