Με επιστολή  τους χθες προς την υπουργό Λίνα Μενδώνη, αρκετοί από δημιουργοί της Αυτοδιαχείρισης, ζητούν πρόσβαση στα αποτελέσματα του διαχειριστικού ελέγχου της EY (Ernst & Young) στην ΕΥΕΔ, την υπηρεσία έκτακτης διαχείρισης τπνευματικών δικαιωμάτων που είχε συσταθεί από το κράτος προκειμένου η πλειοψηφία των Ελλήνων δημιουργών που ήταν στην ΑΕΠΙ να μην παραμείνουν άστεγοι έως ότου δημιουργήσουν τον δικό τους Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης την ΕΔΕΜ. Σήμερα η ΕΥΕΔ δεν υπάρχει, οι δημιουργοί στεγάζονται ήδη στον νέο τους Οργανισμό.

Οι δημιουργοί των σωματείων ΑΣΜΑ και ΜΕΤΡΟΝ που πρόσκεινται στην ΕΔΕΜ απάντησαν πως όχι απλά δέχονται να βγει το πόρισμα της ΕΥΕΔ στο φως, αλλά ελπίζουν ότι «…οι συνάδελφοι, με την ίδια αποφασιστικότητα, θα προσυπογράψουν μαζί μας και το αντίστοιχο κείμενο με το οποίο ζητάμε όλοι οι Έλληνες δημιουργοί και δικαιούχοι την πρόσβαση στα αποτελέσματα του αντίστοιχου διαχειριστικού ελέγχου της Ε.Υ. στην Αυτοδιαχείριση. Αυτή η κίνηση, εκτός της απόλυτα χρήσιμης και απαραίτητης διαφάνειας στα οικονομικά των δύο ΟΣΔ, μπορεί να αποτελέσει και τον καταλύτη της ένωσης των Οργανισμών μας, της ΕΔΕΜ και της Αυτοδιαχείρισης».

Δημοσιεύονται και τα δύο κείμενα.

Η Επιστολή δημιουργών της Αυτοδιαχείρισης

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΥΡΙΑ ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ
Αδήριτη η ανάγκη για διαφάνεια  – Έχουμε δικαίωμα να γνωρίζουμε πώς διαχειρίστηκε τα δικαιώματά μας το Ελληνικό Κράτος

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Εδώ και αρκετό καιρό έχει ολοκληρωθεί ο διαχειριστικός έλεγχος από την εταιρεία ορκωτών ελεγκτών Ernst & Young στην Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης (ΕΥΕΔ) -υπηρεσία του ΟΠΙ-, τον οποίο είχε διατάξει το Υπουργείο σας. Παρά τα διαρκή αιτήματά μας προς τους αρμόδιους φορείς, μέχρι σήμερα δεν έχουν έρθει στο φως τα ευρήματα του ελέγχου που αφορούν στη διαχείριση των δικαιωμάτων μας. Αυτό δημιουργεί ένα κακό προηγούμενο, δεδομένου ότι τα ευρήματα του ελέγχου της ΑΕΠΙ δημοσιοποιήθηκαν, αν και επρόκειτο για ιδιωτικό φορέα, ενώ τα ευρήματα της κρατικής ΕΥΕΔ/ΟΠΙ παραμένουν στο σκοτάδι, τη στιγμή μάλιστα που καμία από τις προμήθειες, τις προσλήψεις ή τις αναθέσεις, όταν έγιναν κατά τη σύσταση της ΕΥΕΔ, δεν είδε το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τον νόμο περί Διαύγειας.

Η κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα βιοποριστικά μας μέσα, δεν αφήνει πια κανένα περιθώριο για επανάληψη άσκοπων και εγκληματικών πειραματισμών στις πλάτες μας. Μην αφήσετε να διαιωνίζονται οι διχαστικές ρητορικές και οι σκοτεινές πρακτικές του παρελθόντος. Απαιτούμε ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ. Θέλουμε να ξέρουμε ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ. Θέλουμε να γνωρίζουμε πώς έγινε η διαχείριση των δικαιωμάτων μας για να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη, με τους ίδιους ανθρώπους, για άλλη μια φορά. Απαιτούμε ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΡΑ στα αποτελέσματα του διαχειριστικού ελέγχου της EY στην ΕΥΕΔ. Δώστε την ευκαιρία στο πνευματικό δικαίωμα να ανακάμψει για πρώτη φορά πάνω σε ΓΕΡΑ ΘΕΜΕΛΙΑ. Για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε από δω και πέρα, με συλλογική συναίνεση, με διαφάνεια και συνέπεια λόγων και πράξεων στον ταλαίπωρο κλάδο μας.

Η απάντηση δημιουργών της ΕΔΕΜ

ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ Η «ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ»;-ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΟ ΦΩΣ

Με ικανοποίηση είδαμε τις υπογραφές κάποιων συναδέλφων μας κάτω από ένα κείμενο της Αυτοδιαχείρισης, με το οποίο “απαιτούν πρόσβαση τώρα στα αποτελέσματα του διαχειριστικού ελέγχου της EY (Ernst & Young) στην ΕΥΕΔ.”.

Ελπίζουμε ότι οι συνάδελφοι, με την ίδια αποφασιστικότητα, θα προσυπογράψουν μαζί μας και το αντίστοιχο κείμενο με το οποίο ζητάμε όλοι οι Έλληνες δημιουργοί και δικαιούχοι την πρόσβαση στα αποτελέσματα του αντίστοιχου διαχειριστικού ελέγχου της Ε.Υ. στην Αυτοδιαχείριση.

Αυτή η κίνηση, εκτός της απόλυτα χρήσιμης και απαραίτητης διαφάνειας στα οικονομικά των δύο ΟΣΔ, μπορεί να αποτελέσει και τον καταλύτη της ένωσης των Οργανισμών μας, της ΕΔΕΜ και της Αυτοδιαχείρισης.

ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ λοιπόν. Το μέλλον που αφορά τα Πνευματικά Δικαιώματα, πρέπει να είναι ξεκάθαρο και διάφανο.
Πιστεύουμε, ότι οι υπογράφοντες συνάδελφοι δεν θα  έχουν καμία αντίρρηση σε αυτό το πάγιο αίτημα της ΕΔΕΜ.

ΑΣΜΑ-ΜΕΤΡΟΝ

ΠΗΓΗ