Γ. Παπαλέκας Mr Nammos: Ο βασιλιάς των γραφείων στη Ρουμανία εισβάλλει στο ελληνικό real estate

2 Ιανουαρίου, 2021
papalekas
Ξανθή Γούναρη

Και το όνομα αυτού Ιωάννης Παπαλέκας! Δύο μέρες μετά την πώληση του «πακέτου» των 18 ακινήτων, η Invel Real Estate, η PRODEA Investments και o κυπριακός όμιλος εταιρειών YODAGroup του κ. Ιωάννη Παπαλέκα ανακοίνωσαν την υπογραφή συμβολαίου αγοραπωλησίας για τη μεταβίβαση από την PRODEA σε εταιρεία συμφερόντων του ομίλου του κ. Παπαλέκα, με έδρα δραστηριοτήτων στην Κύπρο, ποσοστού 41% που κατέχει η PRODEA στην εταιρεία VibranaHoldings Ltd, κάτοχο του 100% των μετοχών της εταιρείας The Cyprus Tourism DevelopmentCompany Ltd, ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου The Landmark Nicosia στη Λευκωσία Κύπρου. Πρόκειται για το Hilton Κύπρου που πέρσι μετονομάστηκε.

Ξενοδοχείο στην Κύπρο
Το ξενοδοχείο The Landmark Nicosia

PRODEA Investments διατηρεί ποσοστό 49% στη Vibrana Holdings Ltd και η Flowpulse Ltd, που ανήκει στην Invel Real Estate, ποσοστό 10%. 

Το τελικό τίμημα για τη συναλλαγή θα προσδιοριστεί κατά την ημερομηνία μεταβίβασης των μετοχών θεωρώντας ως αξία ακινήτου 61,3 εκατ. ευρώ και θα προσαρμοστεί κατά το ποσοστό που θα μεταβιβαστεί, λαμβάνοντας υπ’ όψιν στοιχεία της οικονομικής θέσης της εταιρείας την 31.12.2020.

Προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συναλλαγής αποτελεί η λήψη έγκρισης από την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού της Κύπρου. 

Η συναλλαγή εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί έως 30.03.2021.

Η παρούσα συναλλαγή αποτελεί το πρώτο βήμα για μια ευρύτερη, εν εξελίξει, συνεργασία  μεταξύ Invel, PRODEA και YODA στον ξενοδοχειακό και τουριστικό χώρο στην περιοχή της Μεσογείου, με έμφαση σε επενδύσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο, μέσα από ένα εξειδικευμένο όχημα με έδρα και διοίκηση στην Κύπρο.

Ο κος Άρις Καρυτινός, Διευθύνων Σύμβουλος της PRODEA Investments, δήλωσε: «Σε συνέχεια της πρόσφατης πώλησης ακινήτων ιδιοκτησίας της PRODEA Investments στον όμιλο YODA, σήμερα ανακοινώνουμε μια ευρύτερη, μεγαλύτερης κλίμακας, συνεργασία – ορόσημο για τον όμιλό μας και μια στρατηγική επιλογή να συνεργαστούμε με τον όμιλο του κου Παπαλέκα, ο οποίος έχει διαγράψει μια ιδιαίτερα επιτυχημένη επαγγελματική πορεία στο χώρο της ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων διεθνώς. Θεωρούμε ότι η δυναμική που συνεπάγεται η σύμπλευση και συνεργασία της Invel, της PRODEA και της YODA, μέσα από την κοινή μας εταιρεία, που θα εστιάσει στο χώρο ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ξενοδοχείων και εστίασης, κυρίως στην Ελλάδα και Κύπρο, θα αποτελέσει το εφαλτήριο για μια ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία με στόχο πάντα τη βέλτιστη απόδοση για τους μετόχους μας».

Ποιος είναι ο Ιωάννης Παπαλέκας

Ελάχιστοι θυμούνται τον κ. Παπαλέκα, εκ Κορίνθου ορμώμενο, από την ενασχόλησή του με την πάλαι ποτέ Ντεσπέκ Συμμετοχών, εταιρεία μέλους του ομίλου Πουλιάδη η οποία κατέρρευσε. Ο «βασιλιάς των γραφείων», όπως είναι γνωστός στη Ρουμανία, στην Ελλάδα βρέθηκε στο προσκήνιο με την εξαγορά του πολυθρύλητου Nammos στη Μύκονο το 2014, έναντι 10,5 εκατ. ευρώ.

Το χαρτοφυλάκιο των 3 δισ. και οι προσωπικοί λόγοι

Γνωρίζοντας όσο λίγοι την αγορά του real estate στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης και μετά από πολλά χρόνια εμπειρίας στο ρουμάνικο real estate, το 2013 ίδρυσε την Globalworth στη Ρουμανία με αντικείμενο την ανάπτυξη και διαχείριση επαγγελματικών χώρων υψηλών προδιαγραφών.

Τον ίδιο χρόνο οι μετοχές της εταιρείας άρχισαν να διαπραγματεύονται στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου, αντλώντας τότε πάνω από 53 εκατ. ευρώ, για να ακολουθήσει το 2014 αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με την άντληση 144 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία που μετεξελίχθηκε σε κολοσσό λαμβάνοντας ψήφο εμπιστοσύνης μέχρι και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), εκτός από τη Ρουμανία επεκτάθηκε και στην Πολωνία με την αξία του υπό διαχείριση χαρτοφυλακίου της να φθάνει σήμερα κοντά στα 3 δισ. ευρώ. Σε αυτό περιλαμβάνονται κτίρια γραφείων-ορόσημα στο Βουκουρέστι όπως το Globalworth Tower, το Globalworth Plaza, το Bucharest Tower Center και το Globalworth Campus, ενώ εμβληματικά ακίνητα διαθέτει και στην Πολωνία, όπως το Hala Koszyki, τον εμπορικό πύργο της Βαρσοβίας, το West Gate, το Tryton Business House, τα επιχειρηματικά πάρκα A4, Quattro και Rondo και το Green Office Horizon Office Center.

Ωστόσο πριν λίγους μήνες ο ιδρυτής της για «προσωπικούς λόγους», όπως ανακοίνωσε, αποφάσισε να ρευστοποιήσει τη συμμετοχή του αποκομίζοντας κεφάλαια άνω των 330 εκατ. ευρώ. 

Η ανακοίνωση της παραίτησης

Μάλιστα, πριν λίγες μέρες η Globalworth μέσω δελτίου τύπου ενημέρωσε ότι «ο Δημήτρης Ράπτης διορίζεται μοναδικός διευθύνων σύμβουλος του ομίλου», καθώς ο Γιάννης Παπαλέκας, που συνδιοικούσε την εταιρεία όλο το περασμένο οκτάμηνο με τον κ. Ράπτη, παραιτήθηκε από τη θέση του από τις 15 Δεκεμβρίου 2020.

«Η ίδρυση και ηγετική θέση της Globalworth ήταν το έργο της ζωής μου και το μεγαλύτερο επαγγελματικό μου επίτευγμα» δήλωσε ο Γιάννης Παπαλέκας. «Είμαι περήφανος που μετά από τα πολλά χρόνια σκληρής, ομαδικής δουλειάς, έχουμε δημιουργήσει έναν πρωτοπόρο παίκτη real estate στην ευρύτερη περιοχή, έτοιμο να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της ανάπτυξης του».

Να σημειωθεί ότι αγοραστής της άμεσης και έμμεσης συμμετοχής του Γιάννη Παπαλέκα στην Globalworth ήταν ο επενδυτικός όμιλος CPI Property Group (CPIPG), που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 7,9 δισ. ευρώ. Ιδιοκτήτης με 90% της CPIPG είναι ο Τσέχος δισεκατομμυριούχος Ράντοβαν Βίτεκ.

Τα χίλια διαμερίσματα 

Μπορεί ο Γιάννης Παπαλέκας να έφυγε από την Globalworth, δεν εγκατέλειψε όμως και την κτηματαγορά. Πηγές του κλάδου των ακινήτων αναφέρουν ότι δεν έχει σταματήσει ούτε στιγμή την αναζήτηση ακινήτων που έχουν χρυσές αποδόσεις, με πολλούς να στοιχηματίζουν πως σύντομα θα υπάρξουν και νέα επενδυτικά του «χτυπήματα», αυτή τη φορά στην Ελλάδα.

Άλλωστε στο βιογραφικό του για τις δραστηριότητές του στη ρουμανική αγορά πριν από την ίδρυση της Globalworth αναφέρεται ότι είχε αναλάβει «την απόκτηση, ανάπτυξη και πώληση άνω των 400.000 τ.μ. επαγγελματικών χώρων (γραφείων, εμπορικών καταστημάτων και logistics) και 1.000 διαμερισμάτων στη Ρουμανία».

Με τη φήμη του διορατικού επενδυτή, πολλοί υποστηρίζουν πως ο Γιάννης Παπαλέκας, επιστήθιος φίλος και κουμπάρος του Αντώνη Ρέμου, προετοιμάζεται να τοποθετηθεί όχι μόνο στο τουριστικό real estate, αλλά και στην αγορά γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών, με έμφαση στα ακίνητα που έχουν «πράσινα» χαρακτηριστικά.

Τα Αστέρια και το Nammos

Εκτός από το διάσημο beachbar restaurant Nammos στη Μύκονο, η τιμή του οποίου  είχε φτάσει πέρυσι κοντά στα 60 εκατ. ευρώ, το 2017 το όνομα του Γιάννη Παπαλέκα είχε βρεθεί και πάλι στο προσκήνιο μέσω της συμφωνίας της Grivalia του ομίλου Eurobank για την αξιοποίηση των ακινήτου στα «Αστέρια» Γλυφάδας.

Συγκεκριμένα, η Grivalia μέσω του τουριστικού της «βραχίονα», της Grivalia Hospitality, είχε αποκτήσει το 80% της εταιρείας Ναυσικά του ομίλου Παπαθεοχάρη. Ο Γιάννης Παπαλέκας είχε προ ετών δανειοδοτήσει με 12.325.000 ευρώ την εταιρία Ναυσικά με αποτέλεσμα η συμφωνία μεταξύ Grivalia Hospitality και της πλευράς Παπαθεοχάρη να προέβλεπε πως η θυγατρική της εισηγμένης επενδυτικής εταιρίας ακινήτων αναλαμβάνει και την αποπληρωμή «υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων υπέρ ιδιώτη δανειστή, συνολικού ύψους 12.325.000 ευρώ».

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους