Αντίστροφη μέτρηση για νέα μέτρα: Επανέρχεται η υποχρεωτική μάσκα έξω για όλους – Εστίαση εντός μόνο για εμβολιασμένους

23 Αυγούστου, 2021
2019–nCoV; cafe; city; coronavirus; COVID-19; daily life; lockdown; pandemic; restaurant; urban; virus; waiter; waitress; Κορωναϊός; απαγόρευση κυκλοφορίας; εστίαση; εστιατόριο; ιός; καθημερινότητα; καραντίνα; κατάστημα εστίασης; καφετέρια; κοροναϊός; κορονοϊός; κορωνοϊός; πανδημία; σερβιτόρα; σερβιτόρος; τραπέζι;

Ήταν 23 Ιουνίου όταν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωνε την κατάργηση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους

Έκτοτε, και ενώ η μετάλλαξη Δέλτα γινόταν όλο και πιο απειλητική, η επαναφορά χρήσης μάσκας (σημειώνεται πως εξαρχής υπήρχε σύσταση για χρήση της όπου παρατηρούνταν συνωστισμός) ήταν σταθερά στο τραπέζι ως μέτρο για τον περιορισμό της διασποράς.

Η υποχρεωτικότητα της μάσκας ξανά στους εξωτερικούς χώρους για όλους, και τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους, αναμένεται να συμπεριληφθεί μεταξύ άλλων στα μέτρα που θα εξαγγελθούν από την κυβέρνηση αύριο και θα έχουν διττό στόχο: τη μείωση της μετάδοσης μετά της επιστροφή των εκδρομέων του καλοκαιριού και το άνοιγμα των σχολείων, αλλά και το να πειστούν όσοι δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο να κλείσουν ραντεβού.

Ποια είναι τα μέτρα που θα ισχύσουν από Σεπτέμβριο

Μόνο εμβολιασμένοι ή όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης θα μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους εστιατορίων, καφέ και μπαρ, όπως επίσης και στους χώρους διασκέδασης, όπως κινηματογράφοι και θέατρα, που θα είναι αμιγείς και όχι μεικτοί. Οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπαίνουν στους κλειστούς χώρους, επιδεικνύοντας το σχετικό ψηφιακό πιστοποιητικό και την ταυτότητά τους.

Δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από Covid-19 θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές ανά εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid). Το κόστος θα βαραίνει τους ίδιους.

Οι μαθητές από την άλλη πλευρά θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα self test, το οποίο παρέχεται δωρεάν (μαθητές 12 ετών και άνω μπορούν επίσης να εμβολιαστούν και να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθώς έχει ανοίξει η σχετική πλατφόρμα).

Θα υπάρχει σύσταση για χρήση διπλής μάσκας για τους ανεμβολίαστους στα καταστήματα λιανικής.

Την ίδια ώρα, δεν τίθεται θέμα για νέο lockdown, πλην των τοπικών παρεμβάσεων με περιορισμούς στη διασκέδαση και στο ωράριο κυκλοφορίας. Όπως έχουν αναφέρει πολλάκις κυβερνητικά στελέχη, η οικονομία δεν πρόκειται να κλείσει, δεδομένου πως υπάρχει η δυνατότητα του εμβολιασμού.

Δύσκολο φθινόπωρο

Τα νέα μέτρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα έχουν άμεση ισχύ. Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει πως το φθινόπωρο θα είναι δύσκολο και δεν αναμένεται να υπάρξει τείχος ανοσίας πριν τα τέλη του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους είναι καθοριστικής σημασίας να ανέβουν τα ποσοστά του εμβολιασμού στον ενήλικο πληθυσμού, που επί του παρόντος βρίσκονται λίγο πιο πάνω από το 60%.

Παράλληλα, προκαλεί έντονη ανησυχία, τόσο ο αριθμός των διασωληνωμένων που έχουν ξεπεράσει τους 300, όπως και η έκρηξη των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Σφοδρά πυρά εναντίον των ανεμβολίαστων πολιτών εξαπέλυσε εντωμεταξύ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας χθες στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ. “Μπορούμε να χάνουμε θέσεις εργασίας επειδή κάποιοι δεν εμβολιάζονται; Γι’ αυτό τα μέτρα κύρια θα αφορούν τους ανεμβολίαστους και την προστασία μας από εκείνους που δεν κάνουν το εμβόλιο… Η κόρη μου είναι 17 χρονών και έχει κάνει το εμβόλιο”, είπε ο κύριος Πέτσας.


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους