Χώρους για υπαίθρια καφέ και αγορές προτείνει ο δήμος Θεσσαλονίκης

7 Μαΐου, 2020
Χώρους για υπαίθρια καφέ και αγορές προτείνει ο δήμος Θεσσαλονίκης
Να στηρίξει τον κλάδο της εστίασης που έχει πληγεί και συνεχίζει να πλήττεται από τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού επιχειρεί ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Να στηρίξει τον κλάδο της εστίασης που έχει πληγεί και συνεχίζει να πλήττεται από τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού επιχειρεί ο δήμος Θεσσαλονίκης προτείνοντας την αξιοποίηση σημείων εντός της πόλης για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων αλλά και υπαίθριων αγορών.

Στόχος φυσικά είναι η τόνωση της οικονομίας και η μέριμνα για αυτό τον κλάδο αυτό που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους.

Στην τηλεδιάσκεψη που έγινε την Τρίτη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έγινε σαφές πως οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στο δικό τους σχεδιασμό με πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του κλάδου της εστίασης. Ο Κ. Ζέρβας παρουσίασε στον Κ. Μητσοτάκη το σχέδιο του Δήμου, το οποίο προβλέπει έκτακτες πεζοδρομήσεις και υπαίθριες αγορές ώστε να τονωθεί η οικονομία της πόλης.

Οι δυνητικές προτάσεις περιλαμβάνουν μερική πεζοδρόμηση της Λεωφόρου Νίκης, αλλά και της οδού Καρόλου Ντηλ.

Όπως δήλωσε χθες μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Ζέρβας: «Δεν είναι ώριμη η Θεσσαλονίκη για μόνιμη πεζοδρόμηση της Λεωφόρου Νίκης, ωστόσο η εικόνα αυτή για κάποιες ώρες και μέρες θα είναι ενδιαφέρουσα και πιθανώς αποδοτική».

Παράλληλα στις προτάσεις που έγιναν ήταν και η αξιοποίηση της Νέας Παραλίας, του Πάρκου Ξαρχάκου και της Πλατείας Διοικητηρίου. Ειδικά για την τελευταία υπάρχει και προηγούμενη εμπειρία από την Χριστουγεννιάτικη Αγορά που λειτούργησε τον χειμώνα.

Ακόμη στις προτάσεις του κ. Ζέρβα ήταν και η αξιοποίηση των Λαδάδικων και της πλατείας Αριστοτέλους όπου είναι πιο εύκολη η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. «Για συγκεκριμένες ώρες και μέρες της εβδομάδας, με σεβασμό και όχι σε βάρος της διέλευσης των συμπολιτών μας», όπως τόνισε σε δηλώσεις του στην TV100. Παράλληλα ο δήμαρχος υποστήριξε ότι το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης πρέπει να γίνει νωρίτερα από την 1η Ιουνίου, ακόμη και στα μέσα Μαΐου.

Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με πηγές του ΤΘ η αξιοποίηση του δημόσιου χώρου θα γίνει πάντα με σεβασμό στα δικαιώματα των πεζών και των Ατόμων με Αναπηρίες.

Οι προτάσεις που έγιναν βασίστηκαν σε καλές πρακτικές και παραδείγματα που έχουν ήδη εφαρμόσει άλλες πόλεις όπως πχ το Βίλνιους της Λιθουανίας, ενώ σημειώνεται δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να καταπατηθεί ο δημόσιος χώρος.

Τις παραπάνω προτάσεις θα τις αξιολογήσει τόσο η κυβέρνηση όσο και η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ).

 Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τύπος Θεσσαλονίκης”


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους