Χανιά: Ο «αόρατος» παθολόγος και το γηροκομείο του θανάτου

4 Μαΐου, 2021
girokomeio-0
Δημήτρης Πώποτας, Άρια Καλύβα

Ο γιατρός που υπέγραψε και τις 62 ληξιαρχικές πράξεις με αιτιολογία την ανακοπή καρδιάς βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών – Στο μικροσκόπιο, επίσης, η λίστα αναμονής, κάποιες αμφισβητούμενες δωρεές, αλλά και περίεργες μεταβιβάσεις ακινήτων από γέροντες

Ο «αόρατος» παθολόγος των Χανίων, η λίστα αναμονής για φιλοξενία στο «γηροκομείο του θανάτου», η άρση του τραπεζικού απορρήτου και οι αμφισβητούμενες μεταβιβάσεις ακινήτων συνθέτουν το νέο κάδρο ερευνών της Ασφάλειας στην υπόθεση «Αγία Σκέπη». Πλέον, οι έρευνες γυρνούν δέκα χρόνια πριν (στον πρώτο καιρό λειτουργίας της μονάδας, τότε που είχε μόλις 16 κλίνες), για να δουν τι συνέβαινε στον οίκο ευγηρίας των Χανίων, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ερευνώνται όλοι οι θάνατοι που καταγράφηκαν από το 2009, όταν ξεκίνησε η λειτουργία στην «Αγία Σκέπη». Πρόκειται ίσως και για εκατοντάδες περιπτώσεις ηλικιωμένων που «έφυγαν» κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, καθώς στο συγκεκριμένο γηροκομείο παρατηρείται ότι οι θάνατοι ήταν ιδιαίτερα αυξημένοι συγκριτικά με άλλες μονάδες και οι τρόφιμοι συνήθως διέμεναν για λίγους μήνες, αλλά παράλληλα υπήρχε μια τεράστια λίστα αναμονής. «Ισως αυτό να οφείλεται», αναφέρει αξιωματικός της Ασφάλειας, «στο γεγονός ότι το κόστος φιλοξενίας ήταν ιδιαίτερα χαμηλό σε σχέση με άλλους οίκους ευγηρίας και φιλοξενούνται άτομα ακόμη και από την Πρόνοια, με αποτέλεσμα η ποιότητα των υπηρεσιών να είναι ανάλογη του κόστους».

Κομβικό σημείο στις έρευνες αποτελεί ο γιατρός που μόνο τον τελευταίο χρόνο είχε υπογράψει όλες τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου των 62 νεκρών (όσων δηλαδή απεβίωσαν μέσα στη μονάδα, καθώς και άλλα άτομα πέθαναν μέσα σε νοσοκομεία, αφού προηγουμένως είχαν περάσει από την «Αγία Σκέπη») με μοναδική αιτία θανάτου την ανακοπή καρδιάς. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν «αόρατο» παθολόγο με ελάχιστη παρουσία στα κοινά των Χανίων, μικρή πελατεία και που ποτέ δεν έδωσε το δικαίωμα για σχόλια. Οταν στις 3 Μαρτίου ο φάκελος της υπόθεσης «Αγία Σκέπη» διαβιβάζεται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων στην Ασφάλεια για τη διενέργεια προκαταρκτικής, η πρώτη κίνηση που κάνουν οι αστυνομικοί είναι να ζητήσουν τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου όλων των ηλικιωμένων ατόμων που πέρασαν από τον οίκο ευγηρίας. Διαπιστώνουν από την έρευνα ότι υπάρχουν 24 περιπτώσεις από το Ληξιαρχείο Χανίων, ενώ συνολικά απ’ όλη την Κρήτη ο αριθμός ανέρχεται σε 68 θανόντες. Από αυτούς, οι 62 πέθαναν μέσα στο γηροκομείο και άλλοι έξι λίγες ημέρες μετά την έξοδό τους από τη μονάδα. Οι αστυνομικοί καταλήγουν σε μια εφιαλτική διαπίστωση: αιτία θανάτου και στις 68 περιπτώσεις αναφέρεται η ανακοπή καρδιάς και τα χαρτιά φέρουν την υπογραφή του ίδιου γιατρού-συνεργάτη του γηροκομείου.

Αμέσως στο στόχαστρο μπήκε ο 45χρονος παθολόγος, ο «Dr. Θάνατος», όπως τον αποκαλούν οι αναλυτές. Αμέσως συλλέγουν πληροφορίες για το παρελθόν του, το ιατρικό του προφίλ, τις σχέσεις του με το γηροκομείο, ακόμη και τα περιουσιακά του στοιχεία. Διαπιστώνουν ότι ο συγκεκριμένος παθολόγος ήταν ελάχιστα γνωστός στην κοινωνία των Χανίων. Ιδιαίτερα χαμηλών τόνων, χωρίς παρουσία στα κοινά της περιοχής και χωρίς, όπως λένε, να θεωρείται πρωτοκλασάτο όνομα στην τοπική ιατρική κοινότητα.

Σύμφωνα με την ιδιοκτησία της «Αγίας Σκέπης», ο συγκεκριμένος παθολόγος ήταν ένας από τους δύο γιατρούς της μονάδας, όμως στην πραγματικότητα ήταν ο μοναδικός παθολόγος, ο οποίος μάλιστα σπανίως επισκεπτόταν τις εγκαταστάσεις. Αυτό προέκυψε τόσο από τις μαρτυρίες πρώην εργαζομένων και νυν φιλοξενούμενων ηλικιωμένων, αλλά κυρίως από το ηλεκτρονικό αρχείο των καμερών που διέθετε η μονάδα. Ελάχιστες ήταν οι φορές που πήγαινε και αυτές για να πιστοποιήσει τον θάνατο κάποιου τροφίμου, αποκρύπτοντας σε πολλές περιπτώσεις τα πραγματικά αίτια και αναγράφοντας: «Ανακοπή καρδιάς». Στο μικροσκόπιο των αστυνομικών μπήκαν οι τραπεζικοί του λογαριασμοί, τα χρήματα που ελάμβανε από τη μονάδα και η περιουσία του.

girokomeio-1

Τα στόματα ανοίγουν

Τα σενάρια για το τι κρύβεται πίσω από τους περισσότερους από 68 θανάτους σε 15 μήνες στην «Αγία Σκέπη», αλλά και τους εκατοντάδες άλλους τα προηγούμενα χρόνια οργιάζουν. Πλέον τα στόματα άνοιξαν και πρώην εργαζόμενοι στη μονάδα μιλούν ανοιχτά στις καταθέσεις τους στην Αστυνομία για κακομεταχείριση των ηλικιωμένων και άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Ουσιαστικά μιλάνε για εγκατάλειψη αυτών των αδύναμων ανθρώπων στο έλεος του Θεού, με ελάχιστη τροφή και ανύπαρκτη ιατρική περίθαλψη. Σκηνικά που καθιστούν την καθημερινότητά τους δυσβάσταχτη και μαρτυρική… Αθλιες καταστάσεις που δεν αρμόζουν σε πολιτισμένες χώρες. Δύο πρώην εργαζόμενοι στο γηροκομείο, μάρτυρες στην πρώτη μήνυση από την οικογένεια της δικηγόρου, ξεδιπλώνουν ακόμη και εικόνες που θυμίζουν Μεσαίωνα, με τους υπερήλικες τροφίμους δεμένους και υποσιτιζόμενους. Ανθρώπους ανήμπορους, τσακισμένους από τον χρόνο και δεμένους στις κλίνες τους (οι περισσότεροι είναι υπερήλικες άνω των 85 ετών) στους οποίους χορηγούσαν ακόμη και μεγάλες ποσότητες φαρμάκων για να τους έχουν υπό έλεγχο.

Στο ερώτημα των αστυνομικών ποιο το όφελος της ιδιοκτησίας της μονάδας από τον θάνατο τροφίμων και τη δημιουργία κενών κλινών, η απάντηση ήταν αφοπλιστική: στο συγκεκριμένο γηροκομείο υπήρχε μια τεράστια λίστα αναμονής δεκάδων ηλικιωμένων που περίμεναν τη σειρά τους για να εισαχθούν στην «Αγία Σκέπη». Ο λόγος ήταν οι ιδιαίτερα χαμηλές-ανταγωνιστικές τιμές που δεν ξεπερνούσαν τα 30 ευρώ την ημέρα, ενώ σε περιπτώσεις ατόμων από την Πρόνοια το ημερήσιο κόστος ήταν κάτω των 20 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2009, που ξεκίνησε τη λειτουργία της είχε μόλις 16 κλίνες, σήμερα έφτασε να αγγίζει τις 50 και συνολικά στα χρόνια της λειτουργίας της να έχουν περάσει 1.095 ηλικιωμένοι. Η Ασφάλεια Χανίων έχει κατασχέσει όλα τα αρχεία του γηροκομείου γυρνώντας την έρευνα δέκα χρόνια πίσω, καταγράφει όλους τους θανάτους που σημειώθηκαν από τότε, δημιουργώντας μια δεύτερη λίστα θανάτου με τους τροφίμους της «Αγίας Σκέπης» ερευνώντας μία προς μία τις περιπτώσεις. Αξίζει να επισημανθεί ότι μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης ο οίκος ευγηρίας λειτουργεί κανονικά, ωστόσο έχει αδειάσει, αφού από τους 50 ηλικιωμένους και τη λίστα αναμονής έχουν μείνει λιγότεροι από τριάντα.

Ιατροδικαστές και εργαστήρια

Οι έρευνες πλέον γυρνούν δέκα χρόνια πριν -στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της μονάδας, τότε που είχε μόλις 16 κλίνες-, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μπαίνουν στο μικροσκόπιο όλοι οι θάνατοι που κατεγράφησαν από το 2009, όταν ξεκίνησε τη λειτουργία της η «Αγία Σκέπη». Πρόκειται ίσως και για εκατοντάδες περιπτώσεις ηλικιωμένων που «έφυγαν» κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες

Βασικό εργαλείο στις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. αποτελεί το υλικό που περισυνέλεξε το κλιμάκιο των αστυνομικών και ιατροδικαστών που διενήργησε αιφνιδιαστική έφοδο στο γηροκομείο πριν από ένα μήνα. Συγκεκριμένα, στις 5 τα ξημερώματα της 22ας Μαρτίου, αστυνομικοί παρουσία εισαγγελέα, ιατροδικαστών και άλλων αρμόδιων φορέων, οι οποίοι επιστρατεύτηκαν από την Εισαγγελία για να λύσουν το μυστήριο, μπουκάρουν με κινηματογραφικό τρόπο στον οίκο ευγηρίας. Με γρήγορες κινήσεις σπάνε την πόρτα και μπαίνουν μέσα για να κάνουν φύλλο και φτερό την «Αγία Σκέπη». Το κλιμάκιο των αστυνομικών φωτογράφισε τους χώρους της μονάδας και την κατάσταση των ηλικιωμένων, με το σύνολο του φωτογραφικού υλικού να απόστέλλεται για ανάλυση και επεξεργασία. Αλλο κλιμάκιο κατέγραψε λεπτομερώς τις συνθήκες που επικρατούν σε όλους τους χώρους, μίλησε με τους φιλοξενούμενους, ενώ οι ιατροδικαστές πραγματοποίησαν εξετάσεις στο σύνολο των ηλικιωμένων. Οι πληροφορίες λένε ότι τα όσα αντίκρισαν οι αστυνομικοί μέσα στη μονάδα δεν ήταν και τα καλύτερα, ενώ υπάρχουν και φωτογραφίες που δείχνουν προβληματικές συνθήκες διαβίωσης στον χώρο. Είναι ζήτημα ημερών η επεξεργασία του υλικού και οι εκθέσεις των ιατροδικαστών να διαβιβαστούν στην ομάδα που ερευνά την υπόθεση προκειμένου να δέσει και με αδιάσειστα τεκμήρια η δικογραφία που σχηματίζεται και αφορά τα αδικήματα της «συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, έκθεση, σωματικές βλάβες αδύναμων ατόμων και ανθρωποκτονία τελεσθείσα με δόλο διά παραλείψεως και κατά συρροή».

Οι διαδρομές του χρήματος

Την ίδια ώρα, ένα δεύτερο πεδίο από το οποίο οι αστυνομικοί περιμένουν σημαντικές απαντήσεις αφορά το οικονομικό κομμάτι της υπόθεσης. Κάποιες καταγγελίες που ερευνά η Ασφάλεια κάνουν λόγο για περίεργες μεταβιβάσεις ακινήτων, ακόμη και αμφισβητούμενες δωρεές. Γι’ αυτό έχει γίνει άρση του τραπεζικού απορρήτου και αναζητώνται διαδρομές χρήματος προκειμένου να διαπιστωθεί αν συνέβαινε κάτι περίεργο με περιουσίες που άλλαξαν χέρια. Η ροή του χρήματος, λένε, ακόμη και κάποιες συμβολαιογραφικές πράξεις ίσως δείξει ότι σε κάποιες περιπτώσεις θανάτων κάτι περίεργο είχε συμβεί. Ερευνούν λοιπόν σε βάθος και αυτό το κομμάτι για να διαπιστωθεί αν έχουν αποσπαστεί παράνομα περιουσιακά στοιχεία, κινητή και ακίνητη περιουσία τροφίμων της μονάδας. Εξετάζεται, δε, το ενδεχόμενο κάποιοι από τους ηλικιωμένους να μην είχαν κληρονόμους και ο θάνατός τους να προέκυψε από ενέργειες που δεν δικαιολογούνται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συγκεκριμένη μονάδα υπήρχε μια πρωτοφανής ομερτά που μάλιστα λόγω και του κορωνοϊού είχε λάβει τεράστιες διαστάσεις. Ουσιαστικά απαγορευόταν κάθε επισκεπτήριο των οικογενειών των ηλικιωμένων και κάθε επαφή. Ηθελαν, λένε οι αστυνομικοί, με τον τρόπο αυτό να αποκόψουν κάθε επικοινωνία των τροφίμων με τους δικούς τους ανθρώπους.


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ