Χοιρινό στο κρασί με δαμάσκηνα & σύκα

12 Νοεμβρίου, 2020
xoirinosyka

Χοιρινό στο κρασί με δαμάσκηνα & σύκα

Δείτε πώς γίνεται

Υλικά
3,5 Ώρες Χρόνος Εκτέλεσης
Υλικά για 6 Άτομα

½ κ.γ. Πιπέρι
½ κ.γ. Τζίντζερ, τριμμένο
¼ κ.γ. Ξερή Μαντζουράνα
½ κ.γ. Μοσχοκάρυδο
2 Μέτρια Κρεμμύδια, κομμένα στα 4
1 Μέτρια Πατάτα, χοντροκομμένη
1 Ξινόμηλο, χοντροκομμένο
2 Πράσα, σε ροδέλες
1 Κλωνάρι Σέλερι, σε ροδέλες
Αλάτι
1800gr Χοιρινός Λαιμός, ολόκληρος
12 Ξερά Σύκα
12 Ξερά Δαμάσκηνα, απύρηνα
90gr Νέα Φυτίνη, λιωμένη
250ml Μαυροδάφνη
350ml Κόκκινο Μπρούσκο Κρασί

Εκτέλεση

Σε ένα μπωλάκι ανακατεύουμε το πιπέρι, το τζίντζερ, την μαντζουράνα και το μοσχοκάρυδο.
Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε τα κρεμμύδια, την πατάτα, το ξινόμηλο, τα πράσα, το σέλερι, αλατίζουμε και τα ανακατεύουμε.
Τοποθετούμε το χοιρινό στο κέντρο της γάστρας, το αλατίζουμε και το αλείφουμε με τα μπαχαρικά.
Στη μία πλευρά δίπλα από το κρέας βάζουμε τα λαχανικά και στην άλλη τα σύκα και τα δαμάσκηνα.
Περιχύνουμε με τη λιωμένη Φυτίνη, τη μαυροδάφνη και το κόκκινο κρασί.
Σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° για 1 ώρα.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160° και ψήνουμε για άλλες 2 ώρες.
20 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο αφαιρούμε το καπάκι για να πάρει χρώμα το φαγητό.
Όταν ψηθεί, μεταφέρουμε προσεκτικά το κρέας και τα φρούτα σε μια πιατέλα.
Πολτοποιούμε το υπόλοιπο του ταψιού.
Σερβίρουμε το κρέας σε φέτες με σύκα, δαμάσκηνα και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Σκεύη

1 μικρό μπωλ
1 μεγάλο μπωλ
1 μεγάλη γάστρα

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ