Η ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αποφάσισε την ακύρωση της μετάδοσης της «Λίμνης των Κύκνων» του Τσαϊκόφσκι που θα μεταδιδόταν ζωντανά από τη Μόσχα στο Μέγαρο Μουσικής, την Κυριακή 6 Μαρτίου και παράλληλα, έδωσε εντολή να ανασταλεί οποιαδήποτε υλοποίηση, συνεργασία, προγραμματισμός ή συζήτηση εκδηλώσεων με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς.

Οι αντιδράσεις των πολιτών που μιλούν για διώξεις καλλιτεχνών έκαναν ήδη την εμφάνιση τους μέσω των social media. Οι πολίτες μιλούν  για νέο μακαρθισμό, για διώξεις στην «τέχνη που ενώνει» ενώ αρκετοί σατιρίζουν την απόφαση της υπουργού, υπενθυμίζοντας ότι ο Τσαϊκόφσκι είχε καταγωγή από την Ουκρανία!

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα, που οι Ρώσοι καλλιτέχνες συμμετέχουν στο αντιπολεμικό κίνημα ενώ πρόσφατα παραιτήθηκε η  διευθύντρια του κρατικού θεάτρου της χώρας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ενδεικτικά ορισμένα σχόλια στα social media:

► «Προχθές γράφαμε για την απαγόρευση του Τσαϊκόφσκι από την Φιλαρμονική της Κροατίας. Τελικά ήταν fake news, καθώς οι άνθρωποι απλά έκοψαν ένα έργο μόνο, που το θεώρησαν πολύ χαρούμενο να ακουστεί εν μέσω πολέμου».

► «Εδώ βλέπουμε μία πραγματική είδηση. Το Ελληνικό ΥΠΠΟ κόβει έργο του Τσαϊκόφσκι και μετάδοση των μπαλέτων Μπολσόι».

► «Ναι. Δεν είναι απλά δεξιοί. Είναι ακροδεξιοί. Δεν θα μου κάνει καμία εντύπωση αύριο κάνας υπουργός αναπτύξεως να ζητήσει να κάψουμε και τις παρτιτούρες Ρώσων μουσουργών και τα βιβλία Ρώσων συγγραφέων. #ΤΨΡΜ» γράφει χρήστης του fb».