Αγορά ακινήτων: αύξηση τιμών – επανέρχεται ο κατασκευαστικός κλάδος στη Θεσσαλονίκη

26 Σεπτεμβρίου, 2019
Αγορά ακινήτων: αύξηση τιμών - επανέρχεται ο κατασκευαστικός κλάδος στη Θεσσαλονίκη
Σημαντική αύξηση των τιμών πώλησης και των ενοικίων καταγράφει ο δείκτης τιμών προσφοράς ακινήτων (SPI) ανά περιοχή που δημιούργησε η ιστοσελίδα Spitogatos.

Σημαντική αύξηση των τιμών πώλησης και των ενοικίων καταγράφει ο δείκτης τιμών προσφοράς ακινήτων (SPI) ανά περιοχή που δημιούργησε η ιστοσελίδα Spitogatos, με βάση πραγματικά δεδομένα αγγελιών. Ο δείκτης τιμών προσφοράς ακινήτων αποτυπώνει την τάση των τιμών από το 2011 έως και σήμερα, για κάθε είδος ακινήτου σε κάθε περιοχή της χώρας, ενώ οι τιμές πώλησης και ενοικίασης της έρευνας, που παρουσιάζει το ethnos.gr, αφορούν το β’ τρίμηνο του 2019 έναντι του β’ τριμήνου του 2018.

Επενδύσεις ακινήτων σε περιοχές με τουριστική ζήτηση

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι τουριστικοί προορισμοί, τα νησιά, τα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, όπου η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι ισχυρή, η αύξηση των ξένων επενδύσεων και η μείωση του αποθέματος ακινήτων με τις κατάλληλες προδιαγραφές, αποτελούν τις βασικές αιτίες για την αύξηση των τιμών στην αγορά ακινήτων. Άλλωστε, όπως ανέφερε, πρόσφατα, το Έθνος της Κυριακής, σε δημοσίευμά του, η αύξηση των τιμών ακινήτων, υπήρξε το αποτέλεσμα της γενικευμένης πτώσης της ζήτησης.

Παράλληλα, η βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με τις καλές επιδόσεις του τουρισμού, στηρίζει, όπως εξηγούν αναλυτές, την περαιτέρω άνοδο των αξιών της αγοράς ακινήτων, οδηγώντας στην εξασφάλιση ισχυρών αποδόσεων.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμένονται καλύτερες ημέρες στο real estate, με δεδομένο ότι σε χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, που βρέθηκαν στον αστερισμό των μνημονίων, το τέλος της ύφεσης συνοδεύθηκε από έκρηξη των τιμών στα ακίνητα, σε ποσοστό που αγγίζει το 34%.

Αντίστοιχη ανάκαμψη τιμών δεν έχει ακόμη καταγραφεί στην Ελλάδα, ενώ αφορά, ως επί το πλείστον, συγκεκριμένες «νησίδες» της αγοράς, δηλαδή ακίνητα που προσφέρονται για βραχυχρόνια-τουριστική μίσθωση, βρίσκονται κοντά σε μέσα σταθερής τροχιάς κτλ.

Αύξηση σε τιμές

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δείκτη τιμών Spitogatos, το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, έναντι του αντίστοιχου του 2018, σε όλη την Επικράτεια, την υψηλότερη αύξηση (+30.90%) τιμών πώλησης παρουσιάζει το κέντρο της Αθήνας, με 1.162 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 25% και 1.250 ευρώ / τ.μ., ο Πειραιάς (+18,2%) και ο Νομός Καστοριάς (11%). Στον αντίποδα, την μεγαλύτερη υποχώρηση ως προς τις ζητούμενες τιμές πώλησης εμφανίζουν τα Γρεβενά (-30,70%).

Όσον αφορά τις τιμές ενοικίασης, την υψηλότερη ποσοστιαία μεταβολή (+31,70%) παρουσιάζει το Ρέθυμνο, όπου η τιμή ανά τ.μ. ανέρχεται σε 7,60 ευρώ από 5,77 ευρώ και ακολουθούν:

-Νομός Πιερίας (+26,70%), με 4,18 ευρώ /τ.μ.

-προάστια Πειραιά (+20,10%), με 5,67 ευρώ / τ.μ.

-Κέρκυρα (+19,70%), με 7 ευρώ / τ.μ.

-Ηλεία (+19,10%), με 4,18 ευρώ / τ.μ.

-Αιτωλοακαρνανία (+18,40%)

-νησιά του Αργοσαρωνικού (%15,80%), με 6,29 ευρώ / τ.μ.

-δυτικά προάστια της Αθήνας (+15,40%), με 5,77 ευρώ / τ.μ. και

-Πειραιάς (+14,40%), με 7,21 ευρώ /τ.μ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με το δείκτη τιμών του Spitogatos, στη Χαλκιδική η τιμή του ενοικίου εμφανίζεται να διαμορφώνεται σε 31 ευρώ / τ.μ., με την ποσοστιαία μεταβολή να είναι 3,30% το β’τρίμηνο έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2018. Μάλιστα, το μίσθωμα φαίνεται να ξεπερνάει και αυτό στις Κυκλάδες (23,81 ευρώ/ τ.μ.)με την μεγάλη “ψαλίδα” που εμφανίζουν οι δύο περιοχές να αποδίδεται, ενδεχομένως, στο γεγονός ότι το δείγμα της έρευνας με τα προς ενοικίαση ακίνητα στη Χαλκιδική δεν είναι αντιπροσωπευτικό. Στις Κυκλάδες, κατά την έρευνα, εντοπίζεται και η μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση (-14,30%) των ενοικίων. 

Σημάδια ανάκαμψης ο κατασκευαστικός κλάδος στη Θεσσαλονίκη

Μέχρι τα μέσα του 2000 το να συναντάς πολυκατοικίες υπό ανέγερση, ήταν καθημερινό φαινόμενο. Κτήρια ξεφύτρωναν σαν τα… μανιτάρια, με αποτέλεσμα δεκάδες επαγγέλματα γύρω από τον κατασκευαστικό κλάδο να ζουν χάρη στην οικοδομή. Το τοπίο άλλαξε άρδην μετά το 2009, οπότε ο κλάδος της οικοδομής χτυπήθηκε σκληρά από την κρίση και οι κατασκευές σταμάτησαν στην Ελλάδα και φυσικά στη Θεσσαλονίκη. Το μόνο σημάδι ζωής από τον κατασκευαστικό-τεχνικό κλάδο ήταν οι ανακαινίσεις λόγω και του φαινομένου των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

 

Τους τελευταίους μήνες, όμως, κάτι αρχίζει να κινείται στις κατασκευές στη Θεσσαλονίκη. Ο κατασκευαστικός κλάδος και η κτηματαγορά, μετά από μια δεκαετία ύφεσης, αρχίζει να βγαίνει από τον πάγο και νέες οικοδομές ανεγείρονται σε σημεία φιλέτα της Θεσσαλονίκης, στην καρδιά της πόλης και στην Καλαμαριά. Οι νέες αυτές κατασκευές μπορεί να μην λαμβάνουν χαρακτηριστικά τάσης, ωστόσο ταράζουν τα λιμνάζοντα νερά ενός κλάδου, που αποτελεί βασικό πυλώνα για την ελληνική οικονομία.

Την ίδια στιγμή, πάντως, υπάρχει ένα απόθεμα αζήτητων κατοικιών, που παρά το κάποιο ενδιαφέρον των Ελλήνων και τους ξένους επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες σε ακίνητα, εκτιμάται πως ξεπερνά πανελλαδικά τις 120.000.

Η πιο δύσκολη δεκαετία που πέρασε ποτέ ο κλάδος

Όπως λένε άνθρωποι που ασχολούνται με τον οικιστικό κλάδο « η τελευταία δεκαετία ήταν ίσως μια από τις δυσκολότερες για τον ελληνικό κατασκευαστικό κλάδο, καθώς λύγισε κάτω από την απουσία ζήτησης που επέφεραν τα υψηλά φορολογικά βάρη, η συνεχής μεταβολή των ρυθμίσεων και της νομοθεσίας, η απώλεια εισοδημάτων και επενδύσεων και φυσικά η πενιχρή πρόσβαση σε χρηματοδότηση».

Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Alpha Bank «ο κλάδος των κατασκευών παρουσιάζει, ήδη από την περσινή χρονιά, σημάδια ανάκαμψης. Αυτό αποτυπώνεται τόσο στην πορεία του Δείκτη Παραγωγής Οικοδομικών Έργων, ο οποίος σημείωσε άνοδο κατά 17,7% το 2018, φθάνοντας τις 43,5 μονάδες, όσο και στη μεταβολή των επενδύσεων σε κατασκευές εκτός κατοικιών, οι οποίες αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2019 κατά 10,9%, σε ετήσια βάση, ενώ οι επενδύσεις σε κατοικίες αυξήθηκαν κατά 6,4%. Επιπλέον, στο ίδιο διάστημα, ο κλάδος των κατασκευών παρουσίασε τη μεγαλύτερη, μαζί με τον τουρισμό, θετική συμβολή στην αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (+0,9 εκατοστιαίες μονάδες), καταγράφοντας ετήσια αύξηση της τάξης του 32,2%. Παράλληλα, από το 2018, η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα ανακάμπτει, γεγονός που αντανακλάται τόσο στην αύξηση των τιμών των οικιστικών ακινήτων, όσο και στην άνοδο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας».

Βαρόμετρο για το μέλλον της κτηματαγοράς η αναστολή του ΦΠΑ

Σημαντικό ρόλο για το μέλλον της κτηματαγοράς αναμένεται να παίξουν οι τράπεζες, αν και ποτέ θα αρχίσουν να ενισχύουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, αλλά και η εξαγγελθείσα αναστολή του ΦΠΑ, η οποία έρχεται για να τονώσει την κτηματαγορά.

Μέχρις στιγμής ο τρόπος εφαρμογής του μέτρου της αναστολής του ΦΠΑ 24% στις πωλήσεις ακινήτων, τα οποία οικοδομήθηκαν με άδεια μεταγενέστερη της 1/1/2006 (ημερομηνία κατά την οποία επιβλήθηκε για πρώτη φορά ΦΠΑ στα ακίνητα), αρχίζει να εμφανίζει επιπλοκές καθώς προκύπτουν τεχνικά ζητήματα, που καθιστούν «δύσκολη εξίσωση» την ισχύ της ευνοϊκής ρύθμισης και για τα απούλητα διαμερίσματα.

Αυτό που ζητούν οι κατασκευαστές, προκειμένου να μη δημιουργηθεί μια αγορά δυο ταχυτήτων είναι η αναστολή να μην αφορά μόνο τις κατοικίες που θα αναφερθούν από τον Ιανουάριο του 2020 και μετά, αλλά και τις προγενέστερες.

«Εφόσον δεν δοθεί λύση και αποκλειστούν τα απούλητα ακίνητα από την αναστολή του ΦΠΑ, θα δημιουργηθεί σημαντικό πρόβλημα στην αγορά, καθώς ένα μεγάλο απούλητο στοκ διαμερισμάτων θα πωλείται 24% ακριβότερα από εκείνα που θα κατασκευαστούν τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα όμως, αν δεν μπορέσουμε να πουλήσουμε αυτά τα ακίνητα, δεν θα έχουμε το απαιτούμενο κεφάλαιο κίνησης προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε τις νέες αναπτύξεις ακινήτων», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδας, Δημήτρης Καψιμάλης.

Με πληροφορίες από ethnos.gr και voria.gr

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους