Νέα ΑΕΠΙ με κρατική επιχορήγηση. Ετοιμαστείτε για εφόδους

30 Μαρτίου, 2018
Νέα ΑΕΠΙ με κρατική επιχορήγηση. Ετοιμαστείτε για εφόδους
Μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα. Μην περιμένετε τις πρώτες σταγόνες. Μπείτε κάτω από την ομπρέλα του ΠΑΣΚΕΔΙ

Νέα ΑΕΠΙ με κρατική επιχορήγηση

 Την τροπολογία μπορείτε να δείτε εδώ

Με κρατική επιχορήγηση μέσω του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας σχεδιάζεται να λειτουργήσει η νέα «ΑΕΠΙ» που θα διαχειρίζεται για δύο χρόνια την είσπραξη και την απόδοση δικαιωμάτων των δημιουργών, σύμφωνα με την τροπολογία του ΥΠΠΟ που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης “Ι) Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Πρόληψη και τη Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας, ΙΙ) Ενσωμάτωση της 2005/214/ΔΕΥ απόφασης – πλαίσιο, όπως τροποποιήθηκε με την απόφαση – πλαίσιο 2009/299/ΔΕΥ, σχετικά με την εφαρμογή της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης επί χρηματικών ποινών και ΙΙΙ) Άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”, του οποίου η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει στις 29/3/2018.

Να θυμίσουμε ότι οι αρμοδιότητες και η λειτουργία του ΟΠΙ είχε καθοριστεί με σχετικό νόμο.

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία δύναται με κοινή απόφαση των υπουργών Πολιτισμού και Οικονομικών «να αποφασιστεί έκτακτη επιχορήγηση του ΟΠΙ για τα έκτακτα και προσωρινά καθήκοντα» της νέας υπηρεσίας.

Η «Ειδική Υπηρεσία έκτακτης διαχείρισης δικαιωμάτων», όπως λέγεται, θα είναι ενταγμένη στον ΟΠΙ για χρονικό διάστημα «που δεν μπορεί να υπερβεί τα δύο έτη» με διορισμό «προσωρινού διαχειριστή», ο οποίος μπορεί και να είναι υπάλληλος του δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η τροπολογία προβλέπει τη στελέχωση της υπηρεσίας έπειτα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΙ, το οποίο αυξάνει τα μέλη του από 5 σε 7, και μετά από εισήγηση του προσωρινού διαχειριστή «κατά παρέκκλιση του κανονισμού προμηθειών του ΟΠΙ».

Οι συμβάσεις των δημιουργών με την ΑΕΠΙ θα λυθούν αυτόματα σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση και οι δημιουργοί μπορούν μέσα σε 60 μέρες να επιλέξουν εάν θέλουν ή όχι να εκπροσωπηθούν από το νέο φορέα.

Στη νέα υπηρεσία θα μεταφερθούν επίσης τα χρηματικά ποσά που τηρούνται στους ξεχωριστούς λογαριασμούς της ΑΕΠΙ, όπως και όλοι οι τίτλοι που αφορούν δικαιώματα των δικαιούχων, ενώ ανοίγει η πρόσβαση στα φυσικά και ψηφιακά αρχεία της εταιρείας που αναφέρονται στους δικαιούχους.

Προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι η ανάκληση της άδειας της ΑΕΠΙ την οποία το νυν ΔΣ του ΟΠΙ, αρμόδιο για την σχετική εισήγηση, είχε καταψηφίσει με πρόσφατη απόφαση του και όπως φαίνεται η αντικατάσταση του είναι πολύ πιθανή.

ΠΗΓΗ

Ρίξτε μια ακόμη ματιά στο χθεσινό μας άρθρο

Εάν λοιπόν δεν έχετε άδεια Δημόσιας Εκτέλεσης από κάποιον πάροχο, όπως π.χ. ΠΑΣΚΕΔΙ StereoCloud, τότε υποχρεωτική είναι η πληρωμή σε όλους τους παρακάτω Οργανισμούς:

  • ΑΕΠΙ, ή της νέας ΑΕΠΙ που ετοιμάζεται από το Κράτος (Πνευματικά Δικαιώματα)
  • ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ (Πνευματικά Δικαιώματα) 
  • GEA (Συγγενικά Δικαιώματα)
  • PRS Ένας νέος Οργανισμός που θα τον γνωρίσετε πάρα πολύ σύντομα (Συγγενικά Δικαιώματα καλλιτεχνών εξωτερικού)
  • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Α.Ε. (Δικαιώματα τηλεοπτικών καναλιών)

Οι Ξενοδοχειακές μονάδες, εκτός όλων των ανωτέρων Οργανισμών, οφείλουν να πληρώσουν και σε:

Όταν η αναπαραγωγή γίνεται δημόσια, είτε μέσω Youtube, Spotify, Dailymotion, Facebook, είτε με απλή τηλεόραση και ραδιόφωνο, ακόμη και μέσω πληρωμένων επαγγελματικών συνδρομών OTE και NOVA (δεν καλύπτουν τα δικαιώματα δημόσιας μετάδοσης), ή της ΕΤ1υπάρχει υποχρέωση καταβολής αμοιβών σε όλους τους προαναφερόμενους οργανισμούς, για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα.

Ο πιο σημαντικός λόγος που οι επαγγελματίες, ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, δεν πληρώνουν είναι ότι τα συγκεντρωτικά ποσά είναι τεράστια.Στην Ελλάδα, οι ελάχιστες χρεώσεις των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη και συνδυαστικά φτάνουν σε τερατώδη ύψη, που πολύ δύσκολα μπορεί να πληρώσει μια επιχείρηση, ειδικά σε καθεστώς βαριάς φορολογίας.

Η επόμενη απάντηση των επαγγελματιών είναι ότι δεν γίνεται έλεγχος στα καταστήματα, κατά συνέπεια δεν χρειάζεται να πληρώσουν, αν και χρησιμοποιούν όμως δημόσια μουσική. Διάφορες φήμες περί μεταφοράς της ΑΕΠΙ στην Κύπρο (δεν ολοκληρώθηκε ποτέ) περί ακύρωσης των ελέγχων, περί διαγραφής της, συμβάλουν στον ωχαδερφισμό, μέχρι να έρθει το μικτό κλιμάκιο στην πόρτα του μαγαζιού βέβαια, διότι η μεν ΑΕΠΙ μπορεί να διαγράφηκε, μα όχι και η Νομοθεσία. Οι έλεγχοι για την ύπαρξη Άδειας Δημόσιας εκτέλεσης στα καταστήματα γίνεται από την Αστυνομία, όπως και η αυτόφωρη διαδικασία, που φυσικά ισχύει. Κι αυτός που κλέβει ρεύμα, όταν το καταναλώνει του αρέσει, μα όταν τον πιάσουν, τσουρουφλίζεται. 

Να γνωρίζετε όλοι σας, πως οι Οργανισμοί, λαμβάνουν αναλυτικές πληροφορίες, για όλες τις επιχειρήσεις της Χώρας από τα κατά τόπους Εμπορικά και Επαγγελματικά Επιμελητήρια, γι΄αυτό και υπογράφουν συνεχώς Μνημόνια συνεργασίας με Επιμελητήρια και Ομοσπονδίες.

Οι Ξενοδόχοι, επειδή δεν μπορούν να μετακομίσουν κι ούτε είναι εύκολο να αλλάξουν όνομα, είναι και οι πλέον καλοπληρωτές για τους Οργανισμούς.

Η πρακτική των οργανισμών για τους υπόλοιπους είναι λίγο πιο απλή. Αφήνουν να περάσουν σχεδόν πέντε (5) χρόνια. Σε αυτά τα 5 χρόνια ο επαγγελματίας έχει την εντύπωση ότι είναι «καλοί άνθρωποι», τον «ξέχασαν», «μόνο η ΑΕΠΙ γράφει, οι άλλοι όχι», «ξέρεις ποιος είμαι εγώ» κλπ…

Μόλις η επιχείρηση συμπληρώσει 5 έτη χρέους, λαμβάνει τα ασφαλιστικά μέτρα ή την τακτική αγωγή, με την οποία ο κάθε οργανισμός ζητάει την είσπραξη αμοιβών για τα τελευταία 5 έτη και όχι με το μειωμένο τιμολόγιο που έχει υπογράψει στα «μνημόνια συνεργασίας», αλλά με το πλήρες. Τα ασφαλιστικά κυμαίνονται από 5.000 έως 10.000 ευρώ, ενώ οι τακτικές αγωγές μαζί με την ηθική ικανοποίηση από 10.000 έως 50.000 για κάθε οργανισμό. Πολλές φορές οι οργανισμοί καταθέτουν από κοινού αγωγές, όπως συμβαίνει συχνά με τον GEA και το Διόνυσο.

Μόλις μια επιχείρηση χάσει τα ασφαλιστικά ή την αγωγή, με το δεδικασμένο της χρήσης δημόσιας μουσικής την τελευταία πενταετία, σπεύδουν όλες οι υπόλοιπεςκαι καταθέτουν ασφαλιστικά μέτρα και τακτικές αγωγές εναντίον της. Σε πολλά δικαστήρια της χώρας τα μισά ή και ολόκληρα πινάκια είναι γεμάτα από τέτοιες μηνύσεις, ασφαλιστικά μέτρα και αγωγές. Παρακολουθώντας μια ημέρα ενός τυπικού δικαστηρίου στην Αθήνα, με 25 έως 50 μηνύσεις για τη μουσική σε μια ημέρα, ο καταστηματάρχης δεν προλαβαίνει καλά καλά να πει καν το όνομά του και φεύγει με ποινές, μήνες φυλάκισης στην περίπτωση μηνύσεων και διαταγές πληρωμής εναντίον του στα αστικά δικαστήρια.

Στην περίπτωση των ξενοδοχείων, συχνά πριν εκδικαστεί η υπόθεση για τη δημόσια αναπαραγωγή στα δωμάτια (τα δωμάτια των ξενοδοχείων έχουν αναγνωριστεί ως δημόσιοι χώροι με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου) οι ιδιοκτήτες συμφωνούν σε προτάσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού. Μόνο που στη συνέχεια δέχονται ασφαλιστικά μέτρα και τακτική αγωγή για τους υπόλοιπους κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου, με την τιμή να ορίζεται ανά τετραγωνικό μέτρο και μάλιστα χωρίς να προβλέπεται μειωμένο τιμολόγιο στο «μνημόνιο συνεργασίας» της Ένωσης Ξενοδόχων με τους οργανισμούς. Το μειωμένο τιμολόγιο αφορά μόνο τα δωμάτια

Το σίγουρο είναι ότι οι οργανισμοί είσπραξης δικαιωμάτων δεν ξεχνούν και δεν έχουν φιλίες με κανέναν. Εφαρμόζουν το νόμο, ο οποίος τους βολεύει. Μέχρι πρότινος κάποιοι βέβαια δεν πλήρωναν τους καλλιτέχνες, αλλά αυτό δεν ήταν ουσιαστική δικαιολογία για τους επαγγελματίες που όφειλαν να πληρώσουν. Περισσότερο ήταν ένας τρόπος για να δικαιολογήσει ο επαγγελματίας τη μη πληρωμή στη συνείδησή του…

• Λύση φυσικά και υπάρχει. Είναι το ΠΑΣΚΕΔΙ StereoCloud και η ΑΔΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ, που παρέχει, δηλώνοντας νόμιμα, ότι η μουσική που αναπαράγεται δεν εκπροσωπείται από κανέναν από τους πιο πάνω αναφερόμενους εισπρακτικούς οργανισμούς. Έτσι με μια υποτυπώδη ετήσια συνδρομή στον ΠΑΣΚΕΔΙ, γλιτώνετε τα αυτόφωρα, χιλιάδες ευρώ, δικαστικές περιπέτειες και καλύπτετε ολόκληρο το ημερολογιακό έτος, χωρίς τετραγωνικά μέτρα και λοιπούς άλλους εκβιασμούς, έχοντας την μοναδική δυνατότητα σε όλη την Χώρα, να προσφέρετε στους πελάτες σας, πάνω από 25.000 τραγούδια Παγκοσμίου και Ελληνικού ρεπερτορίου, από την ειδική κονσόλα Dj’s. Χρησιμοποιώντας την κονσόλα μας, θα έχετε την πλήρη καταγραφή ημέρας και ώρας εισόδου, δίδοντάς σας την δυνατότητα εκτύπωσης επίσημου εγγράφου για κάθε Δικαστική χρήση. Παίζοντας την δική μας μουσική στις επιχειρήσεις σας, δεν μπορεί κανένας από τους ως άνω Οργανισμούς να στραφεί δικαστικά εναντίον σας κι αν συμβεί, το νομικό μας τμήμα αναλαμβάνει ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ την εκπροσώπησή σας. Φυσικά εκτός της μουσικής στην διάθεσή σας θα είναι και όλα τα άλλα προνόμια του ΠΑΣΚΕΔΙ εδώ.

Μην παρασύρεστε λοιπόν από την ηρεμία που υπάρχει, γιατί η ….φουρτούνα έρχεται. Θωρακίστε τις επιχειρήσεις σας με την ανέξοδη λύση που σας προσφέρει το ΠΑΣΚΕΔΙ StereoCloud

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletterΕνισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους