25 Απριλίου, 2024

Ζευγάρι Τούρκων, αναζητώντας φάρμακο για τον καρκίνο βρήκε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

6 Δεκεμβρίου, 2020
zeygaritoyrkon
Εθνικός Κήρυξ

Τα κεντρικά γραφεία της BioNtech στο Μάιντζ της Γερμανίας.(Arne Dedert/dpa via AP)

MAΪNZ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Η ιστορία του πρώτου εμβολίου Covid-19 που εγκρίθηκε στη Δύση ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια στην αγροτική Γερμανία όταν δύο νεαροί γιατροί, τα παιδιά των Τούρκων μεταναστών που ήταν μάλιστα και ερωτευμένα μεταξύ τους, δεσμεύτηκαν να εφεύρουν μια νέα θεραπεία για τον καρκίνο.

Χρειάστηκαν 10 μήνες για τη BioNTech SE της Γερμανίας και τον συνεργάτη της στις ΗΠΑ, την Pfizer Inc., με διευθύνοντα σύμβουλο τον ομογενή Αλμπέρτο Μπουρλά, να αναπτύξουν το εμβόλιο στο οποίο χορηγήθηκε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στο Ηνωμένο Βασίλειο την Τετάρτη – ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ της Δύσης για ένα εμβόλιο για περισσότερα από τρία χρόνια.

Ωστόσο, για τους ιδρυτές της BioNTech, τον Ουγκούρ Σαχίν (Ugur Sahin) και την Εζλέμ Τουρέτσι (Οzlem Tυreci), το ντουέτο αυτό των συζύγων πίσω από την επιτυχή προσπάθεια, ήταν το αποτέλεσμα τριών δεκαετιών εργασίας. Ηταν μια προσπάθεια που ξεκίνησε πολύ πριν εμφανιστεί ο κορωνοϊός τον περασμένο χειμώνα.

Οταν ξέσπασε η πανδημία, ο Δρ Σαχίν είχε περάσει χρόνια μελετώντας το mRNA, τις γενετικές οδηγίες που μπορούν να παραδοθούν στο σώμα για να το βοηθήσουν να αμυνθεί από ιούς και άλλες απειλές. Τον Ιανουάριο, λίγες μέρες πριν από την πρώτη διάγνωση της ασθένειας στην Ευρώπη, χρησιμοποίησε αυτές τις γνώσεις για να σχεδιάσει μια έκδοση του εμβολίου στον υπολογιστή του σπιτιού του.

«Η επιτυχία του Ουγκούρ και της Εζλέμ είναι ένας φανταστικός συνδυασμός δύο ανθρώπων που αλληλοσυμπληρώνονται», δήλωσε ο Ρολφ Ζινκερνάγκελ, Ελβετός βραβευμένος με βραβείο Νόμπελ, ο οποίος κάποτε απασχολούσε τον Δρα Σαχίν στο εργαστήριό του στη Ζυρίχη. «Είναι ένας καινοτόμος επιστήμονας και είναι μια καταπληκτική κλινική με μεγάλη αίσθηση για τη λειτουργία μιας επιχείρησης».

Η BioNTech χρησιμοποίησε μια τεχνολογία που δεν είχε εγκριθεί μέχρι πρότινος για χρήση σε ανθρώπους. Παίρνει γενετικό υλικό που ονομάζεται αγγελιοφόρο RNA (mRNA) και το προσθέτει σε μυϊκά κύτταρα, τα οποία το αντιμετωπίζουν σαν οδηγία για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού.

Οι πρωτεΐνες στη συνέχεια διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα και πιστεύεται ότι οδηγούν σε μακροχρόνια προστασία έναντι του ιού. Αλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Moderna, χρησιμοποιούν επίσης την τεχνολογία «mRNA».

Κατάφεραν να εντοπίσουν γρήγορα 20 πιθανά εμβόλια. Οι πρώτες δοκιμές έγιναν σε τρωκτικά. Ωστόσο, η γερμανική εταιρεία δεν είχε την εμπειρία και τους πόρους για να πραγματοποιήσει γρήγορα μια σημαντική κλινική δοκιμή. Ετσι ο κ. Σαχίν κάλεσε την Pfizer.

Οι δύο εταιρείες έχουν ξανασυνεργαστεί για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της γρίπης από το 2018. Σε διάστημα μιας μόνο ημέρας οι δύο εταιρείες συμφώνησαν να συνεργαστούν για να βρουν ένα εμβόλιο κατά της Covid-19.

Μετά από πρώιμες δοκιμές σε ανθρώπους, διαπίστωσαν ότι δύο υποψήφια εμβόλια παρήγαγαν μια ισχυρή ανοσοαπόκριση, συμπεριλαμβανομένων αντισωμάτων κατά του ιού και ισχυρών ανοσοκυττάρων γνωστών ως «Τ κύτταρα».

Επέλεξαν αυτό με τις λιγότερες παρενέργειες για να ξεκινήσουν μια δοκιμή με περισσότερους από 30.000 εθελοντές στις ΗΠΑ, την Αργεντινή, την Βραζιλία και την Γερμανία. Τον Σεπτέμβριο η εταιρεία επέκτεινε τη δοκιμή σε 44.000 εθελοντές.

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ