Χούμους
27 Απριλίου, 2022
20′ προετοιμασία
30′ μαγείρεμα
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 12 ώρες και 50′
Υλικά
Μερίδες: 6-8
Για το χούμους
Για τα λαχανικά
Διαδικασία
Χούμους
- Για να ετοιμάσουμε τα ρεβύθια θα τα μουλιάσουμε αποβραδίς σε μια λεκάνη με νερό.
- Την επομένη θα τα σουρώσουμε, θα τα ξεπλύνουμε καλά και θα τα βάλουμε στην κατσαρόλα με μπόλικο νερό.
- Θα τα βράσουμε για 5 λεπτά, θα τα σουρώσουμε και θα τα ξαναβάλουμε να βράσουν σε καθαρό νερό, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Για άρωμα, θα βάλουμε στην κατσαρόλα 1 – 2 δαφνόφυλλα και λίγο θυμάρι. Για να γλιτώσουμε χρόνο, μπορούμε να τα βράσουμε στη χύτρα για περίπου 20 λεπτά.
- Έπειτα, σ’ ένα μπλέντερ «δουλεύουμε» όλα τα υλικά μαζί μέχρι να πολτοποιηθούν καλά, προσθέτοντας λίγο από το ζουμί στο οποίο έβρασαν τα ρεβύθια, αν ο πουρές είναι πολύ πηχτός. Τον διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου.
Πιτάκια και σερβίρισμα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Μ’ ένα μαχαιράκι κάνουμε μια τομή στα πιτάκια από τη μία τους άκρη, έτσι ώστε να σχηματιστούν θήκες.
- Ζεσταίνουμε τα πιτάκια στο φούρνο για 4 – 5 λεπτά. Δεν θέλουμε να ξεραθούν.
- Γεμίζουμε κάθε πιτάκι με μια μικρή ποσότητα από το χούμους και τα τακτοποιούμε όμορφα στη μισή επιφάνεια ενός μεγάλου δίσκου σερβιρίσματος.
- Στην υπόλοιπη επιφάνεια του δίσκου βάζουμε τα λαχανικά μέσα σε μπολάκια και αφήνουμε τους καλεσμένους μας να γεμίσουν τα πιτάκια τους όπως θέλουν.
Μυστικά
* Πώς θα κάνουμε το ντιπ άλαδο; Παραλείπουμε το λάδι, αυξάνουμε το ταχίνι κατά 30 γρ. και προσθέτουμε περισσότερο από το ζουμί των ρεβυθιών για να προκύψει ένας λείος πολτός.