Νέες μειώσεις εισφορών και φόρων από το 2021

22 Ιουνίου, 2020
Νέες μειώσεις εισφορών και φόρων από το 2021
Mε αγνώστους Χ το αν θα ισχύσει η ρήτρα διαφυγής και το 2021 και το τελικό ύψος της ύφεσης για φέτος, ξεκινά το επόμενο χρονικό διάστημα η κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2021.

Mε αγνώστους Χ το αν θα ισχύσει η ρήτρα διαφυγής και το 2021 και το τελικό ύψος της ύφεσης για φέτος, ξεκινά το επόμενο χρονικό διάστημα η κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2021, το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί στην Κομισιόν την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.

Στις προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου, ανάλογα με τα δημοσιονομικά και ταμειακά δεδομένα, είναι η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και να προχωρήσουν οι αρχικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης για μειώσεις φόρων (τέλος επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ, κ.α.). Καθοριστικοί παράγοντες για τις αποφάσεις που θα ληφθούν τους επόμενους μήνες είναι η πορεία του τουρισμού, το πώς θα κινηθεί η εστίαση και γενικότερα η πορεία της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο ότι ενός δεύτερου κύματος κορωνοϊού το φθινόπωρο ή τον χειμώνα (κάτι που όλοι απεύχονται).

Για φέτος όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεν προβλέπονται άλλες μειώσεις σε φόρους εκτός από την απόφαση για τη μείωση της προκαταβολής φόρου, η οποία αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες και όπως έχει δηλώσει, η μείωση θα είναι γενναία. 

Στο σκέλος των φορολογικών παρεμβάσεων για το 2021 περιλαμβάνονται, εφόσον κλείσει η «παρένθεση» της πανδημίας στις αρχές του φθινοπώρου:

  • μείωση του ΕΝΦΙΑ. Πριν προχωρήσει η κυβέρνηση στην περαιτέρω μείωση του συγκεκριμένου φόρου, θα ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών (μια διαδικασία η οποία είχε ξεκινήσει στις αρχές του 2020 αλλά ανακόπηκε λόγω της πανδημίας). Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ήδη έχει προχωρήσει σε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% και απομένει περίπου 8% στο πλαίσιο των προεκλογικών της δεσμεύσεων.
  • περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι να μειωθούν συνολικά κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2023. Ήδη από την 1η Ιουνίου εφαρμόστηκε η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,9% στη μισθωτή εργασία με όφελος για 1,5 εκατ. εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. «Εάν υπάρχει καθαρός διάδρομος το Σεπτέμβριο, τότε ναι προφανώς θα ακούσετε το σχεδιασμό για μείωση των εισφορών το 2021», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
  • εισφορά αλληλεγγύης – τέλος επιτηδεύματος. Βασικός στόχος είναι η σταδιακή κατάργηση και των δύο φόρων. Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές που φτάνουν και το 10%.

Μέχρι όμως να ξεκινήσει η διαδικασία σύνταξης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2021, έως το τέλος Ιουλίου το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να ανακοινώσει τις αποφάσεις του για:

  • το πρόγραμμα επιδότησης δόσης δανείων με υποθήκη την α’ κατοικία τόσο για «πράσινους» όσο και για «κόκκινους» δανειολήπτες, οι οποίοι επλήγησαν από την πανδημία
  • το νέο πτωχευτικό πλαίσιο που θα ισχύσει από το 2021
  • τη μείωση της προκαταβολής φόρου,

και να κατατεθούν οι διατάξεις για την αύξηση του αριθμού των δόσεων στην καταβολή του φόρου εισοδήματος σε 8 μηνιαίες (από 3 διμηνιαίες), του ΕΝΦΙΑ σε 6 μηνιαίες (από 5) αλλά και στην καταβολή των φορολογικών υποχρεώσεων που τέθηκαν σε αναστολή από το 2021 (σε 12 άτοκες ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%).

Ρεπορτάζ: Ναυτεμπορική

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

 

 

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 40.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!

Ελάτε σε επαφή μαζί μας

Είμαστε στη διάθεσή σας 24/24 για κάθε ζήτημα που αφορά την επιχείρησή σας.

Θεσσαλονίκη

Μαυροκορδάτου 24 με Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 151, 1ος όροφος – 546 45 Θεσσαλονίκη 2310 932420 – 932473 – 932481

Αθήνα

Λεωφ. Συγγρού 196 2ος όροφος 176 71 Καλλιθέα Αθήνα (Κέντρο) 210 22 41 227

paskedi@paskedi.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Άμεσο μήνυμα    Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

    ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους