Χωρίς VEGAN πια δε γίνεται
του Γιάννη Αποστολόπουλου
PLANT BASED ΠΙΑΤΑ
Το 2019 ήταν η χρονιά των plant based γευμάτων. Οι vegan επιλογές αυξήθηκαν παντού, στα σούπερ μάρκετ, στα εστιατόρια, στα fast food κ.λπ. Γενικά, όπου σερβίρεται κάποια μορφή γεύματος, έκανε την εμφάνισή της και μια vegan εκδοχή. Η πρόθεση των καταναλωτών για vegan τρόφιμα και πιάτα είναι διαρκώς αυξανόμενη κι αυτό δεν αφορά αποκλειστικά το κοινό που επιλέγει αυστηρά αυτή τη διατροφή. Εδώ είναι το κρίσιμο σημείο που θα πρέπει να προσέξει και να ζυγίσει κάθε επιχείρηση εστίασης. Το κοινό των λεγόμενων flexitarians είναι αυτό που αναμένεται να αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό μέσα στο 2020. Πρόκειται για ανθρώπους που δεν επιθυμούν να εγκαταλείψουν 100% την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων, θέλουν όμως να τα περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό και να εντάξουν περισσότερα φυτικά γεύματα στην καθημερινή τους διατροφή.
Αυτή είναι μια τάση που έρχεται από το εξωτερικό και γνωρίζει άνθηση και στην Ελλάδα, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη χώρα μας η συγκεκριμένη διατροφή έχει έτσι κι αλλιώς γερές βάσεις. Η μεσογειακή διατροφή, που πλέον είναι διάσημη διεθνώς, περιέχει κόκκινο κρέας μία φορά την εβδομάδα, λευκό δύο και τις υπόλοιπες μέρες γεύματα που βασίζονται σε όσπρια και λαχανικά. Πρόκειται για μια παράμετρο ιδιαίτερα σημαντική που μπορεί με πολύ απλό τρόπο να «λύσει» τα χέρια μιας επαγγελματικής κουζίνας και δίνει τη δυνατότητα προσφοράς vegan πιάτων, ακολουθώντας παραδοσιακές ελληνικές συνταγές. Ήδη πολλά εστιατόρια έχουν αντιληφθεί αυτή την τάση και προσφέρουν αρκετές vegan επιλογές στους πελάτες τους. Μάλιστα, σε πρόσφατη έρευνα του ταξιδιωτικού πρακτορείου Hayes & Jarvis, η οποία βασίστηκε σε κριτικές του Tripadvisor, η Αθήνα είναι στο τοπ 10 των vegan friendly πόλεων διεθνώς!
Η Ελληνική κουζίνα βρίθει από συνταγές με λαδερά φαγητά, που αποτελούν εξαίρετη λύση για το μενού
Η δύναμη της παράδοσης
Ωστόσο, σε συνομιλίες που είχαμε με ανθρώπους που ακολουθούν τη vegan διατροφή μας είπαν πως αυτό που τους «λείπει» όταν βγαίνουν έξω για φαγητό δεν είναι κάποιο εξεζητημένο χορτοφαγικό πιάτο, αλλά τα παραδοσιακά. «Σπάνια θα βρω καλό κλασικό μαγειρευτό φαγητό, ένα λαδερό, όπως φασολάκια, μπριάμ ή φακές», μας είπε κάποιος χαρακτηριστικά. Η Ελληνική κουζίνα βρίθει από συνταγές με λαδερά φαγητά κι η ένταξη στο μενού κάποιων εξ αυτών αποτελεί μια παραδοσιακή, γευστική κι εύκολη λύση, για να αποκτήσει ένα εστιατόριο vegan επιλογές στον κατάλογό του.
Το σημαντικό είναι αυτά τα πιάτα να μην περιέχουν καθόλου ζωικά προϊόντα, ούτε καν στο γαρνίρισμά τους, και να έχουν την επισήμανση vegan, ώστε να μπορεί να τα επιλέξει άφοβα ο πελάτης που ακολουθεί την αυστηρή χορτοφαγική διατροφή. Αν τώρα κάποια συνταγή απαιτεί οπωσδήποτε κάποιο είδος τυριού, ας μην ξεχνάμε πως σήμερα κυκλοφορούν στην αγορά όλων των ειδών φυτικά τυριά που μπορούν κάλλιστα να αντικαταστήσουν τα κανονικά τυριά. Είναι άλλωστε μια πρακτική που εφαρμόζεται από πολλά μαγαζιά εδώ κι αρκετά χρόνια την περίοδο της Σαρακοστής. Απλώς τώρα είναι ίσως καιρός να εξετάσει κανείς το ενδεχόμενο να παραμείνουν κάποια πιάτα στο μενού καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς κι όχι μόνο την περίοδο της νηστείας.
Το εναλλακτικό «κρέας»
Πέρα όμως από τις παραδοσιακές συνταγές που είναι σε όλους γνωστές κι αγαπητές, στην αγορά έχουν εμφανιστεί το τελευταίο διάστημα πολλά καινοτόμα προϊόντα που πραγματικά μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, η vegan κοινότητα περιμένει ότι το μεγαλύτερο trend της χρονιάς που διανύουμε θα είναι το plant based κοτόπουλο. Στην Ελλάδα, λοιπόν, η εταιρεία Veganact, σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, δημιούργησε και παράγει ήδη φυτικό «κοτόπουλο», το οποίο θα πρέπει να πούμε πως είναι και εξαιρετικό, καθώς το δοκιμάσαμε στην παρουσίαση που έκανε η Veganact για τα προϊόντα εναλλακτικού κρέατος που έχει λανσάρει στην αγορά με το brand Genius, τα οποία είναι όλα πολύ νόστιμα. Ωστόσο, το κοτόπουλο κλέβει ξεκάθαρα τις εντυπώσεις.
Επίσης, πρόσφατα βρεθήκαμε στην παρουσίαση των προϊόντων mega meatless της Mega Yeeros. Η εταιρεία έχει ετοιμάσει μια γκάμα προϊόντων, όπως γύρο από δημητριακά κι όσπρια, μπιφτέκια από λαχανικά κι όσπρια, έως και καλαμάκι σουβλάκι, που δίνουν τη δυνατότητα ακόμη και στους «ναούς» της κρεατοφαγίας -λέγε με σουβλατζίδικο-, να εντάξουν αμιγώς vegan προσφορές στο μενού. Δοκιμάσαμε επίσης κι αυτά τα προϊόντα στην παρουσίαση που έγινε, τα οποία είναι όλα εύγεστα. Σαφώς, όμως, η κορωνίδα είναι ο mega meatless γύρος, που ομολογουμένως ξεπερνά τις προσδοκίες που έχει κάποιος για ένα plant based σκεύασμα.
Να σημειώσουμε πως οι δύο προαναφερθείσες εταιρείες έχουν τα εργοστάσια παραγωγής των εν λόγω προϊόντων εδώ, στην Ελλάδα, κι από εδώ τα εξάγουν στο εξωτερικό, με ό,τι σημαντικό αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία, ιδίως στην περίπτωση που καταφέρουν να εδραιώσουν τα προϊόντα τους στη διεθνή αγορά.
Βεβαίως, από τους πρωτεργάτες στο εναλλακτικό κρέας εντός της χώρας είναι η Foodelco, η οποία συνέστησε στο ελληνικό κοινό τα Beyond Meat Burgers, τα οποία ήδη γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία, ενώ και το meat free μπιφτέκι της Garden Gourmet εντάχθηκε πρόσφατα στο μενού των Goody’s. Δυναμική εμφάνιση ετοιμάζεται να κάνει στην ελληνική αγορά κι η Esti Foods με προϊόντα εναλλακτικού κρέατος, αλλά και φυτικά γιαούρτια και τυριά.
Πολλές επιλογές και πρώτες ύλες
Πέρα όμως από το εναλλακτικό κρέας που μπορεί να αποτελέσει θαυμάσια βάση για κυρίως πιάτα, αυτή τη στιγμή υπάρχει πληθώρα επιλογών, και μάλιστα ποιοτικών, σε σάλτσες, μαγιονέζες, σαλάτες, γλυκά κ.λπ. που είναι vegan και μπορούν να διεκδικήσουν μια θέση στον κατάλογο ή να χρησιμοποιηθούν σε συνταγές για τη δημιουργία χορτοφαγικών πιάτων, να συνοδεύσουν τον καφέ, το τσάι, ή να προσφερθούν ως επιδόρπιο. Αν κάποτε ήταν δύσκολο να εντοπίσει κανείς πρώτες ύλες για vegan δημιουργίες, αυτό δεν συμβαίνει πια καθόλου. Και από μόνο του το γεγονός τούτο είναι ενδεικτικό για τις τάσεις που επικρατούν στην αγορά.
Επιπρόσθετα, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι ήδη λειτουργούν πολλά εστιατόρια, ιδίως στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις, που είναι αποκλειστικά vegan. Ο λόγος που αναπτύσσεται αυτό το φαινόμενο είναι ότι οι καταναλωτές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό δείχνουν να είναι σήμερα πολύ περισσότερο ευαισθητοποιημένοι για τη διατροφή τους και τον αντίκτυπο που έχει αυτή στην υγεία τους, αλλά και στο περιβάλλον. Η προσφορά υγιεινών πιάτων, φυτικών μεν αλλά πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, μπορούν να λειτουργήσουν ως «κράχτης» για το εστιατόριο και να προσελκύσουν μεγαλύτερη πελατεία.
Στην αγορά έχουν εμφανιστεί πολλά καινοτόμα προϊόντα που μπορούν να κάνουν τη διαφορά
Όλα τα δεδομένα κι οι προβλέψεις δείχνουν ότι η κατανάλωση κρέατος κι η παραγωγή γάλακτος αναμένεται να μειωθούν τα επόμενα χρόνια. Μόλις προ ολίγων μηνών, στις ΗΠΑ δήλωσαν πτώχευση οι δύο μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας, η μία εκ των οποίων είχε δραστηριότητα από τα μέσα του 19ου αιώνα. Αιτία αυτής της εξέλιξης είναι η δραστική μείωση της κατανάλωσης αγελαδινού γάλακτος, που εκτιμάται σε πάνω από 18%, κι η ραγδαία εξάπλωση του γάλακτος που προέρχεται από φυτικές πρώτες ύλες. Για παράδειγμα, το γάλα βρώμης στις ΗΠΑ το 2017 είχε συνολικά τζίρο από τις πωλήσεις 4,4 εκατομμύρια δολάρια και το 2019, μέσα σε μόλις δύο χρόνια, το αντίστοιχο ποσό σκαρφάλωσε στα 29 εκατομμύρια δολάρια.
Το food cost και οι λύσεις
Το ζήτημα των τιμών και του food cost που προκύπτει ανά μερίδα είναι σημαντικό, καθώς, προς το παρόν τουλάχιστον, πολλές vegan πρώτες ύλες είναι αρκετά «αλμυρές», με αποτέλεσμα η τιμή πώλησης ενός vegan πιάτου να φτάνει να είναι ακριβότερη από ένα κλασικό πιάτο με κρέας. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε τη λύση που προαναφέρθηκε με τα παραδοσιακά ελληνικά λαδερά φαγητά που φαίνεται πως και το κοινό τα ζητάει και μπορούν να προσφερθούν σε τιμές λογικές για την εποχή.
Κλείνοντας, και προς αποφυγή παρερμηνειών, θα πρέπει να πούμε πως κανείς δεν θεωρεί πως τα πιάτα με κρέας, τα τυριά και τα γαλακτοκομικά θα εκλείψουν από τον κατάλογο. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εμπλουτιστεί το μενού με κάποια πιάτα που θα είναι χορτοφαγικά. Το ποσοστό ανανέωσης του μενού είναι διαφορετικό από εστιατόριο σε εστιατόριο, αναλόγως της «φύσης» του και της πελατείας, όμως ένα μενού χωρίς καμία απολύτως vegan επιλογή σε κυρίως πιάτο είναι σίγουρο πως σε λίγο καιρό δεν θα συνιστά καθόλου καλή επιχειρηματική τακτική.
ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
BARILLA
Η Barilla, γνωστή για την ποιότητα των προϊόντων της και διαρκώς ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των επαγγελματιών αλλά και τις διατροφικές συνήθειες της εποχής, προσφέρει τις ιδανικές σάλτσες για τις πιο γευστικές vegan συνταγές. Με άρωμα Ιταλίας κι ασύγκριτη γεύση, οι έτοιμες σάλτσες Barilla Arrabbiata, Basilico, Napoletana, Olive, Pomodoro, Toscana, Bolognese Vegan & Pesto Basilico Vegan παρασκευάζονται από ποιοτικές πρώτες ύλες, επεξεργασμένες με φροντίδα, κι είναι ιδανικές τόσο για μακριά όσα και για κοντά ζυμαρικά. Τα vegan πιάτα απογειώνονται με τις έτοιμες σάλτσες Barilla, χαρίζοντας αμέτρητους απολαυστικούς συνδυασμούς με τα πιο αγνά υλικά και γεύση από Ιταλία.
https://www.barilla.com/el-gr
Condito
Νέες πρωτοποριακές συνταγές της Condito έρχονται να συμπληρώσουν και να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη σειρά THE GREEN LINE, προσφέροντας στους vegan καταναλωτές ολόφρεσκες plant-based σαλάτες!
Οι δημοφιλείς κι αγαπημένες σε όλους μας Ρώσικη, Κηπουρού, Αγγουρομαγιονέζα και Μελιτζανοσαλάτα, φτιαγμένες από αυθεντικές πρώτες ύλες και διαλεχτά λαχανικά απογειώνουν τη γεύση και δίνουν αμέτρητες επιλογές σε όλο το καταναλωτικό κοινό που επιθυμεί να ακολουθήσει μια plant-based διατροφή!
Είναι κατάλληλες για νηστεία και δεν περιέχουν γλουτένη ή γλυκαντικά! Για τους επαγγελματίες, οι νέες σαλάτες έρχονται να μεταμορφώσουν και να εξελίξουν απλές veggie συνταγές σε ολοκληρωμένες και γευστικές προτάσεις, που τίποτε δεν έχουν να ζηλέψουν από τα δημοφιλή πιάτα, finger food ή street food!
Βρείτε και γνωρίστε τις νέες απολαυστικές σαλάτες σε συσκευασίες Retail 250g αλλά και σε επαγγελματικές των 2,5kg για τον κλάδο του Food Service.
https://conditofoods.com
Mega Meatless by Mega Yeeros
Τη νέα σειρά plant based προϊόντων mega meatless παρουσίασε στις 29 Ιανουαρίου η Mega Yeeros στις εγκαταστάσεις της στον Ασπρόπυργο. Για την παραγωγή των φυτικών προϊόντων, η Mega Yeeros θα δημιουργήσει νέα γραμμή παραγωγής, επεκτείνοντας εντός του έτους τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της κατά 2.500τ.μ.
Η σειρά mega meatless περιλαμβάνει τον mega meatless yeeros που η βάση του είναι γύρος από δημητριακά και όσπρια. Επίσης, το burger και το greek burger, το οποίο περιέχει ελληνικά βότανα και μυρωδικά, ώστε να προσομοιάζει στο παραδοσιακό ελληνικό μπιφτέκι και τα mega meatless κεφτεδάκια. Tο επόμενο βήμα είναι το σουβλάκι, το οποίο ήδη έχουν ετοιμάσει κι ετοιμάζονται να λανσάρουν στην αγορά. Όλα παρασκευάζονται από μείγμα λαχανικών κι οσπρίων. Τα mega meatless δεν περιέχουν γλουτένη, σόγια και μεταλλαγμένα συστατικά. Είναι υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς περιέχουν αντίστοιχο σίδηρο με το κρέας και διπλάσια ποσότητα ασβεστίου και φωσφόρου σε σύγκριση πάντα με το κρέας.
Tasteful Marinos – Ta nisiotika
Η εταιρεία τροφίμων Tasteful Marinos, παραγωγός της ευρύτατα διαδεδομένης γκάμας κατεψυγμένων προϊόντων «Τα Νησιώτικα», κρατώντας πιστά την παράδοση της νησιωτικής ελληνικής κουζίνας, συστήνεται με τη νέα σειρά φυτικών σαλατών «TOΠΟΣ» τόσο στο κοινό των όσων επιλέγουν μια διατροφή διαιτητική και προσεγμένη όσο και σε εκείνο των vegetarians και vegans. Παντρεύοντας την αγνή μεσογειακή διατροφή με την – υψηλή σε θρεπτική αξία – χορτοφαγική κουζίνα δημιουργεί μια σειρά σαλατών που δεν εντυπωσιάζει απλώς τους λάτρεις του είδους, αλλά αφήνει έκπληκτο και τον πιο ένθερμο υποστηρικτή της πανφαγίας.
Σαλάτες με βάση την πιστοποιημένη βιολογική σόγια και τα λαχανικά που χαρακτηρίζονται από σαφώς λιγότερα λιπαρά κι από παντελή έλλειψη οποιασδήποτε Α’ ύλης ζωικής προελεύσεως. Χαρακτηριστικά που τις καθιστούν ανεπανάληπτες όχι μόνο για αυτούς που προσέχουν τη διατροφή τους και τους vegetarians, αλλά και για όσους νηστεύουν ή έχουν δυσανεξία σε προϊόντα όπως το αυγό.
TanisFood
Τέσσερις κατηγορίες, πολλοί διαφορετικοί κωδικοί. Η εταιρεία κάθε χρόνο αναζητά και χρησιμοποιεί ελληνικές ελεγμένες βασικές πρώτες ύλες, για να παράγει 21 διαφορετικούς κωδικούς προϊόντων που απευθύνονται σε όσους έχουν εντάξει τη vegan διατροφή στη ζωή τους και όχι μόνο αυτούς. Μπιφτέκια, κεφτεδάκια, κροκέτες και φλογέρες αποτελούν ιδιαίτερες προτάσεις για την παρασκευή μοναδικών γευμάτων ή για συνοδευτικά σε άλλες παρασκευές.
Veganact – Genius
Την καινοτόμο σειρά φυτικών προϊόντων εναλλακτικού κρέατος με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και, κυρίως, σε πρωτεΐνη, παρουσίασε στις 6 Δεκεμβρίου η εταιρεία Nikolopoulou σε κεντρικό ξενοδοχείο. Πρόκειται για την πρώτη σειρά προϊόντων φυτικού «κρέατος» ελληνικής παραγωγής, Genius Meat-Free, από το brand Veganact της εταιρείας.
Η σειρά Genius από τη Veganact περιλαμβάνει γευστικές, υγιεινές κι απόλυτα χορτοφαγικές επιλογές, όπως μπέργκερ, κεμπάπ, κεφτεδάκια, nuggets και cordon bleu, όλα πλούσια σε πρωτεΐνες (από 14% και πάνω) και με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ιδιαίτερα κορεσμένα. Διατίθενται ήδη από τον Δεκέμβριο στην ελληνική αγορά του food service.
Τη σειρά Genius συνοδεύουν οι υπόλοιπες προτάσεις της Veganact, vegan τυροκροκέτες, σνίτσελ λαχανικών superfoods και μπιφτέκι λαχανικών superfoods.
ΒΙΟΑΓΡΟΣ ΑΕ
Το να γίνουμε vegans σημαίνει ότι αλλάζουμε φιλοσοφία ζωής! Είναι όχι μόνο ο πιο πρακτικός κι άμεσος τρόπος για να αλλάξουμε τον κόσμο, αλλά κάτι πολύ παραπάνω, κι έχει άμεση σχέση με τις διατροφικές μας συνήθειες. Στόχος στη Βιοαγρός είναι να αναδειχθεί η vegan διατροφή, που παρέχει πολλαπλά οφέλη στην ανθρώπινη υγεία, στα ζώα, στο περιβάλλον και στην κοινωνία, προσφέροντας μια μεγάλη γκάμα νόστιμων vegan προϊόντων. Απολαύστε έτοιμα χορτοφαγικά υποκατάστατα κρέατος και γεύματα, snacks για όλες τις ώρες, όπως μπισκότα, μπάρες και τσιπς καρύδας, φυτικά ροφήματα, επιδόρπια, vegan τυριά κι αλλαντικά, επαλείμματα ξηρών καρπών, καθώς κι όλα τα προϊόντα μιας φυτικής διατροφής, όπως όσπρια, ρύζι, δημητριακά, σπόρους, φρέσκα φρουτολαχανικά κ.ά. στη βιολογική τους εκδοχή ή δημιουργήστε γευστικά πιάτα με vegan είδη αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής!
www.bioagros.gr
Gusto Dairy
Η Gusto Dairy παράγει επί σειρά ετών τυροκομικά προϊόντα και διαθέτει στην γκάμα της και φυτικά vegan αναπληρώματα τυριών, ενώ ειδικεύεται σε προϊόντα food service.
Τα vegan τυριά της είναι: Vegan mozzarella flavour, vegan cream spread, vegan white, parmvegano, vegan cheddar flavour, vegan gouda flavour, vegan smoked gouda flavour.
Foodelco – Beyond Meat Greece
Στην Beyond Meat πιστεύουν ότι υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος να τραφεί ο πλανήτης.
Η αποστολή τους είναι να δημιουργήσουν το μέλλον της πρωτεΐνης (The Future of Protein®) – με πεντανόστιμα plant based burger, κιμά για tacos, λουκάνικα κ.ά. – τα οποία παράγονται από απλά φυτικά υλικά. Με τη μετάβαση από ζωικό κρέας σε plant based κρέας, δημιουργούν μια πολύ γευστική επιλογή η οποία λύνει τέσσερα σημαντικά θέματα σε σχέση με την κτηνοτροφία: ανθρώπινη υγεία, κλιματική αλλαγή, καταστροφή των φυσικών πόρων και κακομεταχείριση των ζώων.
Το κρέας φτιάχνεται από τέσσερα βασικά συστατικά: πρωτεΐνη, λίπος, ιχνοστοιχεία και νερό.
Το Beyond Meat βρίσκει ακριβώς αυτά τα συστατικά στο φυτικό βασίλειο και ξανά δημιουργεί κρέας, χωρίς να υστερεί σε γεύση ή υφή.
Η δημιουργία κρέατος χωρίς το ζώο απαιτεί λιγότερους πόρους, κάνοντας τη διαδικασία πιο αποτελεσματική και βιώσιμη.
Spora Fresh & Natural
Όποιος υποστηρίζει ότι οι vegans στερούνται την ποικιλία στη διατροφή τους δεν έχει δοκιμάσει τα μπισκότα vegan της SPORA Fresh & Natural. Με απόλυτο σεβασμό στη φιλοσοφία, τη στάση ζωής και τις διατροφικές επιλογές των vegan πελατών της, αλλά και με γνώμονα την αδιαπραγμάτευτη αρχή «καμία έκπτωση στη γεύση, καμία έκπτωση στην υγεία», η εταιρεία δημιούργησε τα μπισκότα Mr Vegan, σε πέντε υπέροχες γεύσεις και με τα πιο αγνά υλικά. Οι μαρμελάδες παράγονται αποκλειστικά στην Ελλάδα από ελληνικά φρούτα και όχι από πούλπα φρούτων εισαγωγής.
Ζωγράφος
Τι πρέπει να προσέξει κάποιος που επιλέγει να μην τρώει κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά ή αυγά; Καταναλώστε τροφές με ασβέστιο, όπως αποξηραμένα σύκα, αμύγδαλα, σουσάμι, σπανάκι και σταφίδες. Προτιμήστε τροφές με σίδηρο, όπως φακές, κάσιους, κινόα, ρεβίθια, σπανάκι, φασόλια και μαύρη σοκολάτα. Καλό είναι να υπάρχει επαρκής πρόσληψη σε βιταμίνη C, ώστε να απορροφάται ο σίδηρος. Οι πρωτεΐνες θα πρέπει να αναζητηθούν σε φυτικές πηγές, όπως όσπρια, μανιτάρια, ξηρούς καρπούς, ζυμαρικά ΖΩΓΡΑΦΟΣ. Τα ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΖΩΓΡΑΦΟΣ περιέχουν 80% περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες από τα κοινά ζυμαρικά. Με την καινοτόμο τους σύσταση συνδυάζουν τα οφέλη των δημητριακών και της σόγιας κι αποτελούν ιδανική πρόταση. Αναζητήστε τροφές εμπλουτισμένες με βιταμίνη D και τροφές πλούσιες σε Ω3, όπως ο λιναρόσπορος, τα καρύδια και το αβοκάντο, θα βοηθήσουν στη σωστή λειτουργία του οργανισμού.
Delifrance
Ένα νέο κρουασάν vegan προσφέρει η εταιρεία Délifrance με συστατικά:
Ζύμη με αλεύρι Ζέας και κουρκουμά
•Γέμιση 18% μαρμελάδα ροδάκινο και aloe vera
•Επικάλυψη με σπόρους ηλίανθου, παπαρούνας, λιναριού
Δεν περιέχει καθόλου υλικά ζωικής προέλευσης και μπορεί να αποτελέσει ιδανική επιλογή για πρωινό, brunch και συνοδευτικό του καφέ.
Kolios
Τη δική της γκάμα σε vegan τυριά προσφέρει η εταιρεία γαλακτοκομικών Kolios με το brand Νηστίσιμο. Τα αναπληρώματα τυριών Νηστίσιμο είναι φυτικά προϊόντα με καρυδέλαιο, χωρίς γάλα, λακτόζη, γλουτένη και σόγια. Είναι ιδανικά για vegans, vegetarians, άτομα με τροφικές αλλεργίες, καθώς φυσικά και για νηστεία. Προσφέρονται σε δύο ποικιλίες, λευκό και κίτρινο. Είναι προϊόντα πιστοποιημένα από τη European Vegetarian Union.