«Χάρισμα» τα χρέη από Τέλη Κυκλοφορίας αν δεν βεβαιωθούν στην 5ετία!

23 Απριλίου, 2021
teli_0

Εγκύκλιος της ΑΑΔΕ ξεκαθαρίζει πως οι Εφορίες θα πρέπει πριν την 5ετία να βεβαιώνουν τις οφειλές από τα Τέλη μαζί με τα πρόστιμα που αναλογούν.

Σε μια απόφαση-σοκ προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων συμμορφούμενη με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία οι οικονομικές Αρχές δεν μπορούν να αναζητούν χρέη από Τέλη Κυκλοφορίας που δεν έχουν βεβαιωθεί μετά την παρέλευση της πενταετίας με έναρξη το έτος που δημιουργήθηκε η οφειλή.

Δηλαδή αν κάποιος ιδιοκτήτης οχήματος δεν έχει πληρώσει τα Τέλη Κυκλοφορίας το 2015 και δεν του έχει βεβαιωθεί το πρόστιμο τότε το οφειλόμενο ποσό διαγράφεται καθώς έχει παρέλθει η πενταετία (έως 31 Δεκεμβρίου 2020) στην οποία μπορούσε η φορολογική διοίκηση να βεβαιώσει το ποσό! Με αυτό τον τρόπο παραγράφεται το ποσό της οφειλής από τη μη εξόφληση των Τελών Κυκλοφορίας καθώς δεν είχε ενημερωθεί ο ιδιοκτήτης του οχήματος και βέβαια δεν του είχε βεβαιωθεί το πρόστιμο.

Παράλληλα η ΑΑΔΕ επισημαίνει σε σχετική εγκύκλιο πως κατά τη χορήγηση βεβαίωσης περί μη οφειλής Τελών Κυκλοφορίας, δεν αναζητούνται Τέλη Κυκλοφορίας πέραν της πενταετίας! Δηλαδή αν κάποιος θέλει να μεταβιβάσει το όχημά του η βεβαίωση που θα λάβει από την Εφορία θα περιορίζεται χρονικά έως το 2016. Για προηγούμενα έτη ακόμη και να υπάρχει οφειλή η βεβαίωση θα δίδεται κανονικά στον κάτοχο του οχήματος που πωλείται και η διαδικασία μεταβίβασης θα ολοκληρώνεται κανονικά

Βέβαια το «κλειδί» για την παραγραφή των χρεών από παλαιά Τέλη Κυκλοφορίας είναι η μη βεβαίωση της οφειλής κάτι που θεωρείται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί στα επιβατικά ΙΧ καθώς το σύστημα την αμέσως επόμενη ημέρα λήξης εξόφλησης των Τελών Κυκλοφορίας τα εμφανίζει μαζί με το πρόστιμο!

Ωστόσο περιπτώσεις που έχει καταγραφεί διαφορά στα ποσά των Τελών Κυκλοφορίας οχημάτων περιλαμβάνει τα φορτηγά, Ταξί, αναπηρικά και εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα εκ των οποίων στα τρία πρώτα το λάθος μπορεί να γίνει εξαιτίας της αλλαγής χρήσης ή τον αποχαρακτηρισμό και στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα εξαιτίας της δήλωσης λανθασμένου εξοπλισμού που αυξάνει τις εκπομπές CO2 και κατ’ επέκταση και τα ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας.

Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ αναγράφει χαρακτηριστικά ότι: «Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στη νέα εγκύκλιο 2082/2021 της ΑΑΔΕ, σε συνδυασμό με την απόφαση ΣτΕ 1611/2020, για τη βεβαίωση τελών κυκλοφορίας (στην περίπτωση μη καταβολής τους ή μειωμένης καταβολής τους) καθώς και των οφειλόμενων προστίμων, ισχύει πενταετής προθεσμία παραγραφής υπολογιζόμενη από τη λήξη του έτους για το οποίο αυτά οφείλονται.

Επί παραδείγματι, τέλη κυκλοφορίας έτους 2016 και τυχόν οφειλόμενα πρόστιμα μπορούν να βεβαιωθούν μέχρι 31/12/2021, ενώ για τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2015 και τυχόν οφειλόμενα πρόστιμα, η προθεσμία για βεβαίωση έχει παραγραφεί καθώς η Φορολογική Διοίκηση μπορούσε να τα βεβαιώσει μέχρι την 31/12/2020.

Περαιτέρω, για τη βεβαίωση των τελών κυκλοφορίας και των τυχόν οφειλόμενων προστίμων του έτους της παραγραφής, επισημαίνεται ότι πρέπει ο φορολογούμενος να λαμβάνει γνώση αυτής άμεσα και πάντως πριν παρέλθει το έτος της βεβαίωσής τους. Για τον λόγο αυτό εφιστάται η προσοχή ώστε η βεβαίωση των τελών και προστίμων κάθε έτους παραγραφής να πραγματοποιείται εγκαίρως και το αργότερο μέχρι 31 Οκτωβρίου του έτους βεβαίωσης, ώστε να διεκπεραιώνεται ομαλά η διαδικασία. Τέλος, κατά τη χορήγηση βεβαίωσης περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας, δεν αναζητούνται τέλη κυκλοφορίας πέραν της πενταετίας

Να υπενθυμίσουμε πως η τελευταία επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιήθηκε το 2016 όπου τα χρέη από Τέλη Κυκλοφορίας ανέρχονταν σε πάνω από 252 εκατ. ευρώ ενώ σήμερα εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο ποσό έχει ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ!

ΠΗΓΗ

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

 

 

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 40.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!

Ελάτε σε επαφή μαζί μας

Είμαστε στη διάθεσή σας 24/24 για κάθε ζήτημα που αφορά την επιχείρησή σας.

Θεσσαλονίκη

Μαυροκορδάτου 24 με Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 151, 1ος όροφος – 546 45 Θεσσαλονίκη 2310 932420 – 932473 – 932481

Αθήνα

Λεωφ. Συγγρού 196 2ος όροφος 176 71 Καλλιθέα Αθήνα (Κέντρο) 210 22 41 227

paskedi@paskedi.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Άμεσο μήνυμα    Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

    ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους