Αστέρι Michelin: πως απονέμεται και ποια ελληνικά εστιατόρια το κατέχουν

8 Οκτωβρίου, 2018
Αστέρι Michelin: πως απονέμεται και ποια ελληνικά εστιατόρια το κατέχουν
Όλοι γνωρίζουμε (ή έχουμε ακουστά) τα αστέρια Michelin! Τι σημαίνει όμως ότι «ένα εστιατόριο είναι βραβευμένο με αστέρι Michelin»;

Αστέρι Michelin: πως απονέμεται και ποια ελληνικά εστιατόρια το κατέχουν

Όλοι γνωρίζουμε (ή έχουμε ακουστά) τα αστέρια Michelin! Τι σημαίνει όμως ότι «ένα εστιατόριο είναι βραβευμένο με αστέρι Michelin»;

Πρόκειται για τη «βίβλο» της γαστρονομίας. Ο οδηγός Michelin είναι μια σειρά από ετήσιες οδηγίες που εκδίδονται από την ομώνυμη γαλλική εταιρεία εδώ και πάνω από έναν αιώνα, αποτελώντας τον παλαιότερο και πιο γνωστό Ευρωπαϊκό οδηγό για ξενοδοχεία και εστιατόρια. Σύμφωνα με τις εκάστοτε προδιαγραφές απονέμονται τα περίφημα και διάσημα αστέρια Michelin!

Τι συνέπειες έχει η απόκτηση ή η απώλεια ενός αστεριού Michelin για την επιτυχία ενός εστιατορίου;

Η βαρύτητα των αστεριών συνδέεται με την ιστορία τους που ξεκινά από το 1900. Οι παραγωγοί των διάσημων ομώνυμων ελαστικών André και Édouard Michelin δημοσίευσαν τον πρώτο οδηγό που απευθυνόταν σε Γάλλους αυτοκινητιστές. Εκείνη την εποχή υπήρχαν λιγότερα από 3.000 αυτοκίνητα στη Γαλλία και ο οδηγός Michelin είχε ως στόχο να ενισχύσει τη ζήτηση για αυτοκίνητα και ως εκ τούτου για τα ελαστικά αυτοκινήτων. Τα αδέλφια Michelin τύπωσαν περί τα 35.000 αντίτυπα τα οποία διατέθηκαν δωρεάν και περιείχαν χρήσιμες πληροφορίες για τους αυτοκινητιστές, όπως χάρτες, οδηγίες για την επισκευή και αλλαγή ελαστικών, λίστες με μηχανικούς αυτοκινήτων, ξενοδοχεία και πρατήρια βενζίνης. Το 1904 μάλιστα δημοσίευσαν έναν παρόμοιο οδηγό στο Βέλγιο.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1926, ο οδηγός εισήγαγε το αστέρι σε σημεία με αξιόλογο φαγητό και το 1931 προστέθηκαν δυο και τρία αστέρια- το εξώφυλλο του οδηγού αρχικά ήταν μπλε και ακολούθως έγινε κόκκινο. Πέντε χρόνια αργότερα, το 1936 καθορίστηκαν τα κριτήρια για την απονομή τους:

ü Ένα αστέρι για το εστιατόριο που ξεχωρίζει στην κατηγορία του

ü Δύο αστέρια για την άριστη μαγειρική που άξιζε την επίσκεψη

ü Τρία αστέρια για την εξαιρετική κουζίνα που άξιζε το ταξίδι

Η διαδικασία αξιολόγησης

Οι κριτικοί της Michelin (κοινώς ονομάζονται «ελεγκτές») και επισκέπτονται τα εστιατόρια ανώνυμα ως πελάτες! Δεν αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους και τα έξοδα για τα γεύματα καταβάλλονται από την γαλλική εταιρεία και όχι από το εκάστοτε εστιατόριο που καλούνται να αναθεωρήσουν. Το 2009 το New Yorker έγραψε ότι η Michelin φτάνει μέχρι τα άκρα για να διατηρήσει την ανωνυμία των επιθεωρητών της. Είναι γεγονός ότι πολλά από τα κορυφαία στελέχη της εταιρείας δεν έχουν συναντήσει ποτέ έστω και έναν από τους κριτές! Μάλιστα, οι τελευταίοι καλούνται να μην αποκαλύπτουν την επαγγελματική τους ταυτότητα ακόμη και στους γονείς τους ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Michelin έχει απαγορεύσει στους κριτές να μιλούν σε δημοσιογράφους!

Στη συνέχεια, οι κριτικοί συντάσσουν τις εκθέσεις στις ετήσιες συναντήσεις σε κάποιο από τα γραφεία της Michelin ανά τον κόσμο, προσφέροντας αντίστοιχα στα εστιατόρια τρία, δύο, ένα ή κανένα αστέρι. Ο πρωτοπόρος της nouvelle cuisine στη δεκαετία του ’60, Paul Bocuse, είχε πει ότι ο οδηγός Michelin είναι ο μοναδικός που αξίζει. Στη Γαλλία, η κυκλοφορία του οδηγού προκαλεί φρενίτιδα

Τα αστέρια Michelin «φέγγουν» ΚΑΙ στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα ουκ ολίγα εστιατόρια έχουν βραβευτεί με αστέρια Michelin, αποδεικνύοντας την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν. Δεν είναι τυχαίο ότι κάποια από αυτά τα εστιατόρια βρίσκονται σε τόσο υψηλή θέση, που θεωρείται ότι προσφέρουν από τις πιο ενδιαφέρουσες γευστικές εμπειρίες ανά τον κόσμο.

Μεταξύ αυτών και ελληνικά εστιατόρια όχι μόνο βραβεύονται, αλλά διατηρούν τα αστέρια Michelin τους. Εστιατόρια στην Αθήνα όπως το «Funky Gourmet» (2 αστέρια) ή η «Σπονδή» (2 αστέρια), το εστιατόριο «Χύτρα» στου Ψυρρή, το Botrini’s του αναγνωρίσιμου σεφ Έκτορα Μποτρίνι, όπως και το κλασικό «Βαρούλκο» του Λευτέρη Λαζάρου είναι ανάμεσα στα καταστήματα εστίασης που κρατούν ψηλά την ελληνική σημαία στον διεθνή οδηγό, προωθώντας μέσα από τη δουλειά τους την ελληνική κουζίνα και τα ελληνικά προϊόντα, αλλά και πιστοποιώντας ότι η εστίαση δεν είναι μια δευτερεύουσα, αλλά μια πρωταγωνίστρια της ελληνικής επιχειρηματικότητας και εν γένει της ελληνικής οικονομίας.  

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους