Η χειμερινή μάχη επιβίωσης για τα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο

30 Σεπτεμβρίου, 2020
Η χειμερινή μάχη επιβίωσης για τα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο

Η Νέα Υόρκη (ξέρει να) παίρνει τα ρίσκα της. Το πρώην επίκεντρο της πανδημίας στις ΗΠΑ, η πολιτεία που την περασμένη Κυριακή κατέγραψε για πρώτη φορά από τον Ιούνιο περισσότερα από 1.000 κρούσματα μέσα σε μία ημέρα, αποφάσισε να ανοίξει τα εστιατόριά της. Και δεν εννοούμε αυτά που λειτουργούσαν ήδη υπαιθρίως, σε ανοικτό περιβάλλον. Μιλάμε για τις κλειστές και στεγασμένες δομές εστίασης.

Έτσι, όπως σημειώνει το Protagon, όλα τα εστιατόρια, που μέχρι τώρα λειτουργούσαν μόνο στους εξωτερικούς χώρους, θα μπορέσουν να ανοίξουν ξανά τις κλειστές αίθουσές τους από την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, αλλά μόνο στο 25% της χωρητικότητάς τους, με τα αμερικανικά ΜΜΕ να κάνουν ήδη λόγο για μια δύσκολη σεζόν. Μια σεζόν «επιβίωσης» για τα εστιατόρια αυτά. «[Η πανδημία] μας κατέλαβε εξαπίνης και ενώ μέχρι τον Μάρτιο τα πηγαίναμε μια χαρά», λέει ο Σάντι Ινγκμπερ, σεφ στο Grand Central Oyster Bar & Restaurant, στον περίφημο κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης της Νέας Υόρκη, το οποίο έχει κλείσει εντελώς από τον Μάρτιο.

Και μολονότι πολλά εστιατόρια έχουν ήδη ανοίξει σε κάποια υπαίθρια μορφή και με διάφορους ευφάνταστους τρόπους προσέλκυσης μέχρι και των πιο καχύποπτων και φοβικών πελατών – από σκηνές πικνίκ μέχρι κλειστές νάιλον «φούσκες» γύρω από τα τραπέζια, είναι κοινή η πεποίθηση ανάμεσα στους εργαζομένους στον χώρο της εστίασης ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων δεν θα τη βγάλει «καθαρή» τον χειμώνα και ίσως και να κατεβάσει ρολά.

Ειδικά όμως για κάποιες συγκεκριμένες επιχειρήσεις με στεγασμένους μόνο χώρους εστίασης, αυτή προβάλλεται ως η τελευταία, η πλέον απέλπιδα απόπειρά τους να κρατήσουν ζωντανές τις επενδύσεις τους και το βιος τους. Πανδημία… τέχνας κατεργάζεται: νάιλον προστατευτικές «φούσκες» για το κάθε τραπέζι σε εστιατόριο της Νέας Υόρκης Ωστόσο, όπως τονίζουν πολλοί εστιάτορες, τα εστιατόρια δεν είναι κατασκευασμένα για να λειτουργούν με πληρότητα μόλις 25% και κανείς δεν έχει καμία εγγύηση για το τι μέλλει γενέσθαι.

«Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε τι πρόκειται να συμβεί», λέει ο Iνγκμπερ, του οποίου η επιχείρηση εξαρτάται ιστορικά και σχεδόν αποκλειστικά από τον τουρισμό και όχι από τους ντόπιους νεοϋορκέζους θαμώνες. «Αλλά θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να τα καταφέρουμε», τονίζει. Οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται ότι το άνοιγμα με πληρότητα 25% δεν επιλύει από μόνο του τα προβλήματά τους.

Επιτρέπει μεν την κοινωνική απόσταση μεταξύ των επισκεπτών, αλλά δεν υπόσχεται την απόλυτη ασφάλεια, ειδικά μεταξύ του προσωπικού, καθώς το τυπικό πρωτόκολλο ασφάλειας μιας κουζίνας ενέχει πολλούς κινδύνους εισπνοής του αέρα που κυκλοφορεί μέσα σε ένα υγρό, στενό περιβάλλον. Κανένας όμως δεν τους ζήτησε, όπως λένε χαρακτηριστικά, να πληρώσουν μόνο το 25% του ενοικίου για τον χώρο όπου στεγάζεται το εστιατόριο. «[Το μέτρο] Δεν έχει απολύτως κανένα οικονομικό νόημα για κανέναν από εμάς», λέει η Aντζι Μαρ, σεφ και ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Beatrice Inn. «Με 25% πληρότητα, απλώς δεν “βγαίνουμε”», προσθέτει, ενώ ο Ινγκμπερ επισημαίνει ότι το σωστότερο «θα ήταν μια πληρότητα της τάξεως του 75%».

Αλλοι συνάδελφοί του ζορίζονται ακόμη περισσότερο. «Μια πληρότητα του 75% είναι απαραίτητη μόνο για να συντηρηθεί η επιχείρηση», τονίζει με τη σειρά του ο Τζίμι Λάι, ιδιοκτήτης του βιετναμέζικου εστιατορίου Madame Vo. Κάποιοι, ωστόσο, προσπαθούν απλώς να δουν το ποτήρι μισογεμάτο και να αποδεχθούν ό,τι υπάρχει αυτή τη στιγμή, με στόχο απλώς να… επιπλεύσουν. «Είναι το πρώτο κεφάλαιο μιας καλύτερης ιστορίας», λέει ο Φου Κανάγκε, ιδιοκτήτης του κινεζικού εστιατορίου Karazishi Botan.

«Μετά θα πάμε στο 50%, ύστερα στο 75% και ελπίζουμε σύντομα και στο 100% της πληρότητάς μας». Ωστόσο, όλοι τους καταλαβαίνουν ότι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον η πληρότητα του 100% δεν αποτελεί την πλέον ορθή υγειονομική επιλογή. «Δεν λέω ότι πρέπει να ανοίξουμε στο 100%», εξηγεί η Μαρ, καταλήγοντας με νόημα ότι «πρέπει όμως να λάβουμε όλες τις προφυλάξεις προκειμένου να μην επιστρέψουμε στις κλειστές επιχειρήσεις που είχαμε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο».

Μασσαλία: Έκλεισαν γυμναστήρια, καφέ και εστιατόρια λόγω κορωνοϊού

Και στη Γερμανία όμως η κυβέρνηση επιθυμεί να ενισχύσει τους περιορισμούς στον αριθμό παρευρισκομένων σε πάρτι στα 25 άτομα ιδιωτικά και στα 50 άτομα σε δημόσιους χώρους, όπου ο ρυθμός μόλυνσης επταημέρου ανέρχεται σε 35 ανά 100.000.

«Ελπίζω να μη χρειαστεί να πάμε σε ένα γενικευμένο lockdown της χώρας. Εάν αποφασιστεί τελικά, θα έχει σίγουρα μεγάλες συνέπειες. Δεν ξέρω αν θα το αντέξει η οικονομία μας» δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Όπως ανέφερε, η ύφεση θα φτάσει σε διψήφιο ποσοστό και πολλές επιχειρήσεις θα κλείσουν.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι η οικονομία μας μπορεί να αντέξει ένα τοπικό lockdown στην Αττική, αλλά όχι περισσότερο από 2 εβδομάδες.

Φινλανδία: Στη 1 το πρωί θα κλείνουν στο εξής μπαρ και εστιατόρια λόγω πανδημίας

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας αποφάσισε σήμερα να κλείνουν όλα τα μπαρ και τα εστιατόρια στη 1 το πρωί ενώ η πώληση αλκοόλ θα σταματάει από τα μεσάνυχτα, αρχής γενομένης από τις 8 Οκτωβρίου, με στόχο να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κοροναϊού. «Οι πληροφορίες που παρείχαν οι αρχές είναι ανησυχητικές (…) Ο αριθμός των μολύνσεων αυξάνεται ραγδαία», είπε η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υπηρεσιών Κρίστα Κούριου, εξηγώντας την απόφαση αυτήν. Σύμφωνα με την υπουργό, οι τοπικές αρχές θα έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν αν τα εστιατόρια και τα μπαρ θα πρέπει να κλείνουν ακόμη νωρίτερα, στις 23.00 το βράδυ και να σταματούν τις πωλήσεις αλκοόλ από τις 22.00, στις περιοχές εκείνες όπου παρατηρείται ταχεία εξάπλωση του νέου κορονοϊού. Ο αριθμός των κρουσμάτων στη Φινλανδία είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη εδώ και μήνες. Σήμερα, οι υπηρεσίες υγείας ανακοίνωσαν 149 νέα κρούσματα, ο μεγαλύτερος αριθμός εδώ και πολλούς μήνες. Από την αρχή της πανδημίας, τον Μάρτιο, στη χώρα έχουν καταγραφεί 345 θάνατοι και 9.892 κρούσματα της Covid-19, τα 1.016 εκ των οποίων τις τελευταίες 15 ημέρες.

Κορωνοϊός-Β. Ιρλανδία: Νέα μέτρα για μπαρ και εστιατόρια

Στα βήματα της Σκωτίας, της Αγγλίας και της Ουαλίας βαδίζει και η Β. Ιρλανδία, σχετικά με τους τρόπους καταπολέμησης της έξαρσης του κορωνοϊού στις περιοχές της. Όπως σημειώνει το Tornos News, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης, οι παμπ, τα μπαρ, τα εστιατόρια και οι καφετέριες θα κλείνουν πλέον τις πόρτες τους στις 11 μ.μ., χωρίς καμία εξαίρεση, ενώ οι τελευταίες παραγγελίες των πελατών θα πρέπει να πραγματοποιούνται έως τις 10.30 μ.μ. το αργότερο.

Σύμφωνα με την υπουργό Arlene Foster,  όσο πιο αργά τη νύχτα κινούνται οι άνθρωποι, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοϊού, λόγω του ότι η κατανάλωση αλκοόλ χαλαρώνει την αυστηρή τήρηση των κανόνων και τους ενθαρρύνει να μειώνουν τις αποστάσεις μεταξύ τους, ιδιαίτερα σε χώρους όπως είναι τα μπαρ, όπου οι θαμώνες έχουν συνηθίσει σε άλλους τρόπους αλληλεπίδρασης. Παράλληλα, η κυβέρνηση της Β. Ιρλανδίας επεσήμανε ότι το μέτρο αυτό ισχύει αυστηρά και για όλες τις κοινωνικές συγκεντρώσεις, όπως είναι οι γιορτές και οι γάμοι.


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους