Μπάχαλο η αγορά για τον… μισό ΦΠΑ – Αντιδρούν οι ιδιοκτήτες καφέ

10 Μαΐου, 2019
Μπάχαλο η αγορά για τον… μισό ΦΠΑ – Αντιδρούν οι ιδιοκτήτες καφέ
Παρά το θετικό κλίμα που επέφεραν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, εν τούτοις επικρατεί αναταραχή στην αγορά και στις επιχειρήσεις εστίασης

Μπάχαλο η αγορά για τον… μισό ΦΠΑ – Αντιδρούν οι ιδιοκτήτες καφέ

Παρά το θετικό κλίμα που επέφεραν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, εν τούτοις επικρατεί αναταραχή στην αγορά και στις επιχειρήσεις εστίασης, αφού σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του υπουργείου Οικονομικών, η μείωση αυτή δεν θα ισχύει για όλα τα προϊόντα αλλά μόνο τα τρόφιμα, καθώς τα οινοπνευματώδη, τα αναψυκτικά, οι χυμοί, ο καφές και τα ροφήματα (κακάο, τσάι κ.λπ.) παραμένουν στο 24%.

Την ίδια ώρα, την αντίδρασή τους εκφράζουν επιχειρηματίες από τον κλάδο του καφέ, ο οποίος σύμφωνα με τους ίδιους έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια μεγάλη επιβάρυνση με την επιβολή του ΕΦΚ στην πρώτη ύλη του καφέ, που αύξησε σημαντικά τις τιμές.

Όπως μάλιστα λένε οι ίδιοι, αν οι πληροφορίες για εξαιρέσεις επαληθευτούν θα δημιουργηθούν επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων και τριβές στον κλάδο. Κρατούν μάλιστα επιφυλάξεις για τα μαγειρέματα στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση μέχρι να δουν γραμμένες στο χαρτί τις αλλαγές που θα γίνουν.

Όσον αφορά τις τιμές και το αν τελικά θα μειωθούν με αφορμή τη μείωση του ΦΠΑ, οι επιχειρηματίες τονίζουν ότι δύσκολα θα περάσουν οι μειώσεις στο σύνολό τους οι καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα οι επιχειρήσεις επιβαρύνθηκαν δυσανάλογα με αύξηση στη φορολογία, στην ενέργεια, ενώ προστέθηκε και η αύξηση του εργασιακού κόστους.

Ειδικά, πάντως, για τις επιχειρήσεις καφεστίασης, οι επαγγελματίες του κλάδου τονίζουν ότι το προϊόν έχει επιβαρυνθεί σημαντικά έπειτα και από την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, που οδήγησε σε αύξηση της τιμής του από 10%-30%, γεγονός που επηρέασε σημαντικά τις πωλήσεις με αποτέλεσμα οι καθαρές πωλήσεις τη χρονιά που πέρασε να υποχωρήσουν κατά 1,9%.

Η αντίδραση του ΠΑΣΚΕΔΙ ήταν άμεση, με επιστολή προς τον κ. Πρωθυπουργό.

Με πληροφορίες από cnn.gr

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους