Αυτά θα ανακοινώσει αύριο στο διάγγελμα του ο Πρωθυπουργός

19 Μαΐου, 2020
Αυτά θα ανακοινώσει αύριο στο διάγγελμα του ο Πρωθυπουργός
Σημαντικές ανακοινώσεις για την φορολογία στους κλάδους του τουρισμού της εστίασης και των μεταφορών αναμένεται να κάνει αύριο στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός.

Σημαντικές ανακοινώσεις για την φορολογία στους κλάδους του τουρισμού της εστίασης και των μεταφορών αναμένεται να κάνει αύριο στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός. 

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εδώ και καιρό προσπαθεί να βρει τους τρόπους εκείνους που θα επιτρέψουν την ομαλότερη επανεκκίνηση των σημαντικότερων κλάδων της χώρας, οι οποίοι αποτελούν και μεγάλο κομμάτι των εσόδων των δημόσιων ταμείων, χωρίς να διαταράξει την οικονομική πορεία της χώρας πέρα από όσο είναι απαραίτητο. 

Ταυτόχρονα, οι επιχειρηματίες και η αγορά ζητάει στοχευμένες λύσεις οι οποίες θα περιστρέφονται γύρω από την φορολογία, καθώς εκεί εστιάζεται το μεγαλύτερο “αγκάθι” στον δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο από το οικονομικό επιτελείο όσο και από κύκλους του Μαξίμου, στο αυριανό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ανακοινώσει μια σειρά μέτρων τα οποία θα δώσουν ανακούφιση στην αγορά και θα την βοηθήσουν να περάσει με λιγότερα προβλήματα το φετινό καλοκαίρι. 

Στα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός περιλαμβάνονται:

Εστίαση

  • Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και η υπαγωγή ροφημάτων και καφέ σε συντελεστή ΦΠΑ 13%, έναντι 24% που είναι αυτή τη στιγμή

Ξενοδοχεία και καταλύματα

  • Μείωση ή ακόμα και προσωρινή κατάργηση του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία, το οποίο επιβαρύνει τις τιμές των δωματίων από 0,5 έως 4 ευρώ ανά άτομο και διανυκτέρευση
  • Μείωση ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις ακόμα και σε συντελεστή 6% για την καλοκαιρινή περίοδο
  • Παροχή φορολογικών κινήτρων για ανακαινίσεις ξενοδοχείων και καταλυμάτων που δεν θα ανοίξουν σε αυτή την περίοδο, προκειμένου να είναι “ετοιμοπόλεμα” για την περίοδο του 2021

Ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συγκοινωνίες

  • Μείωση ΦΠΑ στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στο 13% για τους καλοκαιρινούς μήνες
  • Μείωση ΦΠΑ στις αεροπορικές συγκοινωνίες στο 13% για τους καλοκαιρινούς μήνες

Γενική αναστολή προκαταβολής φόρου

Το πιο σημαντικό μέτρο που αναμένεται να ανακοινώσει αύριο ο πρωθυπουργός, είναι η αναστολή πληρωμής προκαταβολής φόρου για όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ένα μέτρο το οποίο αποτελεί έτσι και αλλιώς πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου. Να θυμίσουμε πως σήμερα η προκαταβολή φόρου ανέρχεται στο 100% του φόρου που βεβαιώθηκε για την προηγούμενη φορολογική χρήση. 

Τουριστικές συμφωνίες

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στις διμερείς συμφωνίες τις οποίες κάνει η Ελλάδα με άλλες χώρες, προκειμένου να μετακινούνται πιο εύκολα οι ταξιδιώτες, ενώ οι πληροφορίες που ήθελαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρεται στο σχέδιο διάσωσης της Aegean δεν επιβεβαιώνονται. 

Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα, με το χρονικό διάστημα εφαρμογής τους να εξαρτάται από την απόκριση και την πορεία της αγοράς στην επόμενη περίοδο. Όπως επισημαίνεται, στο δυσμενές σενάριο τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ισχύσουν μέχρι το τέλος Αυγούστου, ενώ το αισιόδοξο σενάριο αναφέρει την διατήρηση τους μέχρι το τέλος του χρόνου

Ρεπορτάζ από: emea.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους