Υποχρεωτικοί οι τιμοκατάλογοι σε γραφή Braille σε όλα τα καταστήματα εστίασης

17 Οκτωβρίου, 2018
Υποχρεωτικοί οι τιμοκατάλογοι σε γραφή Braille σε όλα τα καταστήματα εστίασης
Σημαντικό μέτρο με προειδοποίηση για μεγάλα πρόστιμα σε περιπτώσεις παραβάσεων, φέρνει το νέο έτος για τον κλάδο της εστίασης.

Υποχρεωτικοί οι τιμοκατάλογοι σε γραφή Braille σε όλα τα καταστήματα εστίασης

Σημαντικό μέτρο με προειδοποίηση για μεγάλα πρόστιμα σε περιπτώσεις παραβάσεων, φέρνει το νέο έτος για τον κλάδο της εστίασης. Συγκεκριμένα, από την Πρωτοχρονιά το σύνολο των καφετεριών, μπαρ και εστιατορίων θα πρέπει να διαθέτει τιμοκαταλόγους και σε γραφή Braille για την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία όρασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 30 Αυγούστου 2017 έχει δημοσιευτεί ο Νόμος στο άρθρο 70 του οποίου αναφέρεται ότι «οι υπεύθυνοι των καταστημάτων οφείλουν να εξασφαλίζουν την πληροφόρηση ατόμων με αναπηρία επί του τηρούμενου τιμοκαταλόγου». Στο ίδιο άρθρο που αφορά στην «τήρηση τιμοκαταλόγων» αναφέρεται επίσης ότι για παράβαση της συγκεκριμένης παραγράφου θα επιβάλλεται πρόστιμο 500€.

Βάσει της Ελληνικής Νομοθεσίας και συγκεκριμένα κατά τον Ν.4488/2017, η ελληνική γραφή Braille αναγνωρίζεται ως ο τρόπος γραφής των τυφλών Ελλήνων πολιτών. Το κράτος υποχρεούται να λάβει μέτρα για την προώθησή της, καθώς και για την κάλυψη των αναγκών επικοινωνίας των ως άνω πολιτών, οι οποίοι αποτελούν άμεσα καταναλωτές στην εστίαση και δεν πρέπει να συναντούν οποιαδήποτε δυσχέρεια για την εξυπηρέτησή τους.

Αυτό σημαίνει ότι μετά και την επίσημη αναγνώριση της γραφής Braille, τα καταστήματα μαζικής εστίασης και αναψυχής θα πρέπει να διαθέτουν τιμοκαταλόγους σε γραφή Braille για την εξυπηρέτηση όλων των πελατών τους. Είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η ίση μεταχείριση όλων των πελατών με τρόπους που διευκολύνουν την ισότιμη πληροφόρηση και πρόσβαση στις παροχές του καταστήματος.

Παρότι σχεδόν όλοι οι καταστηματάρχες θα υποχρεωθούν να μετατρέψουν, ενδεχομένως σε σύντομο κιόλας χρονικό διάστημα, ή να αποκτήσουν και νέους καταλόγους σε γραφή Braille, είναι γεγονός ότι το μέτρο είναι απόλυτα δίκαιο, αφού εξασφαλίζει τα ίσα δικαιώματα που έχουν όλοι οι πελάτες σε ένα κατάστημα εστίασης και ανεβάζει το επίπεδο εξυπηρέτησης του κλάδου. 

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους