Έρχεται νέο νομοσχέδιο για αιγιαλό – παραλία

1 Απριλίου, 2018
Έρχεται νέο νομοσχέδιο για αιγιαλό - παραλία
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η σύνταξη του νέου νομοσχεδίου για την προστασία και την αξιοποίηση των δημόσιων αγαθών της παραλίας. Πριν το καλοκαίρι θα δημοσιευθεί

Έρχεται νέο νομοσχέδιο για αιγιαλό – παραλία

Του Σπύρου Δημητρέλη

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η σύνταξη του νέου νομοσχεδίου για την προστασία και την αξιοποίηση των δημόσιων αγαθών της παραλίας και του αιγιαλού. Η διαβούλευση για το νομοσχέδιο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί αφού πριν από μερικές ημέρες ενημερώθηκε, επίσημα, για το περιεχόμενό του οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Στόχος του νομοσχεδίου, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, είναι η καλύτερη προστασία του αιγιαλού και της παραλίας, όχι όμως μέσω της κλασικής αλλά αποτυχημένης μεθόδου των τελευταίων 10ετιών της ουσιαστικά πλήρους απαγόρευσης αξιοποίησης, αλλά μέσω της χαλάρωσης του πλαισίου προκειμένου να μπορεί να ελεγχθεί πιο αποτελεσματικά. Στο ΥΠΟΙΚ θεωρούν απαραίτητο τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για την προστασία και αξιοποίηση του αιγιαλού προκειμένου να τερματιστούν παράνομες πρακτικές αλλά και ανοίξει ουσιαστικά ο δρόμος για την νόμιμη παραχώρησή του με όφελος για τις τοπικές κοινωνίες.

Πρόσφατα η αρμόδια υφυπουργός κ. Κατερίνα Παπανάτσιου δήλωσε ότι η πρακτική της πλήρους απαγόρευσης αξιοποίησης ουσιαστικά οδηγεί στην παρανομία και την αυθαιρεσία. Στο πλαίσιο αυτό το νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει:

-Τις διαδικασίες αδειοδότησης για την πραγματοποίηση κοινωνικών εκδηλώσεων στον αιγιαλό, όπως είναι για παράδειγμα η τέλεση γάμων. Για το συγκεκριμένο ζήτημα έχουν προκύψει πολλά προβλήματα μεταξύ πολιτών, δήμων και λιμενικού που είχαν σαν αποτέλεσμα γραφειοκρατικές διαδικασίες χωρίς ουσιαστικού αποτέλεσμα για την εξυπηρέτηση των πολιτών και την προστασία του αιγιαλού.

-Την αφαίρεση αρμοδιοτήτων του λιμενικού σώματος επί του αιγιαλού με πέρασμά τους στην διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

-Τον καθορισμό των λεγόμενων αντισταθμιστικών μέτρων για τις περιπτώσεις που επιτρέπονται έργα στον αιγιαλό. Πρόκειται για πρακτική που ακολουθείται με επιτυχία πολλά χρόνια σε χώρες της Μεσογείου εξασφαλίζοντας πρόσθετα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες από την παραχώρηση χρήσης και επενδύσεων στον αιγιαλό, παράλληλα με την τουριστική ανάπτυξη.

-Την παράταση προθεσμιών για τον καθορισμό αιγιαλού σε ορθοφωτοχάρτες.

-Την απλοποίηση των διαδικασιών εκτέλεσης και επισκευής έργων για αναπτυξιακούς σκοπούς με την εξασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά το Πάσχα (πιθανόν και νωρίτερα) και να ψηφιστεί πριν το καλοκαίρι.

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletterΕνισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους