Ξένοι επενδύουν εκατομμύρια στα ακίνητα της Ελλάδας – Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πελοπόννησος και Κυκλάδες σαρώνουν

29 Ιουνίου, 2019
Ξένοι επενδύουν εκατομμύρια στα ακίνητα της Ελλάδας – Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πελοπόννησος και Κυκλάδες σαρώνουν
Στην κορυφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η χώρας μας για ανεύρεση ακινήτου σε αγοραπωλησίες από ξένους επενδυτές. Εξάλλου, οι επενδύσεις από αλλοδαπούς

Ξένοι επενδύουν εκατομμύρια στα ακίνητα της Ελλάδας – Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πελοπόννησος και Κυκλάδες σαρώνουν

Στην κορυφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η χώρας μας για ανεύρεση ακινήτου σε αγοραπωλησίες από ξένους επενδυτές. Εξάλλου, οι επενδύσεις από αλλοδαπούς αποτελούν την κινητήρια δύναμη της εγχώριας αγοράς κατοικίας, όπου οι τιμές αυξήθηκαν, κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, σε ποσοστό 4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

«Μάχη» για τα ακίνητα της Αττικής

Στην Αττική μεγάλος αριθμός εθνικοτήτων απαρτίζουν το «μωσαϊκό» των ξένων επενδυτών, με τους Κινέζους να αντιπροσωπεύουν τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά τον αριθμό αδειών διαμονής -ανέρχονται σε 2.76ο- που έχουν λάβει μέσω του προγράμματος για τη χορήγηση αδειών διαμονής για επενδύσεις αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ. Με στόχο τη διαμονή, οι περιοχές που επιλέγουν βρίσκονται στην Αθηναϊκή Ριβιέρα (Παλαιό Φάληρο, Ν. Σμύρνη, Γλυφάδα, Βούλα και Άλιμο), αλλά και κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών.

Ταυτόχρονα, τα κινεζικά κεφάλαια τοποθετούνται, για επενδυτικούς σκοπούς, σε ιδιοκτησίες που πωλούνται μέχρι 70ο ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και χρήζουν ανακαίνισης με στόχο τόσο τη βραχυχρόνια μίσθωση όσο και τη μεταπώληση σε ομοεθνείς τους. Ισχυρό «παρών» δίνουν και οι Ισραηλινοί, που επιλέγουν, ως επί το πλείστον, ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας και στις συνοικίες αυτού (Παγκράτι, Κυψέλη, Ν. Κόσμο κ.λπ.), επιδιώκοντας να εξασφαλίσουν υπεραξίες, μέσω της ανακαίνισης και της βραχυπρόθεσμης μίσθωσής τους. Δεν απουσιάζουν οι περιπτώσεις της απόκτησης κτιρίων με στόχο τη μετασκευή τους σε boutique hotels ή ακόμη και φοιτητικές κατοικίες

Τα ισραηλινά κεφάλαια επιλέγουν και τον Πειραιά, ο οποίος προσελκύει ισχυρή ζήτηση λόγω και της ανάπτυξης που γνωρίζει το λιμάνι του Πειραιά.

Από τη λίστα των ξένων επενδυτών δεν λείπουν οι Τούρκοι επιχειρηματίες, οι οποίοι διαχρονικά επιλέγουν τα νότια προάστια, επιθυμώντας να βρίσκονται κοντά στη θάλασσα. Το τελευταίο διάστημα, ψηλά στις προτιμήσεις των επενδυτών από την Κίνα βρίσκονται περιοχές του κέντρου, όπως το Κολωνάκι και η Πλάκα, που προσφέρουν επενδυτικές ευκαιρίες μέσω της βραχυπρόθεσμης ενοικίασης των διαμερισμάτων που αποκτούν, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς ακινήτων. Τα ποσά που διαθέτουν ξεπερνούν, σε πολλές περιπτώσεις, τις 350.000 ευρώ, ενώ στο στόχαστρο των εν λόγω επενδυτών βρίσκονται και πολυκατοικίες.

Τον κατάλογο των ξένων επενδυτών στην Αττική συμπληρώνουν οι Άραβες, οι Σύροι και οι Λιβανέζοι, με τους τελευταίους να αποτελούν «σταθερή αξία» της εγχώριας αγοράς ακινήτων, ακόμη και πριν θεσπιστεί το καθεστώς της Χρυσής Βίζας. Οι Άραβες αναζητούν, κατά βάση, μεγάλης επιφάνειας ακίνητα κοντά στη θάλασσα και συνεπώς σε προάστια, όπως η Γλυφάδα, η Βούλα, η Βουλιαγμένη και το Καβούρι, με τα κεφάλαια που τοποθετούν να ξεπερνούν, σε πολλές περιπτώσεις το ένα εκατ. ευρώ. Οι Σύροι και οι Λιβανέζοι εμφανίζουν κινητικότητα και σε τοποθετήσεις στον Πειραιά.

Οι επενδύσεις από αλλοδαπούς αποτελούν την κινητήρια δύναμη της ελληνικής αγοράς κατοικίας, όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 σε ποσοστό 4%·

Ακολουθεί δυναμικά η Θεσσαλονίκη

Οι Ισραηλινοί, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της E-Real Estates, έχουν δεσμούς πολλών αιώνων με ιη συμπρωτεύουσα, όπου η σχεδιαζόμενη κατασκευή του μουσείου Ολοκαυτώματος έχει ενισχύσει περαιτέρω το ενδιαφέρον για απόκτηση κατοικίας

Κατά την τελευταία διετία, η κινητικότητα έχει ενισχυθεί, με τους Ισραηλινούς που δραστηριοποιούνται είτε αυτόνομα είτε μέσω κοινοπραξιών εταιρειών να είναι δεινοί διαπραγματευτές, επιδιώκοντας τη μεγιστοποίηση της απόδοσης των επενδύσεών τους, όπως αναφέρει ο κ. Μπάκας

Το ενδιαφέρον τους εστιάζεται στην απόκτηση χαμηλής αξίας κατοικιών ή πολυκατοικιών με στόχο την ανακαίνισή τους και εν συνεχεία ιη μίσθωσή τους. Σημαντική κινητικότητα καταγράφεται στην πλατεία Δημοκρατίας και στις συνοικίες πέριξ των οδών Βαλαωρίτου, Συγγρού, Πτολεμαίων, Αντιγονιδών κ.τ.λ.

Μεγάλης παλαιότητας βιοτεχνικά κτίρια που μπορούν να αποκτήσουν χρήση κατοικίας ανήκουν στην παραδοσιακή κατηγορία ιδιοκτησιών που αγοράζουν οι επενδυτές από το Ισραήλ. Ως προς το ύψος των προς επένδυση κεφαλαίων, ευλόγως ποικίλλει σε συνάρτηση με ίο είδος και την τοποθεσία του ακινήτου, θέτοντας το χαμηλότερο σημείο του πήχη στα 700 ευρώ ανά τ.μ. Παρουσία στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης διαθέτουν και οι Τούρκοι, ενώ οι επενδύσεις από τη γείτονα ενισχύθηκαν σημαντικά τόσο κατά το πραξικόπημα του 2016 όσο και το καλοκαίρι του 2018, οπότε η τουρκική λίρα είχε κατρακυλήσει.

Κεφάλαια, σύμφωνα με την έρευνα της E-Real Estate, τοποθετούν στο real estate της συμπρωτεύουσας και επενδυτές από βαλκανικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Βόρεια Μακεδονία, αναζητώντας φθηνά διαμερίσματα με αξία της τάξης των 25.000 3θ.οοο ευρώ, σε περιοχές όπως το Φάληρο και η περιοχή του «Ιπποκρατείου».

Τα έσοδα που θα μπορούσαν να αποκομίσουν από τη μίσθωση ίων συγκεκριμένων ακινήτων αποτελούν ένα ουκ ευκαταφρόνητο ποσό, ιδίως εάν ληφθούν υπόψη τα μεγέθη της τοπικής οικονομίας. Παραθαλάσσια σπίτια στην περιοχή της Περαίας και την Αγία Τριάδα και διαμερίσματα από 50 έως 6ο τ.μ. με αξία έως 50.000 ευρώ βρίσκονται στο στόχαστρο ίων επενδυτών από ία Βαλκάνια. Από την πλευρά τους, οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι ανεβάζουν τον «πήχη», επιλέγοντας ακίνητα αξίας έως 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Θέμη Μπάκα το «παρών», έστω και σε μικρότερο βαθμό, δίνουν και Γάλλοι επενδυτές, που υπολογίζεται ότι έχουν αποκτήσει έως 12 ακίνητα στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι η μετατροπή τους σε μικρά αστικά ξενοδοχεία, αλλά και σε τουριστικά καταλύματα που θα φέρουν το σήμα του EOT.

Στην τουριστική Χαλκιδική, αξιοσημείωτη δραστηριότητα εμφανίζουν οι Ρώσοι που τοποθετούνται στην Κασσάνδρα, λόγω της ύπαρξης, εκεί, μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων. Παρατηρείται να προχωρούν, συχνά, στην ανακαίνιση του ακινήτου που αποκτούν, ενώ δραστηριοποιούνται και επιχειρηματικά στον χώρο του τουρισμού, με κοινό παρονομαστή του συνόλου ίων εγχειρημάτων τους να αποτελεί η εξασφάλιση άδειας διαμονής.

Μεγάλα οικόπεδα στην Πελοπόννησο 

Σύμφωνα με την E-Real Estate, ομογενείς από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία τοποθετούνται στην τοπική αγορά ακινήτων, με το ενδιαφέρον να εντοπίζεται στο Λουτράκι, το Κιάτο και το Βραχάτι. Στη Λακωνία σύνηθες φαινόμενο αποτελούν οι επενδύσεις σε εκτάσεις γης, ενώ Γερμανοί και Ιταλοί τοποθετούνται σε Μάνη και Ελαφόνησο.

Στη Μονεμβασιά μία κατοικία δύο υπνοδωματίων 100 τ.μ. εντός του κάστρου κοστίζει 2·500 – 3-000 ευρώ / τ.μ., με τη ζήτηση να επικεντρώνεται σε ορεινά αγροτεμάχια εκτός κάστρου σε τιμές από 1.000 – 2.000 ευρώ / στρέμμα ή και εγκαταλειμμένα παλαιό ακίνητα που χρήζουν ανακαίνισης.

Στη Μεσσηνία, λόγω του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Costa Navarino, η αγορά ακινήτων προσελκύει ομογενείς από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, ενώ η ζήτηση προέρχεται και από τη Σουηδία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία.

Το τίμημα για ένα οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων κοντά στη θάλασσα κυμαίνεται από 250.000 έως 300.000 ευρώ, ενώ στην Καλαμάτα η τιμή πώλησης ενός διαμερίσματος με θέα στην παραλία ενδέχεται να αγγίζει τα 200.000 ευρώ.

Κυκλάδες: Στην κορυφή Μύκονος και Σαντορίνης

Πρωταγωνιστή της ζήτησης αποτελεί η Μύκονος, όπου επενδύουν εκτός από ομογενείς από ΗΠΑ και Αυστραλία ή αγοραστές από Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Μέση Ανατολή και εύποροι Τούρκοι. Βίλες από 800.000 έως 1,5 εκατ. ευρώ, αλλά και ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό προσελκύουν σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, με τη ζητούμενη τιμή για πολυτελή βίλα στη Μύκονο να κυμαίνεται από 5.500 έως 7.500 ευρώ ανά τ.μ. Ωστόσο, η τιμή μίας νεόδμητης μεζονέτας ενδέχεται να αγγίζει τα 10.000 ευρώ ανά τ.μ.

Κορυφαία θέση καταλαμβάνει και η αγορά ακινήτων στη Σαντορίνη, που αποτελεί πρώτη επιλογή των Κινέζων επενδυτών. Ενδεικτικά, η ζητούμενη τιμή για ένα οικόπεδο 15 στρεμμάτων άρτιο και οικοδομήσιμο κυμαίνεται από 5θθ.οοο ευρώ έως ι εκατ. ευρώ.

Σημαντική θέση ως προς τις επενδύσεις από την αλλοδαπή καταλαμβάνει και η Νάξος, που προσελκύει ομογενείς από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Νότιο Αφρική. Οι Γερμανοί, οι Αμερικανοί και οι Καναδοί περιλαμβάνονται στους αγοραστές, με τη ζητούμενη τιμή για εντός σχεδίου κατοικίες στη Χώρα να κυμαίνεται από 2·500 έως 3.000 ευρώ/τ.μ.

Οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων, εκτός σχεδίου, με θέα εκτιμάται ότι έχει τιμή από 1000.000 έως 150.000 ευρώ, ενώ στη βόρεια πλευρά οι τιμές είναι χαμηλότερες, καθώς η τιμή για 4 στρέμματα κυμαίνεται από 50.000 έως 80.00 ευρώ.

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους