Χαμός στην Πανελλήνια συνδιάσκεψη του ΣΚΕΑΝΑ – Μια απ΄τα ίδια ή μια από τ΄ άλλα;

12 Απριλίου, 2019
Χαμός στην Πανελλήνια συνδιάσκεψη του ΣΚΕΑΝΑ – Μια απ΄τα ίδια ή μια από τ΄ άλλα;
Μεγάλη απήχηση σε πανελλαδικό επίπεδο φαίνεται να είχε η χθεσινή συνδιάσκεψη του ΣΚΕΑΝΑ στην Πάτρα, μετρώντας εκπροσώπους του κλάδου της εστίασης και αναψυχής από όλη την Ελλάδα

Χαμός στην Πανελλήνια συνδιάσκεψη του ΣΚΕΑΝΑ – Μια απ΄τα ίδια ή μια από τ΄ άλλα;

Μεγάλη απήχηση σε πανελλαδικό επίπεδο φαίνεται να είχε η χθεσινή συνδιάσκεψη του ΣΚΕΑΝΑ στην Πάτρα, μετρώντας εκπροσώπους του κλάδου της εστίασης και αναψυχής από όλη την Ελλάδα για μια μεγάλη συζήτηση για κρίσιμα θέματα όπως ο ΦΠΑ και οι ασφαλιστικές εισφορές. Το θέμα, βέβαια, δεν είναι τα μεγάλα λόγια και οι υποσχέσεις για αγώνες και διεκδικήσεις που ακούστηκαν, αλλά για λύσεις σε ζητήματα, τα περισσότερα εκ των οποίων ταλανίζουν την Εστίαση εδώ και πολλά χρόνια.

Πανελλήνια συμμετοχή

Στην πανελλήνια συνδιάσκεψη για την εστίαση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχή Ν. Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ), στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας, παραβρέθηκαν χθες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ Γ. Κουράσης, η ΟΕΒΕΣΝΑ, η Συντεχνία Αρτοποιών Πάτρας, ο Σύλλογος Βιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Αχαΐας, εκπρόσωποι συλλόγων εστίασης από Αττική, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Κατερίνη, Μυτιλήνη, Αίγιο, Ανατολική Αιγιάλεια, Άρτα, Ιεράπετρα Κρήτης, Αγρίνιο, Πάργα, Σέρρες, Αρκαδία, Τρίκαλα, (δηλαδή τα σωματεία των Διοικούντων την ΠΟΕΣΕ), ενώ τη στήριξή τους εξέφρασαν με επιστολές, όσα σωματεία δεν κατάφεραν να παρευρεθούν (Κέρκυρα, Σπάρτη, Ρόδος, Έβρος, Σητεία, Καβάλα, Κως, Αλεξανδρούπολη, Πρέβεζα, Καλαμάτα, Λευκάδα).

Η σχεδόν καθολική συμμετοχή του κλάδου, κατά δήλωση του ΣΚΕΑΝΑ, στην πανελλαδική συνδιάσκεψη, δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης που επικρατεί στις επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής, αλλά και την ανάγκη να βρεθούν γόνιμες λύσεις και να σταματήσουν επιτέλους τα πολιτικάντικα παιχνίδια που τόσο έχουν ταλαιπωρήσει τον κλάδο της εστίασης.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν διεξοδικά, αποφασίστηκαν περαιτέρω κινητοποιήσεις, ξεκινώντας άμεσα από επισκέψεις στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης υπό την αιγίδα και την παρουσία της ΠΟΕΣΕ.

Μάλιστα, αποφασίστηκε πως αν δεν υπάρξει ανταπόκριση μετά τις συναντήσεις με τους αρμοδίους, ο κλάδος θα προβεί σε πανελλαδική κινητοποίηση.

Τα κυρίαρχα ζητήματα για τα οποία εξεδόθη ψήφισμα είναι:

1. Μονοψήφιο ΦΠΑ.

2. Μείωση του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές).

3. Ξεκαθάρισμα του τοπίου με τις εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων.

4. Αλλαγή πλαισίου νόμου περί ηχορύπανσης.

Άμεση ανάγκη για εύρεση λύσης

Οι εκπρόσωποι του κλάδου συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του ΣΚΕΑΝΑ, Σπύρο Στεργίου, ο οποίος σχολίασε: «Δώσαμε το μήνυμα από την Πάτρα και αν χρειαστεί θα το ξαναδώσουμε», προσθέτοντας ότι ο κλάδος έχει μεγάλο εκτόπισμα, το οποίο δεν έχει αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Αν συνυπολογίσει κανείς ότι η εστίαση και η αναψυχή, αποτελούν το 20% του οικονομικού γίγνεσθαι της χώρας, έχοντας αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια στη «νέα οικοδομή», αφού ο κλάδος σημείωσε ανάπτυξη 117% σε άνοιγμα νέων επιχειρήσεων.

Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί αυτό που τονίζει το ΠΑΣΚΕΔΙ αδιάλειπτα από την πρώτη μέρα της δράσης του: για ποιον λόγο η Εστίαση δεν αποτελεί μέρος του ΕΟΤ; Αυτός ο τόσο κρίσιμος κλάδος-πυλώνας της τουριστικής δραστηριότητας της Ελλάδας είναι εκτός από την προστασία και την ενίσχυση του ΕΟΤ, την ίδια στιγμή που καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά από ανελέητους φόρους, ελέγχους, γραφειοκρατία και άλλα πολλά ζητήματα που δεν προέκυψαν πρόσφατα… 

ΣΠΥΡΑΚΗ: «Θα μειώσουμε τους φόρους»

Η συνδιάσκεψη είχε και πολιτική χροιά, αφού παραβρέθηκε και η υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, η οποία κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση ως αποκλειστικά υπεύθυνη για την κατάσταση με τον ΦΠΑ και τους φόρους. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε μειώσει τον φόρο και η ΝΔ αν εκλεγεί πάλι κυβέρνηση θα μειώσει τον ΦΠΑ στο 13% και θα διαπραγματευθεί για νέα μείωση, στο 11%.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ Γ. Κουράσης τόνισε ότι: «Η υψηλή φορολογία έχει διαλύσει τη μεσαία τάξη, η οποία οδηγείται πλέον στη φτωχοποίηση. Η εστίαση σύμφωνα με μελέτη της ΓΣΕΒΕΕ, μπορεί να δείχνει μια μικρή ανάκαμψη τα τελευταία χρόνια, όμως πρόκειται για μια συγκυρία που οφείλεται στην αύξηση του τουρισμού. Ο κλάδος υποφέρει από μια μεγάλη συμπίεση της κερδοφορίας του, ενώ επιβαρύνεται από υπέρμετρη φορολογία».

Το μέλος του ΣΚΕΑΝΑ, Γιώργος Κούλης, εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής της κινητοποίησης, έδωσε το στίγμα της πρωτοβουλίας, τονίζοντας ότι: «Οι επιχειρηματίες του κλάδου δεν είναι συνδικαλιστές υπό τη στενή έννοια του όρου, αλλά επαγγελματίες που προσπαθούν να σώσουν τις επιχειρήσεις τους». Τόνισε μάλιστα, ότι εν ανάγκη, ο κλάδος θα πρέπει να κλείσει πανελλαδικά τα καταστήματά του, για να δείξει την τεράστια απώλεια εσόδων που θα υποστεί το κράτος, πρόταση η οποία βρήκε μεγάλη απήχηση από τους εκπροσώπους των σωματείων.

Το κλίμα αγανάκτησης που επικρατεί στους κόλπους των επιχειρηματιών, περιέγραψε με παραστατικό τρόπο, ο γενικός γραμματέας του ΣΚΕΑΝΑ Παναγιώτης Ματθαιόπουλος, περιγράφοντας ένα κλίμα φόβου. «Βλέπουμε παρέες των 2-3 ατόμων με τσάντα και φοβόμαστε μήπως είναι κάποιο συνεργείο ελέγχου», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι: «Θέλω να πηγαίνω στο μαγαζί μου και να μη φοβάμαι».

Τέλος, ο αντιπρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ, Τάσος Γιατράς σημείωσε: «Να καταλάβουμε όλοι τη δύναμη του κάδου μας. Ολοι εμείς είμαστε η εστίαση και αναψυχή, με μια φωνή και με επιχειρήματα, να διεκδικήσουμε μονοψήφιο ΦΠΑ, γιατί χωρίς αυτό, δεν υπάρχει βιωσιμότητα για τις επιχειρήσεις μας».

Αναμένουμε αν όλα αυτά αποτελέσουν εφαλτήριο για ουσιαστικές αλλαγές, ή αν με το πέρας των εκλογών, επιστρέψει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του ή τον θρόνο του, όπως το πάρει κανείς…

Σχόλιο του ΠΑΣΚΕΔΙ

Το καλύτερο κύριε Στεργίου, για τους συναδέλφους σας, είναι να βαδίσετε υπό την αιγίδα του ΣΚΕΑΝΑ, χωρίς άλλες συνδικαλιστικές ΄΄αιγίδες΄΄. Δεν τους χρειάζεστε. Οδηγήστε αυτούς που σας πίστεψαν, σε έντιμα μονοπάτια, τρυπώντας το απόστημα του ΄΄ομερτά΄΄ των Πανουτσόπουλου και Σταυρόπουλου ΕΔΩ!!! Μπορείτε…Αν πάλι δούμε, σαν ΠΑΣΚΕΔΙ, πως βαδίζετε υπό την ΄΄αιγίδα΄΄ τους, τότε θα είστε κι εσείς …ίδιος μ΄αυτούς. Τι σημαίνει αυτό; Ψάξτε το….

Καλή επιτυχία στο έργο σας.

Εκ του ΠΑΣΚΕΔΙ

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους