Υπεγράφη η υπουργική απόφαση για τα πρόστιμα της αδήλωτης εργασίας

11 Αυγούστου, 2018
Υπεγράφη η υπουργική απόφαση για τα πρόστιμα της αδήλωτης εργασίας
Έπεσαν οι υπογραφές για την απόφαση ενεργοποίησης των διατάξεων του Ν. 4554/2018, που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2018, με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή

Υπεγράφη η υπουργική απόφαση για τα πρόστιμα της αδήλωτης εργασίας

  

Έπεσαν οι υπογραφές για την απόφαση ενεργοποίησης των διατάξεων του Ν. 4554/2018, που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2018, με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή, από την υπουργό Εργασίας, κα Έφη Αχτσιόγλου.

Η πολύ σημαντική αυτή υπουργική απόφαση περιλαμβάνει τους όρους εφαρμογής των άρθρων 5 έως 8 του Ν. 4554/2018 για την αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία.

Συγκεκριμένα, καθορίζονται οι διαδικασίες για την εφαρμογή τόσο του προστίμου των 10.500€ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο, όσο και της υποχρεωτικής αναδρομικής τρίμηνης ασφάλισης του αδήλωτου εργαζόμενου. 

Καθορίζεται, επίσης, η έκπτωση του προστίμου, εφόσον ο εργοδότης προσλάβει τον αδήλωτο εργαζόμενο με σύμβαση πλήρους εργασίας. Οι συμβάσεις διαμορφώνουν τις εκπτώσεις στα πρόστιμα ως εξής: σε σύμβαση τριών μηνών, το πρόστιμο μειώνεται στις 7.000 ευρώ, σε σύμβαση έξι μηνών, το πρόστιμο μειώνεται στις 5.000 ευρώ και σε σύμβαση ενός έτους, το πρόστιμο μειώνεται στις 3.000 ευρώ.

Τονίζονται, επίσης, οι διαδικασίες αναίρεσης της έκπτωσης σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν διατηρήσει τον ίδιο αριθμό προσωπικού ή μεταβάλλει τους όρους εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, «ο Ν. 4554/2018 προβλέπει πως, σε περίπτωση υποτροπής του εργοδότη, η οποία διαπιστώνεται εντός τριών ετών από τον πρώτο έλεγχο, το πρόστιμο των 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο, επιβάλλεται προσαυξημένο κατά 100% για την πρώτη, μετά την αρχική παράβαση και κατά 200% για κάθε μεταγενέστερη παράβαση. Με την απόφαση αυτή, τίθεται σε πλήρη εφαρμογή η νέα αρχιτεκτονική του προστίμου, που αναβαθμίζει συνολικά την αποτελεσματικότητα του συστήματος κυρώσεων για την αδήλωτη εργασία και, παράλληλα, αποδίδει δικαιοσύνη στον αδήλωτο εργαζόμενο».

Η εφαρμογή των μέτρων και η πίεση στους καταστηματάρχες να συμβαδίσουν με νόμιμες αρχές και σεβασμό στα δικαιώματα του εργαζομένου πρέπει να γίνει με κάθε τρόπο, προκειμένου να εγκαταλειφθούν οριστικά οι ερασιτεχνικές καταστάσεις λειτουργίας του παρελθόντος που εν τέλει υποβαθμίζουν την παρεχόμενη υπηρεσία.


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους