Οι 5 σημαντικές αλλαγές στα εργασιακά από τον Ιούνιο

20 Μαΐου, 2019
Οι 5 σημαντικές αλλαγές στα εργασιακά από τον Ιούνιο
Σημαντικές αλλαγές έρχονται από τον ερχόμενο Ιούνιο για τους εργαζόμενους, μέσω υπουργικής απόφασης, αφού πλέον θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα

Οι 5 σημαντικές αλλαγές στα εργασιακά από τον Ιούνιο

Σημαντικές αλλαγές έρχονται από τον ερχόμενο Ιούνιο για τους εργαζόμενους, μέσω υπουργικής απόφασης, αφού πλέον θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα που έχουν καταχωρηθεί στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και αφορούν τη σύμβαση εργασίας, σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό Έφη Αχτσιόγλου. 

Αυτή είναι μόνο μία από τις πέντε βασικές διατάξεις που αφορούν την αγορά εργασίας και την επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και περιέχονται μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Οι άλλες τέσσερις ρυθμίσεις προβλέπουν:

1)   την αιτιολόγηση των απολύσεων

2)   την αναγγελία της άδειας του εργαζόμενου στην ΕΡΓΑΝΗ μία ώρα μετά την έναρξή της

3)   την έγγραφη συμφωνία εργαζομένου – εργοδότη για ελαστική απασχόληση

4)   ειδικές ρυθμίσεις για τους διανομείς. 

Καταχώρηση αδειών

Σύμφωνα με τον αναγκαστικό νόμο 539/1945 (Α’ 229), η ετήσια κανονική άδεια καταχωρείται σε ειδικό βιβλίο που τηρεί ο εργοδότης και μέχρι σήμερα μόνο εντός του μηνός Ιανουαρίου κάθε έτους υποχρεούται ο εργοδότης να γνωστοποιεί ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «ΕΡΓΑΝΗ» (ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ) τα στοιχεία των εργαζομένων που έλαβαν την ετήσια άδεια και το επίδομα αδείας κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση, το ανωτέρω σύστημα αντικαθίσταται από την εκ των προτέρων υποχρεωτική καταχώρηση της χορηγούμενης ετήσιας άδειας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ έως και μία ώρα μετά την έναρξη πραγματοποίησής της. Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Εργασίας επιδιώκει να καταστεί αποτελεσματικότερος ο έλεγχος της πραγματικής χορήγησης της άδειας εργασίας από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Συγκεκριμένα, το άρθρο 53 του σχεδίου νόμου προβλέπει τα εξής: 

α) Ο εργοδότης αναγγέλλει ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «ΕΡΓΑΝΗ» τη χορήγηση της άδειας έως και μία (1) ώρα μετά την έναρξη πραγματοποίησής της.

β) Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης της περ. α’ επιβάλλονται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα σε βάρος του εργοδότη κυρώσεις, σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 3996/2011 (Α’ 170).

γ) Με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζεται η διαδικασία καταχώρησης, τα στοιχεία που γνωστοποιούνται και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου».

Μετατροπή όρων εργασίας

Με το άρθρο του νομοσχεδίου ορίζεται ότι σε περίπτωση που ένας εργοδότης θέλει να μετατρέψει τη σύμβαση πλήρους εργασίας ενός εργαζόμενου σε σύμβαση μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής απασχόλησης, θα πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε η έγγραφη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και η συμφωνία αυτή να κατατεθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας. Διαφορετικά θα θεωρείται ότι ο εργαζόμενος είναι με πλήρη απασχόληση.

Αποδέσμευση μόνο με βάσιμη αιτιολόγηση

Με ρύθμιση που εισάγει το νομοσχέδιο ορίζεται ότι οι απολύσεις θα πρέπει να στηρίζονται σε βάσιμο λόγο. Ρυθμίσεις για εργαζόμενους με μηχανάκι: Υποχρεώνεται ο εργοδότης να δηλώνει γραπτά στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» το όχημα με τον αριθμό κυκλοφορίας που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι στον κλάδο. Προσαύξηση 15% επί του κατώτατου μισθού διανομέων: Όταν ο εργαζόμενος μεταφορέας – διανομέας χρησιμοποιεί μεταφορικό μέσο δικής του ιδιοκτησίας, νομής ή κατοχής, ο εργοδότης καταβάλλει πρόσθετη μηνιαία αποζημίωση κίνησης, χρήσης και συντήρησης του οχήματος ίση με το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) του νόμιμου κατώτατου μηνιαίου μισθού ή της προκύπτουσας αναλογίας σε περίπτωση μερικής απασχόλησης. 

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους