Πνευματικά δικαιώματα: οι καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους απέναντι στις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις

24 Ιανουαρίου, 2020
Πνευματικά δικαιώματα: οι καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους απέναντι στις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις
Πνευματικά δικαιώματα: οι καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους απέναντι στις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις - Όλα τα σωματεία των μουσικών στον ίδιο αγώνα - Οι φόβοι για την «IP Hub».

Αν η προχθεσινή συνάντηση ήταν προαναγγελία μουσικού προγράμματος, θα είχαμε να κάνουμε με την παράσταση της χρονιάς, για να μην πούμε της δεκαετίας. Τα πιο δυνατά ρεπερτόρια, η «Α΄ Εθνική» των Ελλήνων καλλιτεχνών, τραγουδιστών, συνθετών, στιχουργών βρισκόταν προχθές στη μουσική σκηνή «Άλσος» για να δηλώσουν ότι ενωμένοι ζητούν την άμεση αδειοδότηση του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης ΕΔΕΜ, του νέου φορέα που θα μετράει, θα εισπράττει και θα διανέμει τα πνευματικά τους δικαιώματα.

Αυτό είναι το κύριο αίτημα των τριών σωματείων των δημιουργών-μελών της κρατικής Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ), που συστάθηκε το 2018 και για δύο χρόνια. Όπως διευκρίνισαν, το σχέδιο βιωσιμότητας (business plan) που ζητήθηκε από το ΥΠΠΟ και εκκρεμεί για την αδειοδότηση έχει ανατεθεί στην εταιρεία συμβούλων Deloitte και θα είναι έτοιμο στα τέλη Φεβρουαρίου.

«Ζητάμε από τον πρωθυπουργό να τηρήσει τη γραπτή του υπόσχεση, να μας δοθεί η άδεια αμέσως και ας καθυστερήσει λίγο το business plan. Είμαστε όλοι ενωμένοι και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Δεν ζητήσαμε νέα Α.Ε. ούτε διαρκή εμπλοκή του κράτους, ζητήσαμε να αποφασίζουμε οι ίδιοι σε ποιους θα εμπιστευθούμε τη διαχείριση των δικών μας δικαιωμάτων», σημείωσε ο γνωστός τραγουδοποιός Φοίβος Δεληβοριάς, ο οποίος είναι πρόεδρος του σωματείου ΑΣΜΑ +450 και του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΥΕΔ. Σε διαφορετική περίπτωση, οι δημιουργοί είναι διατεθειμένοι, όπως είπε, να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, ακόμη και επιβάλλοντας τη «σιωπή» τους. Συμβολικά, μετά το τέλος της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, προχώρησαν σε μια παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΠΟ, έπειτα από πρόταση της στιχουργού Λίνας Νικολακοπούλου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του σωματείου ΥΠΕΡΒΑΣΗ, ενώ ο τραγουδοποιός και μέλος του σωματείου Μέτρον, Στάθης Δρογώσης, αναφέρθηκε στην κακή οικονομική κατάσταση των στιχουργών, αλλά και στην οπισθοδρόμηση που παρατηρείται στην κουλτούρα απόδοσης του πνευματικού δικαιώματος, με χρήστες που παίζουν μουσική χωρίς να πληρώνουν. Προσέθεσε επίσης ότι η ΑΕΠΙ προ κρίσης είχε τζίρο περίπου 35 έως 40 εκατ. ευρώ, ενώ η ΕΥΕΔ δεν κατάφερε να φθάσει ούτε στο 1/4 αυτού του ποσού. «Ζητάμε την άδεια της ΕΔΕΜ, αλλά αυτό είναι το πρώτο βήμα, το δεύτερο είναι η χρηματοδότηση της προσπάθειας. Χρειαζόμαστε αρχικό κεφάλαιο. Οι λύσεις θα φανούν μέσα από το business plan», σημείωσε, και τόνισε ότι το Μέτρον είναι ανοιχτό στον διάλογο για τους τρόπους χρηματοδότησης μέσα από έναν οργανισμό συλλογικής διαχείρισης.

Σημείο τριβής, πάντως, μεταξύ των δημιουργών αποτελεί το ζήτημα της χρηματοδότησης της ΕΔΕΜ, εφόσον αδειοδοτηθεί η λειτουργία της. Είναι ένα θέμα που παραμένει ανοιχτό, καθώς ορισμένοι εκτιμούν ότι δημόσιοι πόροι που δόθηκαν στην ΕΥΕΔ (και τώρα βρίσκονται στα ταμεία του ΟΠΙ) πρέπει να μεταφερθούν στον νέο οργανισμό, ενώ άλλοι τονίζουν ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί και χρειάζεται να βρεθούν άλλες λύσεις, χωρίς να αποκλείουν την κρατική βοήθεια.

Να υπενθυμίσουμε πως είναι από τις λίγες φορές που τα τρία σωματεία των δημιουργών βρίσκονται ενωμένα, σε μια κοινή διεκδίκηση.

Νέοι «παίκτες» στο προσκήνιο

Μέσα στο παιχνίδι των πνευματικών δικαιωμάτων μπήκαν πρόσφατα και οι ΑΟΔ, δηλαδή οι Ανεξάρτητες Οντότητες Διαχείρισης. Η καθόλου φιλική ονομασία τους αφορά ιδιωτικές εταιρείες, την ίδρυση των οποίων προβλέπει ο νόμος περί πνευματικών δικαιωμάτων, οι οποίες μπορούν να διαχειριστούν πνευματικά δικαιώματα είτε έπειτα από ανάθεση ενός οργανισμού συλλογικής διαχείρισης είτε από απευθείας ανάθεση των ίδιων των δημιουργών.

Όπως έγινε γνωστό τις τελευταίες μέρες, ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μάρης, ιδιοκτήτης του ομίλου 24Media, είναι πίσω από την πρώτη ΑΟΔ που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, την «IP Hub». Όπως αναφέρεται στην επιστολή της εταιρείας, με την οποία καλούνται οι δημιουργοί και τα μέλη της ΕΥΕΔ και της ΕΔΕΜ σε συνάντηση εργασίας, η «IP Hub» μπορεί να συνδράμει στη συλλογή και διανομή των δικαιωμάτων και στην εξασφάλιση πόρων χρηματοδότησης του business plan. Η «Κ» επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον κ. Μάρη και με την «ΙP Hub», αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Μόλις την περασμένη Τρίτη ο επιχειρηματίας, ιδρυτής και CEO της πολυεθνικής εταιρείας υπηρεσιών streaming μουσικής «AKAZOO», Απόστολος Ζερβός, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε διαδικασία δημιουργίας νέας ΑΟΔ. Ο κ. Ζερβός, μιλώντας στην «Κ», σημείωσε ότι η ΑΚΑΖΟΟ διαθέτει τεχνολογίες παρακολούθησης και καταμέτρησης των μουσικών δικαιωμάτων ώστε η απόδοσή τους να γίνεται με διαφάνεια και ακρίβεια, ενώ η πλατφόρμα έχει ήδη συγκεντρωμένα 50 εκατομμύρια τραγούδια Ελλήνων και ξένων δημιουργών.

Η δραστηριοποίηση των ΑΟΔ θορύβησε τους δημιουργούς και απασχόλησε τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της ΕΔΕΜ. Αρκετοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη δημιουργία μιας «νέας ΑΕΠΙ» και σύστησαν αυτοσυγκράτηση στα ρεπερτόρια του κλάδου, ενώ άλλοι εμφανίστηκαν ανοιχτοί σε συζήτηση μετά όμως την αδειοδότηση της ΕΔΕΜ.

Φαίνεται, όμως, ότι τουλάχιστον το έργο της συλλογής και διανομής των δικαιωμάτων στη δημόσια εκτέλεση (μαγαζιά κ.τ.λ.), τη ραδιοτηλεοπτική μετάδοση και ψηφιακή αναπαραγωγή χρειάζεται έναν μηχανισμό διαφανή με νέα εργαλεία και μετρήσιμα δεδομένα, ώστε όλοι να γνωρίζουν με ακρίβεια τίνος η μουσική παίζει πού και με ποια συχνότητα.

Από: kathimerini.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους